Fájó szívvel, de ki kell mondani a tényt, hogy sajnos lassan eljár az idő a keletnémet autócsodák felett, ha tetszik, ha nem. A fiatal generáció, gondolok itt gyerekekre, már fel sem ismeri ezeket az autókat, és izgatottan rángatják apa kabátját, mikor szembe találkoznak eggyel, hogy vajon mi lehet ez, annyira különböznek a kor modern autóitól. Bizony, a városi közlekedésből egyre inkább kikopnak a Wartburgok, Trabantok, Barkasok és vidéken is ritkábban botlunk beléjük.
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 1
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 2

Barkasok, egyenesen a filmvászonról

Barkasok, egyenesen a filmvászonról

Barkasok, egyenesen a filmvászonról 12
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 13
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 14
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 15
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 16
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 17
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 18
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 19
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 20
Fotó megosztása:
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 21
Biztos vagyok benne, hogy a lelkes rajongóknak köszönhetően soha nem fognak teljesen eltűnni, de egy idő után már csak garázsokban, fészerekben fognak gondosan letakargatva állni, hogy megőrizzék az eszenciát, ami beleivódott az évtizedek során a fényezésebe, kárpitba és a motor által kiadott kétütemű csattogásba. 
Szerencsére a filmipar is sok esetben felfigyelt ezekben az autókban rejlő lehetőségekre, és ha már az utolsó alkatrészüket is elemészti az idő, akkor sem feledjük őket, hiszen a filmeknek hála halhatatlanná váltak. Utána is néztem, hogy melyek voltak azok az ismertebb alkotások, amelyekben feltűnt az 1961-től 1991-ig gyártott kisbusz, a Barkas. 

Barkas gyorstalpaló

A Barkas egy keletnémet kisbusz- illetve kisebb szállítójármű-gyártó vállalat volt a mai Chemnitzben. A vállalat az 1961-ben államosított Framo teherautógyár utódaként alakult. A gyártás 1961-től 1991-ig tartott, a rendszerváltás után, számos kelet-európai autógyárhoz hasonlóan, nem tudta felvenni a versenyt a nyugati cégekkel, és felvásárló híján csődbe ment.

Barkasok, egyenesen a filmvászonról 22


A Barkas legismertebb típusa, a B1000-es 1962-ben, a lipcsei vásáron mutatkozott be először. A gépekbe egészen 1989-ig kétütemű Wartburg motor került, majd 1989-től 1991-ig, a cég megszűnéséig, 1,3-as Volkswagen motorral szerelték fel a járműveket. (Utóbbiak a B1000/1 jelzést kapták). Összesen 175 740 darab B1000-es és 1 961 darab B1000/1-es készült a gyár 30 éves fennállása alatt. 

Még Egyiptomba is eljutottak a mikrobuszként, zárt áruszállítóként és kétüléses kisteherautó változatban gyártott járművek. Hazánkban a Magyar Posta használt nagyon sok Barkast, egészen az 1990-es évek elejéig a legelterjedtebb postai szállítóautó volt. Magyarországon kívül Hollandiában lelkes vállalkozók egy Rádió Barkast építettek, mely sokszor feltűnik például a Sziget fesztiválon is. – Wikipédia

Magyar szerepek

Linda (a híres magyar sorozat)
Az 1983-tól 89-ig vetített krimi-vígjátékban többször és különböző formákban bukkan fel a Barkas. Ezen a képen például a harmadik évad első részében láthattuk.
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 23
Egészséges erotika (1985)

Az Egészséges erotika Tímár Péter 1985-ben bemutatott, fekete-fehérben forgatott bohózata. A film egy vidéki ládagyárban játszódik a Kádár-korszakban, ahol a ládagyár vezetője és az üzemi tűzoltói ipari kamerát helyeznek el a női öltözőben. Az irodában elhelyezett tévén kísérik figyelemmel az öltözőt és vendégeket is hívnak a kukkoláshoz. Ezzel kívánnak vevőket szerezni az eladhatatlanul tornyosuló ládáikra. Főbb szerepekben láthatjuk Rajhona Ádámot, Koltai Róbertet és Haumann Pétert. 

Barkasok, egyenesen a filmvászonról 24
Csak semmi pánik (1982)

A színes magyar akcióvígjátékot 1982-ben készítették, tipikus Bud Spencer Terence Hill mintára. A film főszereplői Bujtor István (Ötvös Csöpi) és Kern András (Kardos doktor). Az alkotás a Csöpi-filmek második darabja, mely két évvel A Pogány Madonna után készült.
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 25

Külföldi szerepek

Az Amazonas kincse (2003)

Az amerikai akció-vígjáték főszereplője Dwayne Johnson (The Rock) és Seann William Scott (az Amerikai Pitében Steve Stifler), akik meg akarják szerezni a “gato de diablo”-t, az indiánok rég elveszett kincsét. A film pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, mégsem hozott elég bevételt, annak ellenére sem, hogy egy Barkas is szerepelt benne. :) 

Barkasok, egyenesen a filmvászonról 26
Én, a kém (2002)

Tipikus James Bond-koppintás, vígjáték formában. A főszereplők Owen Wilson és Eddie Murphy, akik nem igényelnek külön bemutatást. Elég gyengécske film, legalább a keletnémet teherautó dob rajta egy kicsit. 

Barkasok, egyenesen a filmvászonról 27
Hanna – Gyilkos természet (2011)

Pörgős akció-thriller, amiben a kislányát tökéletes gyilkossá kiképző apuka, lányát felhasználva áll bosszút felesége gyilkosán. Érdemes megnézni, főleg az első fél óra nagyon érdekes és izgalmas, aztán következnek a tipikus filmes klisék. 
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 28
Az adósság (2010) 
A tenyérizzasztó thriller három fiatal Moszad-ügynökről szól, akik 1965-ben egy titkos küldetés során elfognak és megölnek egy hírhedt náci háborús bűnöst. Aztán harminc évvel később felbukkan egy férfi Ukrajnában, aki azt állítja magáról, hogy ő az, akit megöltek. Az egyik egykori ügynök beépül, hogy kiderítse az igazságot. A filmben egy mentőnek használt Barkas tűnik fel.
Barkasok, egyenesen a filmvászonról 29
És végül találtam egy bemutatófilmet, amiben maga a Barkas a főszereplő. Sajnos németül nem tudok, de így is élvezettel néztem végig. Tegyétek meg Ti is!