Nem unalmas a parkoló autósok élete itt szerkesztőségünk táján, a Szépvölgyi útból nyíló kis U-alakú úton, a Montevideo utcában! Nemrég a menetiránnyal szemben parkolókat büntették, aztán azokat figyelmeztették, majd büntették, akik nem vették észre az új Megállni tilos-táblát, most pedig újabb táblákat raktak ki, és megint megvan a mindennapi betevő büntetése az Óbuda-Békásmegyeri Közterület-felügyeletnek.

A szabályozás hirtelenségét jelzi, hogy a vadiúj tábla mögött még ott vannak a csíkok, hogy hova nem volt szabad eddig parkolni

Nem mondom, hogy nem hibázik, aki rutinból vezet, és nem veszi észre, hogy már megint kiraktak egy új táblát, de azért basszus, egy-egy forgalmi rendezés ne legyen már ennyire ötletszerű!

Így hát egyelőre nem fizetünk, hanem megírtuk ezt a levelet:

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet

Kérelem helyszíni bírság enyhítésére                            2011. június 9.

Kedves Közterület-felügyelet!

Kiadónk székháza előtt, ott, ahol a múlt héten még tuti szabad volt parkolni

Kiadónk székháza előtt, ott, ahol a múlt héten még tuti szabad volt parkolni


2011. június 8-án, 17 óra 22 perckor a 2124-es azonosítási számú kollégájuk ?Megállni tilos hatálya alatt várakozás? címén megbírságolta szerkesztőségünk bérautóját, a Vezess.hu autós magazin Zuk-ját. Az autóval nem az üzembentartó, hanem kollégánk parkolt, a szabálysértés tényét elismerjük.

Tekintettel viszont a Montevideo utca közlekedésének utóbbi hetekben történt folyamatos, követhetetlen közlekedés-szabályozási változásaira, kérjük, hogy a szabálysértési bírság megfizettetésétől méltányosságból szíveskedjenek eltekinteni. Az utcában, ami gyakorlatilag a Szépvölgyi út szervizútjaként működik, és a Montevideo ? a kerület számára nyilván jelentős adóbevételeket termelő ? irodaházait szolgálja ki, nap mint nap ugyanazok a dolgozók, vendégek parkolnak.

Széles utca kihasználatlanul. Ha egyirányúsítanák, az egyik oldal lehetne parkoló

Széles utca kihasználatlanul. Ha egyirányúsítanák, az egyik oldal lehetne parkoló


Tudomásul vettük, sőt üdvözöltük a Montevideo alsó behajtásánál kirakott egyoldali megállni tilos-táblákat januárban, különös tekintettel arra, hogy szervezetük nem bírságolással, hanem figyelmeztetéssel értesítette az itt parkolókat a változásról  (cikkünk a témában). Ugyancsak üdvözöltük, ha logikailag nem is tekintettük helyesnek, egy rutinszerű szabályszegés, a forgalommal szemben parkolás felszámolására tett kísérletet (cikkünk a témában).

Mivel a közlekedési helyzet a két fenti akció nyomán rendeződni látszott, váratlanul ért bennünket, hogy újabb szigorítást vezettek be, immár sajnos – legalábbis mi nem tapasztaltunk ilyet ? előzetes tájékoztatás nélkül. Úgy tűnik, nem csak mi vagyunk így ezzel: az érintett útszakaszon, a Sanoma Média Budapest Zrt. Székháza előtt jelenleg is tilosban parkolnak az autók.

A Montevideóban mindenütt tilos parkolni, még szerkesztőségünk előtt is. Mint látható, ezt sokan még ma sem tudják.

A Montevideóban mindenütt tilos parkolni, még szerkesztőségünk előtt is. Mint látható, ezt sokan még ma sem tudják.


Szerkesztőségünk dolgozói hivatásszerűen autóznak, tudatosan a megállási-várakozási szabályok betartásával. Erre a hirtelen változásra viszont nem voltunk felkészülve ? kérem tehát újfent, hogy a bírság megfizetésétől tekintsenek el. Egyszersmind két javaslatot is tennék az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzatnak:

1, Szerintünk a Montevideo utcában egyirányú forgalom kialakítása, az alsó, a Szépvölgyi úti buszsáv miatt gyakorlatilag szabályos kihajtást nem is engedő, veszélyes kereszteződés kihajtásának leállítása, a felső lámpa átprogramozása tűnik számunkra az ideális szabályozásnak, a Montevideo egyik oldalán így a parkolást is vissza lehetne állítani.

2, Ha netán újra változást terveznek, akár mifelénk, akár másutt, és nem kifejezett bírságbevétel-növelési célzattal,  érdemes volna egy figyelmeztető táblát is kihelyezni az érintett utca, útszakasz behajtási pontjain,, amely a forgalmi rend változására figyelmeztet. (Például így)

Üdvözlettel:Rácz Tamás

vezess.hufőszerkesztő

Ha kapunk visszajelzést a közterület-felügyelettől, jelentkezünk! Addig is: mindenki alaposan nézzen körül, mielőtt leparkol egy üres utcában a 10-15 álló autósor foghíjába ott, ahol tegnap még szabad volt. Lehet, hogy ma már nem szabad! Hisz tudjuk: minden változik, csak a változás örök.