Nemrég olyan járművekről írtunk, amelyek nagy valószínűséggel nem esnek pánikba pár arasznyi hótól. A lánctalpas, kétéltű járgányok között akadtak igazán látványos gépek is és sajnos olyanok is, amelyek csak tervezőasztalon léteznek.


Szögletes dizájn

Szögletes dizájn

Rossz hír

Sajnos a legdögösebb gép is ide tartozik, egyelőre nem létezik. A lánctalpas kutatóbázissá alakítható monstrum csupán rajz. A tettes a francia származású Matthieu Tarrit, aki két társával együtt vetette papírra a sarkvidéki expedíciókon edződött szakemberek igényeinek megfelelőre álmodott járgány terveit.

Vajon a sarkvidéken, hogy fagy a Windows?

Vajon a sarkvidéken, hogy fagy a Windows?

Vajon a sarkvidéken, hogy fagy a Windows?


Elképzelésük szerint rögtön kétféle üzemmódban is működhetne a lánctalpas. Elsősorban a hómezőn közlekedés lenne a feladata, de emellett bázisként is használható a hidrogénnel üzemelő tüzelőanyag-cellás szerkezet. Az első, négy darab villanymotor által hajtott lánctalpas rész húzza maga után a sítalpakon csúszó lakó- és kutatóegységeket.

Az egész darabokra bontható és átrendezhető szerkezet bázis üzemmódban kereszt alakúvá építhető, hogy minél nagyobb felületen gyűjthesse magába – ha éppen vannak – a sarkvidéki napsugarakat. Elméletileg a monstrum szállítása sem okozhat problémát, hiszen egyszerűen konténerekbe is lehet rámolni.