Tévedni emberi dolog, tartja a sokszor elcsépelt mondás. Ezért halnak meg ezrek az utakon, és a balesetek körülményeinek rekonstruálása iszonyat nehéz feladat. Régóta vitatéma a fekete doboz létjogosultsága az autóiparban.

 

A Toyota hirhedt “beragadó gázpedál” fiaskója után tényleg szükség van egy olyan szerkezetre ami teljes pontossággal rögzíti az autó paramétereit, egy esetleges baleset során.

 

Ezen dolgozik az informatikai óriáscég az Intel. Az általuk bemutatott egység azonban messze továbbmutat a sebesség és fékerő rögzítésénél. Egy komplett egységről rántották le a leplet ami külső és belső kamerákkal segíti a körülmények megállapítását. Ami a legjobb a kátyúkat is érzékeli és az internetre csatlakozva jelenti azt a helyi hatóságnak. Lehet nálunk hamar lefagyna a rendszer, amikor végigmegy egy félreeső mellékúton:).

 

Gondolom mindenkinek leesett, hogy egy olyan rendszerről van szó, ami ha van rá lehetőség, azonnal csatlakozik az internetre, és már árulkodik is, bármiről ami az autóval történik. Egyfelől életet ment, és körülményket tisztáz, másfelől igazi Nagy Testvér, ami állandóan figyel. És hiába lehet otthonról neten lezárni az autót, bekapcsolni a riasztót, vagy beindítani a motort, ha egy laza gyorshajtásért már ott figyel a csekk az asztalon.

 

Tehát igazi kis kémet kapunk, ami mellett felesleges a magyarázkodás, ha gyorsan hajtunk bukunk, ha nincs bekapcsolva az öv, bukunk. Ha viszont szériahiba miatt törik nyakunk, perelhetünk ezerrel, a kis doboz adataira támaszkodva.

 

Az autógyárak reakcióját még a jövő homálya fedi, mennyire fogják támogatni az elképzelést…

 

Kell nekünk ilyen? Éljünk teljes megfigyelés alatt, de látszólag nagyobb biztonságban?