Röviden – Volkswagen Touareg R
Mi ez? A harmadik generációs Volkswagen Touareg frissített változata, 462 lóerős és 700 Nm nyomatékú plug-in hibrid hajtáslánccal.
Mit tud? 5,1 másodperc alatt gyorsulni 100-ra álló helyzetből és tisztán elektromosan haladni.
Mibe kerül? 23 milliónál startol a Touareg, az R 38-nál, a tesztautó listaára pedig 45 millió forint.
Kinek jó? Akik nagy és erős Volkswagent akarnak és nem fáj, hogy drágább és minden tekintetben elmarad a konkurensektől.

Minden idők legerősebb gyári Volkswagenjéhez van szerencsénk. És a legek nem merülnek ki csupán ennyiben, hiszen ez a legelső konnektorról is tölthető hibrid R sportmodell, és ez az első összkerékhajtású hibrid modellje is a Volkswagennek. Vagyis a tápláléklánc csúcsára tervezték, amihez ma már mindent bele kell adnia a gyártónak, amije csak van. És a Touareg R-t alaposan meg is rámolták, ami egyvalamit biztosan eredményezett: a kevesebb néha több itt is érvényes lenne.

Külső

Tavaly frissítésen esett át a Volkswagen legnagyobb modellje, a Touareg. Ez hozott külső és belső változtatásokat is, és a hajtásláncok is átrendeződtek. Mi most a legmorcosabb kivitellel barátkoztunk, aminek újak a lökhárítói, téli gumijait is 21 colos felnikre húzták, ám a legszembetűnőbb mégis, hogy akkora arca van, mint nagyon kevés modellnek. Pechjére a Touareg R mindenképp fekete csomaggal készül, amitől az ábrázata annyira elsötétül, hogy a markáns jegyek teljesen láthatatlanná válnak.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 1
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 2

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 28
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 29
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 30
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 31
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 32
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 33
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 34
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 35
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 36
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 37
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 38
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 39
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 40
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 41
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 42
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 43
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 44
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 45
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 46
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 47
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 48
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 49
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 50
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 51
462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 52
Fotó megosztása:

Karakteres marad ugyanakkor a nappali menetfény, ami nagyon hasonló a Passatéhoz és az új, kétdimenziós embléma is. Pedig a Touareg arca alapvetően érdekes azzal, hogy a hűtőmaszk rácsai a ledes fényszórókon is folytatódnak, de a fekete mindent visz alapon a vásárlók ezt a csomagot alapból megkapják, ez most a népszerű. Kétségtelen, hogy így mindenképpen világít rajta a zöld rendszám, ami szintén divatos kiegészítő manapság a Volkswagen Touareg baráti körében.

Apró R emblémák díszítik a 4878 milliméter hosszú, 1984 milliméter széles és 1717 milliméter magas karosszériát. A dizájn egyébként izgalmasnak is mondható, olyan a Touareg fazonja, mintha egy nagyra nőtt kompakt lenne, a feneke széles, a hátsó lámpái nagyon audisak, és összességében hátulra szorult belé a legtöbb jó ízlés. Innen lehetne szépnek is nevezni, ha az eHybrid feliratot sikerült volna vízszintesen felragasztani. Dönteni kellett, a csomagtér aljához, vagy a lámpához igazítják, előbbi nyert. Nagy kár.

Belső

Okos megoldás, hogy az ajtók egészen betakarják a küszöböt is, így mocskos időben sem lesz koszos a nadrágunk szára beszálláskor. Mert a Touareg elég nagy ahhoz, hogy magasra kelljen lépnünk, elkerülhetetlen, hogy végigsimítsuk a küszöböt. Ezen lehet segíteni, ha korábban leültetve álltunk meg az autóval, úgy egy kicsit könnyebb a beszállás. Hatalmas autó óriási belső térrel, itt minden olyan nagy, és több helyen már túl nagy.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 53

Kommersz utastér, unalomig ismert formák, nem kiemelkedően jó anyaghasználat, óriási kijelzők

Ha körülnézünk, egészen mást kapunk itt, mint a többi Volkswagenben. A dizájn ugyanolyan, senkit nem hibáztatok, ha elkezd ásítozni, de könnyen érezhetjük benne magunkat úgy, mintha összementünk volna. A műszerfalon ugyanis egy 15 colos és egy 12 colos kijelző figyel vissza ránk. Mindkettő pont akkora, hogy a két széle között rengeteg idő telik el, mire átpásztázzuk és megtaláljuk a szemünkkel azt, amit kerestünk.

Mindkettőre tökéletesen igaz, hogy semmivel nem tudnak többet nyújtani, mint a konszern autóiba szerelt többi kijelző. Szinte azonosak a menüpontok, a lehetőségek, az elrendezés, mint a kisebb Volkswagenekben, de rengeteg a hasonlóság a Skodák szoftverével és az Audikéval is, csak itt minden indokolatlanul nagyobb.

