Egy nosztalgikus kalandra invitállak most benneteket, amiben picit újra gyerekké változhatunk és feltörhetnek a régi emlékek, mikor a képernyő előtt ülve kacagtunk a Flúgos Futam (Wacky Races) lila főgonoszán vagy izzadó tenyérrel vártuk, hogy vajon tényleg egy szörny üldözi e Scooby Doo-t, vagy megint csak egy álarcos gonosztevő garázdálkodik. 
Pont a hétvégén sikerült valamelyik csatornán beleszaladnom a Totál Turbóba és felbuzdulva, hogy mekkora király már a Mach 5-ös versenygép benne, elkezdtem gondolkozni, melyek azok a mesék amikben az autóké volt az egyik főszerep. Nekem a következők ugrottak be.

101 Kiskutya

A cím nem sok izgalommal kecsegtet autós szempontból, de aki ezt gondolja az nagyot téved. Emlékezzetek csak vissza Szörnyella De Frász rommá zúzott V8-as, lángot köpő szörnyetegére, amivel üldözi a kis pöttyös ebeket. 
A mesevilág legjobb járművei 1
A mesevilág legjobb járművei 2

A mesevilág legjobb járművei

A mesevilág legjobb járművei 14
A mesevilág legjobb járművei 15
A mesevilág legjobb járművei 16
A mesevilág legjobb járművei 17
A mesevilág legjobb járművei 18
A mesevilág legjobb járművei 19
A mesevilág legjobb járművei 20
A mesevilág legjobb járművei 21
A mesevilág legjobb járművei 22
A mesevilág legjobb járművei 23
A mesevilág legjobb járművei 24
Fotó megosztása:
A mesevilág legjobb járművei 25
Szörnyella volt egyébként a Forbes magazin listáján 2002-ben a leggazdagabb kitalált karakter. Az autója is teljesen illet a karakteréhez és jól mintázták az 1930-as évekbeli autók stílusát. 
A filmváltozatban szereplő autó pedig egy Austro-Daimler
A mesevilág legjobb járművei 26

Totál Turbó (Speed Racers)

Ebben a japán mesében bizony vérremenő verseny folyik kétüléses, nyitott tetős, minden féle trükkre képes autókkal a világ legveszélyesebb pályáin. A főszereplő járműve Mach 5 névre hallgat.
A mesevilág legjobb járművei 27
Hihetetlen de mozifilm is készült a meséből, ami már korántsem lett olyan siker, mint az eredeti alkotás. Íme az előzetes.

Archer

Vérbeli kémtörténet rajzfilm formában.  A főszereplő Sterling Archer mesterkém, aki egy számára átalakított 1968-as Plymouth GTX-el vadássza a rossz fiúkat. Szó szerint, ugyanis az autóban van beépített  gépágyú, rakétavető, katapult ülés és természetesen bár, ahonnan mindig friss Martini bugyog elő. 
A mesevilág legjobb járművei 28

Scooby Doo

A fiatalokból álló detektív csapat a “Csodajárgány” névre hallgató furgonnal kutat a nyomok után. Eléggé hippi stílusban épült az autó, de nem is csoda, hiszen az eredeti “Scooby Doo, merre vagy?” sorozatot  1969-ben kezdték el vetíteni. 
A mesevilág legjobb járművei 29
Már több élőszereplős mozi is készült belőle és természetesen a színészek mellett a kisbusz is megelevenedett. 
A mesevilág legjobb járművei 30

Verdák

Gondolkoztam, hogy belerakjam e Villám McQueen-t a listába, de aztán kötélnek álltam, bármennyire is nem a klasszikus rajzfilmek közzé tartozik. A piros versenyautót egy Mazda Miata-ból és egy Viper-ből gyúrták össze, habitusát pedig olyan híres sportolók képére alkották, mint Muhammad Ali vagy Michael Jordan. 
A mesevilág legjobb járművei 31

Flúgos Futam 

Ebből aztán az összes gépet fel lehetne sorolni, de én mégis a kedvencemet, az egyetlen egy futamot sem nyerő, de mindig a legaljasabb módszerekkel operáló Gézengúz Gusztit és hű társát Mardellt emelném ki. Kétséget kizárólag az övék volt a legkirályabb autó, a Sanda Ciklon, amivel simán megnyerhették volna az összes versenyt, ha nem arra koncentrálnak, hogyan keserítsék meg a többi induló életét. 
A mesevilág legjobb járművei 32

A múlt és a jövő

Muszáj, hogy helyet kapjon a listában a kőkorszak egyik leghíresebb kétkerekűje és a jövő népautója. Nem mások ezek, mint a Flintmobile és a Jetson család replülő buborék autója. 
A mesevilág legjobb járművei 33
A mesevilág legjobb járművei 34

Family Guy

Mai korunk egyik stílusteremtő rajzfilmje, ami sokkal inkább szól felnőtteknek, mint gyerekeknek. Ebben a mesében a beszélő kutya autója egy 2004-es Toyota Prius szerű kocsi. 
A mesevilág legjobb járművei 35

Jamie és a csodalámpa

Végül egy klasszikus brit rajzfilmsorozat. 1976 és 1979 között az ITV csatornán futott. A rajzfilm főszereplője a kisfiú Jamie, aki mágikus zseblámpája segítségével minden éjszaka felkeresi Kakukkiát. A sorozatban feltűnik Szám bácsi Szuperbusza, és Megvagy hadnagy egykerekű alteste is megér egy misét.