Tragikus esemény történt hétfőn Oroszország 13. legnépesebb városában Volgográdban, ahol robbanószerkezet pusztított a menetrend szerint közlekedő buszjáraton. A merényletben 6 ember vesztette életét és közel 30 ember megsérült, közülük 8-an súlyosan.
Hétfőn a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) még úgy számolt be az esetről, hogy a 29-es számú autóbusz utasterében ismeretlen robbanószerkezet lépett működésbe, de a Rosszija 24 orosz hírtelevízió legfrissebb jelentése szerint a halálos áldozatokat követelő robbantásért egy 30 év körüli nő a felelős, aki öngyilkos merényletet hajtott végre.
Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon 1
Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon 2

Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon

Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon

Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon 5
Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon 6
Fotó megosztása:
Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon 7
A híradások szerint negyven embert sikerült kimenekíteni a járműből. A sérültek között egy másfél éves gyermek is van, ő agyrázkódást szenvedett. A rendkívüli helyzetek minisztériuma orvosi műszerekkel felszerelt Il-76-os repülőgépet küldött Moszkvából a Volga menti városba, hogy szükség esetén a legsúlyosabb sérülteket az orosz fővárosba szállítsák.
Öngyilkos merénylet az oroszországi buszon 8
Az Eho Moszkvi orosz rádiónak egy túlélő fiatal nő arról számolt be, hogy a busz utasterének a közepén történt a robbanás helyi idő szerint délután 2 óra körül. Ekkor 55-en utaztak a buszon, közöttük sok fiatal. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a halálos áldozatokkal járó robbantást.
A tegnap nyilvánosságra került egy videofelvétel is, amely a busz mögött haladó járműből rögzítette a robbanást. Megrázó képsorok következnek.
 

A Vizsgáló Bizottság szerint megállapították az öngyilkos merénylő személyazonosságát, a dagesztáni Gunib faluból származó Naida Aszijalova nevezték meg. A tragédia helyszínén megtalálták az útlevelét és egy Mahacskala-Moszkva jegyet. A falusiak azt állítják, hogy a terrorista nő 10 évvel ezelőtt Moszkvába utazott dolgozni, azóta pedig nem tartották vele a kapcsolatot.
A nyomozók szerint a robbanószerkezetet az öngyilkos merénylő élettársa, Dmitrij Szokolov készíthette, akinek a nevéhez már két terrortámadás fűződik Mahacskalában, mintegy 40 áldozattal. Néhány évvel ezelőtt a fiatal férfi felvette az iszlám vallást és az Abdul Dzsabar nevet, majd csatlakozott a dagesztáni fegyveresekhez. Jelenleg a szövetségi körözési listán szerepel. A robbantás kapcsán három rendben emeltek vádat: terrortámadás, két vagy több ember megölése, továbbá tiltott fegyverek és robbanóanyagok kereskedelme.
Forrás: MTI, hungarian.ruvr.ru