A 15 colos infotainment kijelző közelségérzékelős, gyors, elég jól kezelhető, de folyton azon gondolkozunk a nyomkodása közben, hogy miért ilyen nagyok az akciógombok és az animációk, piktogramok, valójában teljesen fölösleges a belső tér legfontosabb fícsöre. Jó példa rá a klímakonzol, amin az ülésfűtések három állásban kapcsolhatóak, és annyi hely maradt erre, hogy nem három csíkkal, hanem háromszor három csíkkal jelölték a fokozatokat.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 54

15 colos, kicsit befordított a középső kijelző, minden menüpontja túlzóan nagy, több infó nincs rajta, mint egy kisebb kijelzőn

Erősen kompenzál a kijelzőkkel, mert minden más területen csupán átlagos a beltér minősége. Így amíg elvonja a figyelmünket a kijelző, nem érünk rá figyelni a Skodákban is használt műanyag burkolatokra, a pár ezer kilométer után is totál karcos zongoralakk elemekre, vagy a teljesen középszerű tartású, állítólag sportülésekre. Valójában teljesen elfelejtjük odabent, hogy sportmodellben ülünk, a kormány perforált bőre és R emblémája próbál minket emlékeztetni rá, egyik sem kiemelkedően szép kidolgozással.

Változtatható a hangulatvilágítás színe, tisztességes üvegtető húzódik a mennyezeten, és ezeknek a hátul utazók is tudnak örülni. Nekik is jut fűtött ülés a széleken és külön-külön klímazóna, valamint óriási lábtér és állítható támlájú ülések. Mivel a Touareg utastere hatalmas, volt hely nagy tárolóknak az ajtókban és a középkonzol alatt, de a váltókar körül is pakolászhatunk apróbb holmikat nagy mennyiségben. Csomagtere 665 literes még úgy is, hogy a hibrid akkumulátor a padló alól vett el helyet, ez minden helyzetben bőséges, mindent is vihetünk a nyaralásra.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 55

Inkább kényelmesek, mint jó tartásúak az R-es sportülések, a bőr minősége is csak átlagos

Technika

2022-ben már szinte nem is találunk olyan felső kategóriás modellt, amiben ne lenne valamiféle elektromos hajtás, vagy rásegítés. Ezt kényszerítették rá az autóiparra a szabályozások, a gyártók pedig igyekeztek a vásárlóknál elérni a vágyat arra, hogy hibrid autójuk legyen. Az olyan csúcsmodellek, mint a Volkwagen Touareg, képesek lennének ekkora erőre mindenféle elektromos hókuszpókusz nélkül is, csak kellő méretű motor kéne hozzá.

Ezzel szemben a Touareg R-ben az arany középutat választották egy nem túl kicsi, 3,0 literes, V6-os, dupla turbós benzines motorral és elektromos hajtással. A motor bármelyik Touareg verzióhoz elérhető hibrid hajtással, csak kisebb teljesítménnyel, 381 lóerővel, ám az R-ben erősebb villanymotort kapcsolnak hozzá. A 340 lóerős benzinmotor mögött az R-ben 100 kW-os (136 LE) elektromos motor dolgozik. Nyolcfokozatú hagyományos automata váltót kapott a hajtás, ami mögött Torsen rendszerű differenciálmű osztja a hajtást az első és hátsó tengely felé.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 56

3,0 literes turbós benzinmotor a hajtás szíve, 136 lóerős villanymotort raktak hozzá nyolcfokozatú váltóval és Torsen diffis összkerékhajtással

A rendszer teljes nyomatéka 700 Nm, a rendszerteljesítmény pedig 462 lóerő, ami teljesen feltöltött akkumulátor és ideális körülmények között értendő. A konstans teljesítmény viszont alig több, mint a benzinmotor ereje önállóan, 350 lóerő. A hajtás intelligensen a tapadásnak köszönhetően osztja el a nyomatékot, így a motor erejének 70%-át kaphatja az első tengely, de akár 80% kaparhat hátul, vagyis viselkedhet erősen hátsókerék-hajtásúként is. Ha mindent belead, 5,1 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, míg csúcssebessége 250 km/h. Természetesen képes csak elektromos motorral is közlekedni,  ilyenkor 140-nel képes haladni maximum.

Akkumulátora a csomagtér padlója alá került, 14,3 kWh kapacitású és legfeljebb 3,6 kW-tal tölthető. amivel a teljes töltés nagyjából 4 órát vesz igénybe. Elektromos hatótávolsága WLTP szerint 47 kilométer.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 57

Tele van szenzorral az eleje, még éjjellátó hőkamerát is szereltek bele

Mivel a Volkswagen Touareg felépítése hosszmotoros, ideális súlyelosztást képesek kialakítani, és bár 2,6 tonnát nyom üresen a hibrid Touareg R, hátsókerék-hajtású viselkedése miatt a vezetése jót ígér. Ezt támasztja alá az elöl és hátul is igényes dupla lengőkaros futómű és a szintszabályzós légrugózás. 12,2 méteres fordulóköre miatt van nála könnyebben manőverezhető autó is.

