Tegnap, a hajnali órákban 73 utassal a fedélzetén egy szembe jövő kamionba rohant és a felismerhetetlenségig összeroncsolódott egy postabusz Zambia fővárosától, Lusakától mintegy 45 kilométerre.

A szemtanúk beszámolói egymásnak ellent mondóak. Egyesek szerint a balesetet egy szabadidőjármű okozta, amely a buszt nagy sebességgel megelőzve nekicsapódott a kamionnak, és a busz útjába lökte azt, mások szerint a menetrend szerinti postajárat sofőrje rántotta félre a kormányt, hogy elkerüljön egy szembejövő járművet.

Vigyázat! A képtár különösen megrázó felvételeket tartalmaz.

Vigyázat! A képtár különösen megrázó felvételeket tartalmaz.


A fedélzeten utazó 73 személyből ötvenhárom fő, továbbá a kamion vezetője segédje a helyszínen életét vesztette. Ez volt Zambia történetének legnagyobb közúti szerencsétlensége. Az áldozatok pontos száma a balesetet követően hosszú órákon át nem volt megállapítható, mivel a mentőszemélyzet nem tudott behatolni a teljesen összeroncsolódott buszba. Az áldozatok azonosítása még tart. A postabusz-szolgálat központi állomását rokonok százai ostromolják, arra igyekezve választ kapni, hogy családtagjaik felszálltak-e a tragédiát elszenvedett 4.30-as járatra, vagy megváltott jegyük ellenére egy későbbi járattal utaztak el.

A hatóságok még nem állapították meg a baleset okát, az azonban bizonyosnak látszik, hogy a balesetben résztvevő összes jármű jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet. Zambiában a gyorshajtás általános jelenség, a járműpark jelentős részének minősíthetetlen a műszaki állapota. A hírek szerint a régóta üzemelő postajárat megbízható volt, gyorsan és pontosan működött.