Felejthető zene, látványos autók; van egy ilyen műfaj a videoklip-készítés művészetében. Eddig talán a legjellemzőbb ilyen a Cosmic Girl volt, amelyben a Jamiroquai tagjai 1996-ban kimentek saját autóikkal egy kis kergetőzésre a helyi Visegrádra egy videostábbal. Ez lett belőle (nyilván mindenki felvette és elrakta, akinek ereiben egy cseppnyi benzin is bugyog, de a Youtube jóvoltából nem kell előkeresni a poros VHS-kazettát a padlásról):

Cosmic Girl, 1996

Így hamarjában nem is tudunk más ennyire impresszív autós klipet. Persze, ott a Rockafeller Skank a pörgő karosszériaelemekkel, a Favourite Game a Cardiganstól, meg még egy csomó, ami nem jut eszembe. De ez eszünkbe fog jutni tíz év múlva is, az tuti.

Arizonai sivatag, fekete-fehér rendőrautó, rajzfilmfigura-szerű alakok,  El Camino és Bruce Willis, a Mad Max hangulata. Íme


Stylo, 2010

A Gorillaz tavaly decemberben forgatta a klipet Kaliforniában harmadik albumához, a Plastic Beach-hez, a Mojave sivatagban, a Calico Ghost Town kísértetváros környékén. A zene nem túl erős, amolyan kómás-vezetős-félálmas esti depresszív electro-izé, de az autók!

Chevrolet Camaro SS – 1969

Chevrolet Camaro

Chevrolet Camaro

Chevrolet Camaro


A Camarót a Ford Mustang ellen indította a Chevrolet, 1965-ben. A klipben egy ’69-es modell látható, 2+2 üléses, kupé. A kocsit 4,1, 4,9, 5,0, 5,4, 5,7 és 6,5 literes V8-as motorokkal gyártották, csak a Jóisten tudja, melyik szerepel a klipben.

A Camaro ma is létezik, a 2009 óta gyártott ötödik generációs modell tervezésénél visszanyúltak az elsőhöz, át a gömbölyded, kissé unalmas negyediken, a szögletesen unalmas harmadikon és a lapos, szép, de túl hegyes orrú másodikon.

Chevrolet El Camino – 1968

Chevrolet El Camino

Chevrolet El Camino

Chevrolet El Camino


Az El Caminóról legtöbbünknek a legutolsó széria, a kockalámpás, Malibura épített ’78-tól ’87-ig gyártott modell ugrik be. Pedig a típus már 1959-ben létezett, az uszonyos Impala alapjain.

A klip autója, a harmadik generációs, ’68-as kocsi a Chevelle műszaki alapjaira készült; nagy valószínűséggel a 6,5 literes GM-V8 van benne. A német piacon találni belőle bőven, hatezer euró körül már egész pofás darabokat adnak. (Milyen a véletlen: pont a hétvégén láttam egy eladó példányt Nyíregyházán, már az utolsó szériásat: hárommillió forintot kérnek érte. Külsőleg rendben lévőnek tűnt.)

AMC Matador

AMC Matador

AMC Matador

AMC Matador


A legkevésbé attraktív kocsi a klipben a rendőrautó, egy második generációs AMC Matador. A típust 1974 és ’78 között gyártotta a mára megszűnt American Motors Corporation (a márkát felvásárolta a Chrysler). Az AMC Matador főként a Los Angeles-i rendőrség használta.

A Matador soros hathengeres és V8-as motorokkal készült, a rendőrségi változatokban hatliteres nyolchengeres szolgáltak, hét másodperc alatt gyorsultak 0-ról százra (vagy legalábbis 60 mérföld per órára, ami majdnem annyi). A fánkzabáló kövér rendőr kocsija 201 km/h végsebességre képes.

Még autós klip?

Van valami tuti benzinszagú klip, amiről megfeledkeztünk, pedig még jobb, még nyomasztóbb, még látványosabb? Melyik az? Itt lent, a kommentablakban várjuk az emlékeztetőket!