Vezetés

Akik a számok szerelmesei, azok számára a Volkswagen Touareg R papíron maga a mennyország. Sportautókat megszégyenítő adatokkal bír, nyomatékban többet tud, mint egy Lamborghini Huracán, és az 5,1 másodperces gyorsulás is szédítően hangzik egy ekkora autótól. De ott van Bruce Banner másik oldala is, a zöld óriás, aki valóban leginkább zúz, mintsem megmentené a Földet.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 58

Torsen központi differenciálműves összkerékhajtása van, terepen is hatékony lehet

Úgy néz ki most az autóipar, mintha nem tudná eldönteni, mit is akar. Környezetkímélő autókat, vagy erős autókat, mert leginkább mindkettőre van kereslet, és erre van nagyon sok gyártónak válasza. A Touareg R 462 lóerős izomkolosszus, miközben lábujjhegyen is képes végigcsoszogni a városon. Melyik oldalát próbáljuk meg értékelni? Lehet-e egyáltalán jó mindkettőben? Valójában erre még nem láttunk példát, de akkor legalább az egyikben legyen jó.

Sajnos ez kevéssé mondható el erről a Touaregről. Nézzük először a legtisztább oldalát. 47 kilométeres elektromos hatótávolságot ígérni WLTP szerint 2022-ben kínosan hangzik, ráadásul biztos, hogy ezt nem fogja tudni a valóságban. A tesztidőszak alatt épp 32 kilométer volt a legóvatosabb vezetési stílus mellett. Ez csupán 7 kilométerrel több a zöld rendszámra való jogosultság határánál. Ennyivel keresztül lehet menni Budapesten és vissza, szóval a célnak elméletileg megfelelne. De ehhez úgy kell bánnunk a gázpedállal, mintha a legféltettebb modellautónkat támasztottuk volna be alá.

Vagyis a toronymagas sportmodellel igyekeznünk kell nem hevesebben elindulni, mint bármelyik mozgáskorlátozott kis háromkerekű szék, különben még ennyi kilométerünk sem lesz. Ehhez egyébként segít, a gázpedálon ilyenkor adaptív akadályt képez, először csak addig tudjuk lenyomni, amíg használhatjuk az elektromos hajtást. Amint beindul a benzinmotor, ez az akadály kikapcsol. Fel tud gyorsulni 140 km/h-ra is villanymotorral, ha van hozzá türelmünk, de úgy garantáltan nem marad több kilométerünk 15-nél.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 59

Ennyire alacsonyra csak magas autópálya-tempónál engedi magát

Aztán ott van az okos oldala, dr. Banner. Képes tölteni az akkumulátort menet közben a benzinmotorral, akár beállított százalékértékre, ami persze nem túl hatékony megoldás. De, ha megy a navigáció, az útvonal függvényében fogja tölteni az akkumulátort, vagyis a városi szakaszokra tartogat elég energiát, ami ügyes megoldás. Ebben a vegyes hajtás használatban a lehető legóvatosabb pedálkezeléssel nagyon sok országúti, legfeljebb 90 km/h-s tempó mellett tankolás szerint 12,2 literes átlagfogyasztásra volt képes, ami az autó méreteihez képest nem sok, az önmegtartóztatás mértékéhez viszonyítva rengeteg. Ebben se egy nagyobb gyorsítás, se előzés, se autópálya nem szerepelt, de még egy tisztességes elindulás sem.

Ezek után kíváncsiak vagyunk, hogy mit tudhat Hulk, a zöld rendszámos romboló. 462 lóerő és 700 Nm nyomaték azért már megmozgat ezt-azt, legalábbis gondolnánk. A V6-os motor hangja kiforgatva szép, de nem hallunk belőle túl sokat a hangszigetelés miatt, így a hangélmény lényegében elhanyagolható. Kormányzása semmilyen, fékezési érzete elég virtuális, a pedál hosszú úton mozog és nagyon nehéz vele óvatosan lassítani, ami kényelmi szempontból elég negatív.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 60

Nem sikerült egyenesen feltenni az eHybrid feliratot

Bár az adatok szerint maga alá kéne gyűrnie az aszfaltot, valójában elég puhány módon képes elindulni. Bármilyen módban próbáljuk is, másodpercek telnek el a gázpedál letaposása és az elindulás között. Rémes a hajtás reakcióideje, pedig a villanymotor épp hogy mozgékonyságot ígér. Egyértelműen az összkerékhajtás a legjobb szereplő. Ha a hajtás összeszedte magát és elindultunk, jól érezhetően hátra terhel, kanyarokban is harmonikusan tol hátulról és mindvégig elég stabil. Nem lehet kihozni a sodrából, a futómű szépen dolgozik, olyankor kicsit eltűnik a 2,6 tonnás súlyból legalább 1 tonna.

