Emlékeztek, hogy az 1977-es, A kém aki szeretett engem James Bond filmben a 007-es milyen járművel vágta keresztül, a gonosz Mr. Stromberg ördögi tervét, amellyel tengeralattjárókon lévő nukleáris robbanófejekkel akarta kirobbantani a harmadik világháborút? Így van, már hallom is a választ a kérdésre, persze, hogy a Lotus Esprit volt az. 
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 1
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 2

James Bond autóját víz alá küldi a Vasember

James Bond autóját víz alá küldi a Vasember

James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 22
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 23
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 24
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 25
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 26
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 27
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 28
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 29
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 30
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 31
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 32
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 33
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 34
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 35
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 36
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 37
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 38
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 39
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 40
Fotó megosztása:
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 41
Don McLaughlan a Lotus PR-menedzsere merész trükköt eszelt ki a hatalmas publicitást jelentő filmszerep megszerzésére. Levelek százai helyett egyszerűen leparkolta a márkajegyektől lecsupaszított prototípust a Pinewood Stúdió előtt, és türelmesen várt. A producerek haraptak a csalira, a Giugiaro-féle formaterv elnyerte tetszésüket, így a Lotust keresték meg az 1977-es epizódhoz. 
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 42
A Lotus két működő példányt és hat üres karosszériát szállított le a víz alatti jelenetekhez. Ez utóbbi emelte a mozi legérdekesebb autói közé az Espritet. Olyannyira kultusz-autóvá vállt, hogy még az élő Tony Starkként (Vasember) emlegetett férfinak, a Tesla-vezér Elon Musknak is felkeltette nemrég az érdeklődését. Régóta dédelgetett álma volt, hogy megépítse a valóban víz alatt is közlekedni képes Lotus Espritet, így megvásárolta a forgatáson használt egyik autót 866 ezer dollárért (186 millió Ft).
James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 43
Csak hogy érthető legyek, Musk nem csupán egy filmben használt autót szeretett volna megvásárolni, hanem pontosan azt az autót akarja, amit a moziban látott. A CNN amerikai hírcsatornának így nyilatkozott: 
“Nagyon elkeseredtem, amikor kiderült, hogy igazából nem is tud tengeralattjáróvá alakulni az Esprit. Ki fogjuk cserélni rajta a hajtást a saját technológiánkra, és megpróbáljuk igazi kétéltűvé építeni.”

James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 44
Az autó ugyan tud a víz alatt manőverezni, mindössze az a probléma, hogy közben az utastér megtelik vízzel, így búvárfelszerelésben lehet csak utazni benne, valamint hogy a filmben látható módon sem tud átalakulni. A Tesla vezetője elmondta, hogy addig nem nyugszanak, amíg meg nem valósítják az autót oly módon, ahogy azt a filmben lehetett látni. Szóval úgy alakul át ahogyan, azt vásznon tette, és az utastere is száraz marad, a nyomás pedig nem roppantja szét az utasok testét.


Sok sikert hozzá, reméljük, mihamarabb írhatunk a kész tengeralattjáró-autóról! Reméljük, azért víz-levegő rakéta nem lesz benne. :)

James Bond autóját víz alá küldi a Vasember 45