Vannak azok az autók, amikre ránézünk, és azt mondjuk: “ez bizony egy műalkotás”. Megannyi gyönyörű forma, idom és a végtelenségig tökéletesített dizájn várja, hogy az ember rájuk nézve ne csak egy darab guruló tárgyat lásson, hanem egy igazán lélekmelengető dolgot. 
Azonban akadnak, akik egészen mást látnak, ha ránéznek egy járműre. Míg az autótervező stúdiókat egy-egy hétköznapi tárgy ihleti meg, mielőtt papírra vetik víziójukat, addig a művészet egy másik ágával foglalkozók múzsái maguk az autók. 
Íme néhány járművekből megformált alkotás, vagy ahogy idegen nyelven mondják: Car Art

Big Rig Jig

Ez a tekergő kígyóra emlékeztető formavilág Mike Ross agyából pattant ki. A Los Angeles-i művész 2007-ben mutatta be a két 18 kerekes tartálykocsiból álló szobrot, ami 3 hónapig készült. A kamionok alkotta összefonódás az erő, a hatalom és a monumentalitás kapcsolatát jelképezik. 

A Gyíkkirály

 

Ez az első ránézésre visszataszítónak is mondható autó igencsak magasztos emlékek miatt született. Texasi középiskolások alkották ezt a bizarr gyíkot, méghozzá Jim Morrison (The Doors énekese) emlékére. A több száz kilós díszítés alatt egy 1990-es Honda Civic található, ami mozgásba hozza az óriásgyíkot. Az autó 2004-ben megszerezte az első helyet a Houston Art Car parádén. 

Acél ló

Ha a gyík nem jött be, akkor talán ez a roncsokból összerakott, lóvá formált szobor fog tetszeni. A mű egyébként az apokalipszis lovasainak egyikét ábrázolja. Persze ha ezt nem árulják el nem biztos, hogy rájövünk magunktól. 

Ferrari F40 szobor

A bronzból készített F40-halom az imolai versenypálya bejáratánál található. Enzo és Dino Ferrari emlékére készült el 1999-ben. 

Carhenge

Amerika egyik legfurcsább látnivalói közé tartozik Carhenge. Az angliai Stonehenge mintájára készült amcsi autókból. 1987 óta működik és ingyen látogatható Nebraska államban, Alliance városától nem messze található építmény. Minden autót sziklaszínűre festettek, az elkövető Jim Reinders volt. Az amerikai művész korábban Angliában élt és az igazi Stonehenge struktúráját tanulmányozta, visszatérve Amerikába el is készítette azt, az édesapja emlékére. 38 autó látható ebben a 29 méter átmérőjű körben. 

Cadillac tanya

10 darab orral földbe állított, graffitikkel kifestett Cadillac hirdeti az amerikai álmot 1974 óta Amarillóban.