Úthibákon aztán elkezd pattogni először az orra, amitől pedig billegésbe kezd a hátulja és a pár pillanatig jónak tűnő élmény egy szempillantás alatt darabokra hullik. Ezért aztán elengedjük inkább a sportos viselkedést és átadjuk magunkat a hibridesen halvány közlekedésnek. Amikor is marad egy 2,6 tonnás nagy autónk kihasználatlanul nagy motorral és nem épp kiemelkedő elektromos hatótávval, de mindenképp 12 liter körüli fogyasztással.

Költségek

38 millió forintnál startol a Volkswagen Touareg R, a tesztautó listaáron pedig 45 millió forintra rúg. Emelt az árán az 540 ezer forintos Lapiz kék metálfényezés, a félmilliós head-up display, a 662 ezer forintos Dynaudio hifirendszer, a 777 ezer forintos éjjellátó és az 538 ezer forintos klimatizált első ülések, csak hogy a fontosabbakat említsük. Van rá 3,5 millió forintos kedvezmény most, szóval a végső ár valahol 42, millió forintnál pihen meg, de nézzük, mit kapunk ennyiért, ami garantáltan jobban teljesít nála.

462 bánatos lóerő – Volkswagen Touareg R 61

Ledes, kitakargatósak az első fényszórói

Sportos SUV-k között kezdésnek ott az Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, az egyik, ha nem a legjobb vezetési élményű SUV 510 lóerővel 31 millió forintos bruttó kezdőáron.A  BMW X5 M garantáltan sokkal jobb vezetési élménnyel, tisztességes V8-as turbómotorral, 4 másodperces gyorsulással 41,5 millió forintért, de ha már mindenképp sport SUV kell, egy szinttel lejjebb az X3 M a tuti megoldás BMW-ből 33 milliós kezdőárral 480 lóerővel, vagy 2,5 millió pluszért 510-zel, és akkor még mindig van mozgástér 41-42 millióig, amibe ez a Touareg kerül.

De nézzünk körül a nagy hibrid SUV-k között is. A Mercedes-Benz GLE 350 plug-in hibridje 100 kilométeres elektromos hatótávolságra képes és elképesztően kényelmes utastérrel szolgálja a bent ülőket 26,5 millió forintos kezdőárral. Erőben a BMW xDrive45e kerül a legközelebb a Touareg R-hez 394 lóerős összteljesítménnyel és sorhatos benzinmotorral, de még ehhez is 24 kWh-s akkumulátort társítottak, amivel 97 kilométeres elektromos hatótávolságra képes 26,8 millió forintos indulóáron, de, ha az M csomagos, keményebb, de légrugós futóműves változatot választjuk, akkor is 32,7 millióról startolunk és döbbenetesen jó vezethetőségű nagy SUV-nk lesz.

A Volkswagen Touareg R és vetélytársai – Listaár, forint
BMW X5 xDrive45e (394 LE, 97 km WLTP) 26 792 000
Volvo XC90 Recharge (408 LE, 68 km WLTP) 27 490 000
Audi Q7 55 TFSIe quattro tiptronic (381 LE, 63 km WLTP) 27 355 000
Mercedes-Benz GLE 350 e 4MATIC Plug-in hybrid (347 LE , 100 km WLTP) 26 583 000
Volkswagen Touareg R (462 LE, 47 km WLTP) 38 125 400

Értékelés

Egyik területen sem teljesít kiemelkedően, de még jónak mondhatóan sem. A Volkswagen presztízsértéke az egyetlen igazán említhető pozitív tulajdonsága. Sportos SUV-nek nem elég jó, hibridnek nem elég hatékony. Ezeket összevetve és a piacon körülnézve könnyen kivehető, hogy a Volkswagen Touareg R indokolatlanul alaposan túlárazott modell.

Mellette – Ellene
 
  • Tágas utastér
  • Jól kezelhető multimédia
  • Szép hangzású hifirendszer
  • Nagy csomagtartó
  • Csöndes utastér, jó utazási komfort
 
  • Érzéketlen kormányzás
  • Lomha hajtáslánc-reakció
  • Kevés elektromos hatótáv
  • Nem kiemelkedően jó anyagok
  • Magas ár

Szavazás

Neked mennyire tetszik a legerősebb Volkswagen?
824 szavazat - átlag: 4.31 (10-ből)
Neked mennyire tetszik a legerősebb Volkswagen?