Hollandia, Utrecht. A negyedik legnagyobb város a mélyföldi országban. Közel 300,000 ember közlekedik naponta, ugyanúgy felkelnek reggel és dolgozni indulnak mint itt nálunk. A különbség nem az, hogy még meló előtt eltolnak egy legális mosolyzöldséget. Hanem az, hogy ezek a semmirekellő liberális hollandusok biciklivel járnak!

Ezt persze eddig is tudtuk, csak nekem például nem élt erről kép a fejemben, mivel még nem láttam magát a mechanizmust. Most találtunk egy jó felvételt, ami példa lehetne. Igen, így is lehet, fiatalok és öregek, férfiak és nők egyaránt tekernek, nem robban szét a vádlijuk a megerőltetéstől, és nem áll le a szívük a hatalmas terheléstől.


Inkább a mi szívünk kellene, hogy összeszoruljon, amikor nagyot szippantunk a finom hazai nitrogén-oxid, kén-dioxid-koktélból, korommal megspékelve. Kell még pár év, optimista hozzáállással is, hogy itt is komolyan változzon a helyzet, és ne csak egy hétvégi kerékpáremelő bajnokságban merüljön ki a dolog. Szerencsére izmosodik a tekerő társadalmi réteg, a remény megvan, sőt egy új zenekarnak köszönhetően még motiváló muzsikát is kapunk!