Pár éve még mondjuk a James Cameron-féle Avatar óta, a 3D-s mozik hallatán nagyra kerekedett a szemünk, és a filmrajongók tömött sorokban álltak a jegypénztárak előtt, hogy a 3D-s szemüveget átvéve valami olyan élményben legyen részük, amitől eláll a lélegzetük. Ez egy darabig így is volt, aztán szép lassan megszoktuk, hogy kedvenc karaktereink három dimenzióban is képesek akciózni, nem csak síkban. 
A legújabb őrület pedig az “5D-s” mozi (vagy 4DX), ahol nemcsak az események közepébe csöppen bele a néző, hanem szinte szereplővé is válik. Ennek értelmében, a 3D szemüvegek okozta hatások mellett, érezhetjük a szél fújását, a szereplők közelségét, a zuhogó esőt, az illatokat és szagokat, de akár fizikai kontaktust is okozhat egy-egy jelenet (valaki sunyin pofon vág egy Bud Spencer jelenetnél? Nem igazán tudom elképzelni).
De, hogy rákanyarodjak az autós ötdimenziós vonalra, nézzétek meg az orosz (?) Digital Light Studio animációs filmjét, amiben Forma-1-es alapokra fektetnek egy gőzmozdony-versenyt. Sajnos az 5D élményt a monitor nem fogja visszaadni, de ettől függetlenül is élvezetes a kisfilm. 
Szintén a Digital Light Studio alkotása a követező videó, bár ez picit kezdetlegesebb, inkább számítógépes játékra hasonlít.