A gödöllői Szent István Egyetemen oktató unokatesóm küldött nemrég két fotót meg egy esetleírást, hogy adjak tanácsot, mit tegyen. Íme, a sztori:

Kaptunk tegnap egy barátságos 30 000 Ft-os csekket (mérlegelési lehetősége nincs az eljáró hatóságnak), tilosban parkoltam az egyetemen (40. par. (5) d, útkereszteződés, 5m). A képeket küldöm.

A gondom az, hogy ahogy látszik is a képeken, ez nem igazi kereszteződés, lánccal el van zárva az út, a másik oldalról meg zsákutcának van jelölve. Szerinted van értelme fellebbezni 5000Ft-ért, vagy ebből csak vesztesen jöhetünk ki, és úgyis be kell fizetni a bírságot, függetlenül a lecsavarozott-lebetonozott oszlopoktól? Vagy ha ez nem, akkor kiderül, hogy van még ott egy zebra is?

Ha akarná, a hatóság a zebra előtt 5 méteren belüli parkolást is megállapíthatná, bár érdekes zebra, ami hosszában húzódik az út mellett.

Évek óta állunk ott, az a hely van a legközelebb a bejárathoz. Tegnap is ott álltam, akkor várhatunk még egy csekket, visszaesőként nagyobb összegről? Kérdeztem a biztonsági őreinket, azt mondták, sajnos új rektor van és új rendőrkapitány, ez személyes/politikai ügy. Ma reggelre kihúztak egy szalagot is, hogy ne tudjanak ott megállni a kedves dolgozók. Nagyon bántja a lelkem a dolog, igazságtalanságnak érzem. Mit tegyünk?

Egy egyeztető körrel még az is kiderült, hogy a büntetést az objektív felelősség jegyben rótták ki a tilosban, kereszteződésben megállásért. Ez elvileg azt jelenti, hogy nincs lehetőség a büntetés enyhítésére, a fellebbezés pedig 5000 forint illeték terhe mellett tehető meg.

No de.

Van egy “Kimentés” nevű intézmény (imádom ezt a hivatali bikkfanyelvet), ami azt jelenti, hogy ha a megbüntetett szerint a büntetés nem jogos, írhat egy levelet, ami alapján egy hús-vér ügyintéző ismét átlapozza az aktát, hátha tévedett a hatóság. Én azt javasoltam az uncsitesónak, mindenképp éljen ezzel, mert ha szerencséje lesz, olyan irodai rendőr kezébe kerül az ügy, akinek van egy kis józan esze meg embersége, és elengedi a derült égből lecsapó harmincezret.

Ha nem, akkor pedig nagyon remélem, hogy meg tudom győzni a rokonságot: ne hagyják annyiban, ne engedjenek a hatóság ostoba önkényének, és vigyék bíróság elé az ügyet.

Hogy lehet kereszteződés, amit lecsavarozott oszlopok zárnak le évek óta? Hogy lehet zebra, ami hosszában húzódik az út szélén? És egyáltalán: hogy lehet, hogy az Állam, ami elvileg értünk van, ilyen aljas módon jár el a polgáraival szemben, ha úgy gondolja, hogy mától hirtelen jogsértés úgy parkolni, ahogy évek óta parkol mindenki arrafelé?

Ti fizetnétek?

(Lapzárta, vagy mi után jött az infó: a zebrát azóta lefestették teli feketére.)