Fegyveres rablás, lövöldözés a nyílt utcán 1
Fegyveres rablás, lövöldözés a nyílt utcán 2

Fegyveres rablás, lövöldözés a nyílt utcán

Fegyveres rablás, lövöldözés a nyílt utcán

Fegyveres rablás, lövöldözés a nyílt utcán 5
Fegyveres rablás, lövöldözés a nyílt utcán 6
Fotó megosztása:
Ez a nap is úgy indult, mint Sao Paulóban bármelyik – valószínűleg pont ez volt a probléma. 

A YouTube-ra feltöltött, majd egy napon belül eltávolított, ám a LiveLeak csatornáján az örökkévalóságnak megőrzött videofelvétel borús képet fest a labdarúgó vb-re készülő dél-amerikai ország közbiztonságáról, nem mintha különösebb illúzióink lettek volna. 
A sisakkamerával készített jó minőségű, hangos felvétel nem igényel különösebb magyarázatot. Bár az akció másfél perc alatt lezajlik (a rablók kíméletlen precizitása, az áldozat magától értetődő, küzdelem nélküli megadása, majd a lámpánál várakozó, civil autóból kiszálló rendőr higgadt időzítése és mérlegelés nélküli reakciója megdöbbentő az európai szemnek), érdemes végignézni a nyolcperces felvételt. 
Egyrészt, mert látjuk, hogy a lövések után a helyszínről szó nélkül távozó rendőr később mégis csak visszatér (jó pont), és kiderül, hogy a fiatal rabló nem halt meg, csak könyökét érte a lövés (nagyon jó pont). 
Sajnos az is világosan látszik azonban a felvételből, hogy az áldozatot nem rázta meg jobban az eset, mintha egy autóssal koccant volna (sőt, hiszen motorján csak a tükör görbült el), valamint hogy miközben másodperceken belül a helyszínen terem a rendőrség és egy civil ruhás nyomozó (vagy vajon egy egyszerű polgár turkált a lelőtt bűnöző zsebében?), sehol egy mentő a láthatáron, és a rendőrök sem törődnek különösebben a nyöszörgő, majd saját magát stabil oldalfekvésbe helyező rablóval.
Mielőtt még elkezdenénk sajnálni a rendőrállamban senyvedő bűnözőt, érdemes gyorsan megnézni az alábbi felvételt, amit még szeptember végén rögzítettek, szintén Brazíliában. Itt egy hét hónapos gyermekével éppen beszállni készülő anyára fogtak fegyvert, és rabolták el autóját.
Mindehhez képest egy jó kis anyázás a Hungária körúton valóságos idegsimogató wellness-program, nem igaz?