A hatvanegy éves Donald Wilkes január 25-én, szombaton hajnali egy órakor arra ébredt, hogy remeg a ház. Felébresztette családját, és kirohantak az utcára. Házuk előtt, a kert fakerítéséhez simulva egy füstölgő Jeep Wrangler állt, kitört ablakokkal, megrongálódott tetővel. Leszakadt a műszerfal, és csurom vér volt az utastér bal oldala. 

“Az egész utcát beborította a füst. Még járt a motor, így a fiam odaugrott, hogy leállítsa, nehogy meglógjon a sofőr – ekkor vette észre, hogy az illetőnek hiányzik az egyik kézfeje.” – mondta el a helyszínre érkező rendőröknek a férfi. “A 28-30 év körüli, erős testalkatú sofőr meg sem mozdult, csak ránézett a fiamra, és annyit mondott, ‘Istenem! Istenem!'” 
Wilkesék szorítókötést raktak a csonkra; a perceken belül a helyszínre érkező mentősök szerint ezzel megmentették a férfi életét. Később megtalálták a férfi kézfejét – félutcányira hevert a járda mellett, összeroncsolódva; a híradások nem számoltak be arról, hogy megkísérelhető-e a végtag visszavarrása.
Szemtanúk közvetlenül a baleset előtt fényes villanást láttak az autóban. Ez alapján a rendőrség kihívta a tűzszerészeket, akik több órán át kutattak az autóban, és számos további robbanószert hatástalanítottak. 
A hivatalos információk szerint a robbanást egy M-1000 jelzésű petárda okozta. Több internetes fórum tagjai szerint azonban ez képtelenség: ilyen pusztítást kizárólag valami komolyabb robbanószer, vélhetően illegális, házi készítésű eszköz okozhatott. 
A férfi egyelőre nem volt hajlandó megmondani, miért járt a kertvárosban a hajnali órán, robbanószerekkel felfegyverkezve, illetve miért gyújtotta meg vezetés közben a kis híján tragédiát okozó eszközt.