Ezekkel a paraméterekkel akár egy Unimog-szerű munkagépről is szólhatna írásunk, de nem: a Mantis (imádkozó sáska) a világ legnagyobb hatlábú robotja, amely elég erős ahhoz, hogy saját tömegén kívül egy felnőtt személyt (a kezelőt) is elbírja. 

Sci-fi a gyárudvaron 1
Sci-fi a gyárudvaron 2

Sci-fi a gyárudvaron

Sci-fi a gyárudvaron

Sci-fi a gyárudvaron 21
Sci-fi a gyárudvaron 22
Sci-fi a gyárudvaron 23
Sci-fi a gyárudvaron 24
Sci-fi a gyárudvaron 25
Sci-fi a gyárudvaron 26
Sci-fi a gyárudvaron 27
Sci-fi a gyárudvaron 28
Sci-fi a gyárudvaron 29
Sci-fi a gyárudvaron 30
Sci-fi a gyárudvaron 31
Sci-fi a gyárudvaron 32
Sci-fi a gyárudvaron 33
Sci-fi a gyárudvaron 34
Sci-fi a gyárudvaron 35
Sci-fi a gyárudvaron 36
Sci-fi a gyárudvaron 37
Sci-fi a gyárudvaron 38
Fotó megosztása:
Sci-fi a gyárudvaron 39

Alkotója, Matt Denton négy éven át dolgozott a Mantison, pedig komoly gyakorlattal rendelkezik ezen a téren, hiszen cége ilyen jellegű, bár jóval apróbb szerkezeteket épít filmforgatásokhoz. 
A Mantist, amely névadójával ellentétben hat lábon jár, két számítógép vezérli. Az egyiken egy linuxos program fut, amely a vezető által kiadott mozgásparancsok szerint koordinálja a lábak mozgását, a másik pedig a jármű klasszikus értelemben vett irányítására szolgál. 
A lábanként három-három hidraulikus munkahenger összehangolt mozgatása egyelőre komoly időt vesz igénybe, ezért ahogy a fenti, hallatlanul idegesítő zenével körített videóban is látható, a Mantis inkább cammog, mint jár, de a lényeg, hogy az első lépéseket már megtette. 
Ami a Mantis gyakorlati hasznát illeti, a Rolls-Royce-ok vételárával kapcsolatban emlegetett régi bölcsesség jut az eszembe: ha meg kell kérdezned, nem érdemled meg, hogy valaha legyen sétáló robotod. Nem bizony.
Lám, nem most először jut eszébe valakinek az ötlet: az alábbi videókon egy erdészeti, illetve egy katonai célú alkalmazást láthatunk – és akkor még nem szóltunk a legvagányabbról, a galaktikus birodalmi csapatok páncélozott csapatszállító járművéről.