Egy vödör homok és pár pillepalack elég a világ megmentéséhez

Egy vödör homok és pár pillepalack elég a világ megmentéséhez


A vezess– Zukja nem mindennapi járgány. Kényelmes, gyors, erős, többé-kevésbé takarékos autókat kapunk az importőröktől eleget, így nekünk valami teljesen más kellett. Valami kénköves bűzt árasztó, elátkozott romhalmaz. Így aztán vettünk egy nyugdíjba küldött, kiszolgált tűzoltó Zuk-ot. Szép piros, amire lehet festeni is, jó költöztetésre, és a kedves olvasóink is örömmel hajtották a legutóbbi író-olvasó találkozón.

Most azonban veszélyben van a bőre. Múlt éjjel egy jó szimatú, és a benzinszagtól nyugtalanná váló állampolgár hívta fel a hatóságot, hogy az Árpád fejedelem útján ömlik a gázolaj egy kisteherautóból. Részletkérdés, hogy benzin volt az – Zuk nem igazán készült dízelmotorral -, de sebaj. Persze az ömlik is költői túlzás, hiszen gazdasági okokból alig egy liternyi benzin lötyögött csupán a nemrég megrepedt, majd látszólag sikeresen megműtött tank alján.

A tűzoltók vigyáztak a kocsira, amíg meg nem érkeztünk

A tűzoltók vigyáztak a kocsira, amíg meg nem érkeztünk


Így reggel gyorsan kocsiba ültünk, és elmentünk megmenteni a jószágot. Mikor megérkeztünk, szomorú látvány várt minket. Nem a két tűzoltó miatt ment el a jókedvünk, akik egy vödör homokkal és egy pillepalackból eszkábált tölcséres üzemanyagcsapdával fogták fel a csepegő benzint, hanem a törött tükörtől és a felnyitott kabintól, szétbarmolt tárolórekesztől.

A gyors leltár után szerencsére minden megvolt, de akkor is rossz érzés, amikor valaki olyan kotorászik az ember kocsijában, akinek egyáltalán semmi keresnivalója nincs ott. Sok kár nem történt, de megrohadhatna minden olyan figura, aki úgy érzi, más javaira van szüksége. Milyen dolog már, egy öreg, rozzant Zukot felnyomni? El sem tudjuk képzelni, mit keresett benne.

Tamás menti a menthető szénhidrogén-származékot

Visszatérve a benzinbajra, a papírmunka elvégzése után elbúcsúztunk a tűzoltóktól – javaslatukra hátrahagytuk a homokot, szerintük jó helyen van az – majd szép komótosan felvontattuk szerencsétlent a szerkesztőségi parkolóba. Azóta ott pihen, várja az újabb tankragasztást. Vagy az új üzemanyagtartályt.

Tényleg, nem tudnak valahol egy eladó Zuk-tankot?