Írtunk már elképesztően reális, méregdrága szimulátorokról. Átélhetjük a száguldást, a monitor előtt ülve, hatalmas hidraulikus karok által dobálva.

Szájtátva bámulom az ilyen masinákat, de nem lógnak le a képről, logikus és számunkra is érthető, világos ötlet alapján működnek. Ellenben Paolo Robuffo Giordano és munkatársainak művével. Ami inkább hasonlít az Alpha Centauri eldugott bolygójának kínzóeszközére. Ennek ellenére nem a fájdalomtól, inkább a gyönyörtől visít, aki beleül a hatalmas robotkar versenyülésébe, ahol egy Ferrari F2007-est terelhet igen élethű fizikai hatások mellett.
 


Egy biológiát, kibernetikát kutató intézetben természetesen nem a szórakozás kedvéért építenek egy ilyen méregdrága játékot. Az eredetileg ipari célokra szánt, a tér minden irányába elmozduló Kuka KR500-as robotkar agyunk mozgásérzékelésének megértésében nyújt szerepet.

Ezért kellett egy olyan közeg, ahol gyorsan történnek a dolgok, és a Forma-1-nél alig akad megfelelőbb. Maga a szoftver is a tübingeni kutatók műve, egész jól sikerült, bár a legújabb Need For Speed epizódot szívesebben végigvinném így, robot stílusban.