A világ egyik legnépszerűbb sportautó gyártója, a Porsche, 2009 óta gyártja a családi autónak is tökéletes sportlimuzint, a Panamerát. Számomra első látásra szerelem volt, és 2011-ben lehetőség adódott rá, hogy kipróbáljam a hibrid változatot. Azóta is sokszor eszembe jut, de nem a környezettudatosság végett, hanem az érzés miatt, ami átjárja az embert mikor egy Porsche volánja mögött ül, legyen az a német gyártó bármelyik modellje. 
A Panamera megjelölés (akárcsak a Carrera), a Carrera Panamericanaból ered, mely egy mexikói hosszútávú autóverseny volt. A modell belső vállalati megnevezése Porsche 970. A frontmotoros autót először 2009-ben a sanghaji autókiállításon mutatták be, és  pár hónapra rá már megvásárolható volt Európában, Dél-Amerikában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. 2010 tavaszában pedig Kínában is megjelent.
Erről álmodnak a családapák 1
Erről álmodnak a családapák 2

Erről álmodnak a családapák

Erről álmodnak a családapák

Erről álmodnak a családapák 19
Erről álmodnak a családapák 20
Erről álmodnak a családapák 21
Erről álmodnak a családapák 22
Erről álmodnak a családapák 23
Erről álmodnak a családapák 24
Erről álmodnak a családapák 25
Erről álmodnak a családapák 26
Erről álmodnak a családapák 27
Erről álmodnak a családapák 28
Erről álmodnak a családapák 29
Erről álmodnak a családapák 30
Erről álmodnak a családapák 31
Erről álmodnak a családapák 32
Erről álmodnak a családapák 33
Erről álmodnak a családapák 34
Fotó megosztása:
Erről álmodnak a családapák 35
A Porsche Cayenne V8-as szívó- és a turbómotorjait használták fel a Panamerában, majd később jött a V6-os benzinmotor és a hibridhajtás. A közvetlen befecskendezéses motorok teljesítménye 295-542 lóerő között van. 2011 márciusában a genfi autókiállításon mutatták be a Panamera S Hybrid modellt, mely egy 70 kilogrammos nikkel-metál-hibrid akkumulátorral rendelkezik, amely a csomagtartó alatt található. Az autó összteljesítménye 380 lóerő, ebből 47 az elektromotorból származik. 2011 közepén jelent meg a Panamera dízelmotoros verziója, az Audi A8 3.0 TDI, 250 lóerős blokkjával.
Erről álmodnak a családapák 36
Egyszóval a motorválaszték bőséges, mindenkinek az igényeit kielégítheti. De akiknek ez mégsem lenne elég, azoknak az orosz TopCar tuningcég kínál alternatívát, a 600-700 lóerős Panamerákkal.

Panamera Stingray (2010)

Erről álmodnak a családapák 37
Az egyedi karosszéria elemeket – amely első lökhárító toldatot, küszöb spoilereket, kivágott motorháztetőt és hátsó lökhárítóba integrált diffúzort tartalmaz – háromféle színösszeállításban lehetett rendelni. A matt-fekete kivitel minden porcikája ebben a színben pompázik, a fehér változatnál egyes elemeket feketére fújnak, míg a beltér fehér bőrborítását nem törik meg más színnel. A harmadik összeállítás a karbon-szürke fényezés, a karbonból készült első és hátsó lökhárító toldat, diffúzor, motorháztető és a hátsó szárny megmarad eredeti mivoltában, és az utastérben is fellelhetőek különböző karbon betétek.
Erről álmodnak a családapák 38
Erről álmodnak a családapák 39
A motortérben is történtek változások, és ennek eredményeképpen kétféle választékkal lehetett rendelni a Stingray-t, egy 550 és egy 740 lóerős erőforrással. A 21 colos felniket is egyedileg szabták az autó alá. A tuningolt Panamera ára pedig 100 millió magyar forint környékén mozgott, átszámítva.

Panamera Stingray GTR (2011)

Erről álmodnak a családapák 40
Az első Stingray elkészítése után egy évvel, a TopCar megcsinálta a továbbfejlesztett, még “mérgesebb” változatot, amire már a GTR jelzést is odabiggyesztették. A módosítások listája nem rövid: sűrűn lamellázott első lökhárító, egyedi kialakítású diffúzor, új motorháztető, levegőbeömlős sárvédők és ajtóelemek, küszöbök, hátsó szárny, valamint teljesen új, gombnyomásra automatikusan nyíló hátsó ajtók. Az erőteljes optikai elemek kivétel nélkül karbonból készültek.
Erről álmodnak a családapák 41
Az orosz cég 600 lóerőt hozott ki a V8-as turbómotorból, sport-légszűrővel, újragondolt kipufogó rendszerrel, valamint a vezérlés átprogramozásával. Ez azonban csak a gyengébbik változat, a komolyabb csomag 700 lóerőt szabadít az utakra, ehhez pedig már a Brembo fékrendszer is jár. Az átszámítva 126 millió forintot érő Stingray GTR-t mindössze 25 példányban készült el.

Panamera Stingray GTR (2013)


Erről álmodnak a családapák 42
Idén újra előkerült a Stingray GTR projekt a TopCar-nál, és nemrég bemutatták a frissített modellt, amely a Need For Speed Underground játékokban látottakhoz hasonló, egyedi aerodinamikai csomagot kínál a vásárlók számára. Az orosz tuningcsapat ismét remek munkát végzett, szerintem ez a legszebb változata a Panamerának az itt felsoroltak közül, legalábbis ami a külsőt illeti. Az utastérben végigfutó kék betétek, és a hasonló színű elemek picit bóvli érzetet keltenek, pedig nyilván minőségi anyagból készültek.
Erről álmodnak a családapák 43
Erről álmodnak a családapák 44
De simán el tudnám viselni ezt az apró ízléstelenséget, ha hozzám vágnák a 700 lóerőre felpiszkált Porsche Panamerát. 
Neked melyik tetszik?
A 2010-es
100% (1)
A 2011-es
0% ()
Az idei, 2013-as
0% ()
Egyik sem
0% ()