Emlékeztek, hogy az 1977-es, A kém aki szeretett engem James Bond filmben a 007-es milyen járművel vágta keresztül, a gonosz Mr. Stromberg ördögi tervét, amellyel tengeralattjárókon lévő nukleáris robbanófejekkel akarta kirobbantani a harmadik világháborút? Így van, már hallom is a választ a kérdésre, persze, hogy a Lotus Esprit volt az. 
Don McLaughlan a Lotus PR-menedzsere merész trükköt eszelt ki a hatalmas publicitást jelentő filmszerep megszerzésére. Levelek százai helyett egyszerűen leparkolta a márkajegyektől lecsupaszított prototípust a Pinewood Stúdió előtt, és türelmesen várt. A producerek haraptak a csalira, a Giugiaro-féle formaterv elnyerte tetszésüket, így a Lotust keresték meg az 1977-es epizódhoz. 
A Lotus két működő példányt és hat üres karosszériát szállított le a víz alatti jelenetekhez. Ez utóbbi emelte a mozi legérdekesebb autói közé az Espritet. Olyannyira kultusz-autóvá vállt, hogy még az élő Tony Starkként (Vasember) emlegetett férfinak, a Tesla-vezér Elon Musknak is felkeltette nemrég az érdeklődését. Régóta dédelgetett álma volt, hogy megépítse a valóban víz alatt is közlekedni képes Lotus Espritet, így megvásárolta a forgatáson használt egyik autót 866 ezer dollárért (186 millió Ft).
Csak hogy érthető legyek, Musk nem csupán egy filmben használt autót szeretett volna megvásárolni, hanem pontosan azt az autót akarja, amit a moziban látott. A CNN amerikai hírcsatornának így nyilatkozott: 
“Nagyon elkeseredtem, amikor kiderült, hogy igazából nem is tud tengeralattjáróvá alakulni az Esprit. Ki fogjuk cserélni rajta a hajtást a saját technológiánkra, és megpróbáljuk igazi kétéltűvé építeni.”

Az autó ugyan tud a víz alatt manőverezni, mindössze az a probléma, hogy közben az utastér megtelik vízzel, így búvárfelszerelésben lehet csak utazni benne, valamint hogy a filmben látható módon sem tud átalakulni. A Tesla vezetője elmondta, hogy addig nem nyugszanak, amíg meg nem valósítják az autót oly módon, ahogy azt a filmben lehetett látni. Szóval úgy alakul át ahogyan, azt vásznon tette, és az utastere is száraz marad, a nyomás pedig nem roppantja szét az utasok testét.


Sok sikert hozzá, reméljük, mihamarabb írhatunk a kész tengeralattjáró-autóról! Reméljük, azért víz-levegő rakéta nem lesz benne. :)