Az autógyártók ragaszkodnak a hagyományos papír alapú karácsonyi üdvözlőlapokhoz, viszont ezek mellett igyekeznek a mozgókép adta lehetőségeket is kimeríteni. Az év végi ünnepkör kitűnő alkalom, hogy a szokásos kommunikációval szakítva, lazább, sütikkel és harangjátékkal körített csomagban küldjék felénk az üzenetet.

Főleg a német márkák ragaszkodnak a fenyőillatú videókhoz, igaz néha nem globális marketingről van szó, csak egy helyi részegység tesz ki magáért.

Csillag vezérel – Mercedes

A Mercedes idén két kisfilmet tett a fa alá. Az egyik erőltetett, örök klisével operál. A Mikulás titkos központjában klasszikus autók tömkelege várja a vén pocakos ajándékosztót, de ő csak a csillagos márkára kacsint kéjes mosollyal. Ki hitte volna?


Több kreativitás jutott az AMG karácsonyi üdvözletébe. Szellemesen adaptálták a Mítoszrombolókban többször eljátszott motorteres sütés módszerét. Itt egy SLS AMG GT3 V8-asa fűti a kemencét, és bármilyen esetlen is az elnyekergett pár mondat, a nyolchengeres hörgő moraj mindent visz.


Vallásos áhítat Itáliából – Pagani, Lamborghini, Ferrari

Pagani mester érdekes oldalról közelítette meg a témát. Tulajdonképpen karácsonyi évösszegző videót dobtak fel a Youtube-ra, ahol a hyurai…hiyura…vagyis az új Pagani modell áll a középpontban. Egyszerűen felsorolják a 2012-ben összegyűjtött díjakat, ha ők örülnek, örüljünk mi is alapon.


A Lamborghini nem eresztette bő lére, a Télapó náluk kakaó és Lamborghini függő rosszfiú, aki csak utolsó pillanatban indul ajándékot osztani. Igaz, egy Aventadorral nem csoda, hogy ráér.


A Ferrari nem vaskos poénokat gyúrt a szeretet ünnepére. Csak egy egyszerű, családi hangulatú videót közöltek arról a napról, amikor minden a helyi gyerekekről szól a maranellói gyárban.


Tomboló karácsony – BMW

A BMW ezzel ellentétben kihasználta az ünnepet, egy csokor videót gyártott, ahol minden gumifüstölésről, és tomboló tempóról szól. Az alapkoncepció szintén lerágott csont, versenytempóban énekel a karácsonyi kórus, és keresztbe csúszó M-es BMW utasa készíti a leggyorsabb képeslapot. A harmadik BMW üdvözlőmozi pedig tényleg nem kertel, ég a gumi, tehát Kellemes Ünnepeket :)


Gymkhana az ebédlőasztalon – Ford

Végül a Ford elborult stop motion animációja zárja a sort. Formabontó, friss, pont eltalált humortartalommal. Nem úszik a nyálban, és nem túl mesterkélt, egyértelműen ez a 2012-es favorit.


Nem mai darab a Harley-Davidson által fémjelzett sátáni Mikulás, de elég metál, hogy eltekintsünk elavultságától, és zárásként bekerüljön az idei gyűjteménybe.