Röviden – Mercedes-Benz GLB 180d
Mi ez? A Mercedes legtágasabb kompakt modellje – akár hétüléses változatban is.
Mit tud? Akár egy héttagú családot is elszállít, visszafogott költségekkel.
Mibe kerül? 13,5 millió forinttól indul az ára a legolcsóbb, 116 lóerős dízelmotorral.
Kinek jó? Kisgyermekes nagycsaládoknak, akik prémiummárkás családi autót szeretnének.

Ízelítő magaséletből 1

Hétszemélyes Mercedes SUV az A-osztály padlólemezén, 116 lóerős dízelmotorral. Ezek hallatán legalább olyan sokan elfordulnak a GLB-től, mint ahányan érdeklődnek iránta. A megfizethető, praktikus modellek egy prémiumgyártótól viszont közel sem olyan ördögtől valók mostanra, mint azt néhány régimódi benzinvérű gondolja. A Mercedesnél is van élet az AMG-verziók alatt, amire az alapmotoros GLB tesztautó nagyon jó példa.

Külső

Kár lenne tagadni, hogy a függőleges osztású hűtőráccsal és hátsó diffúzorral szerelt AMG-kivitel ebből a modellből is többet nyújt a szemnek, de az alap GLB sem mutat csúnyán az úton. Viszonylag kompakt méreteivel se nem tűnik aprónak, se nem óriásinak. A 4634 milliméter hosszú karosszériában a 2829 mm-es tengelytáv a legérdekesebb adat, ami 10 centivel haladja meg a B-osztályét, így a kompakt kategóriás Mercedesek között nincs ennél tágasabb. Szögletes formája, rövid túlnyúlásai a praktikumot szolgálják inkább, mintsem a szépséget, de könnyen felismerhető Mercedes maradt így is: hátulról és elölről is. Oldalról nézve pedig egy kiköpött GLS – kicsinyített méretben.

Ízelítő magaséletből 2
Ízelítő magaséletből 3

Ízelítő magaséletből

Ízelítő magaséletből 23
Ízelítő magaséletből 24
Ízelítő magaséletből 25
Ízelítő magaséletből 26
Ízelítő magaséletből 27
Ízelítő magaséletből 28
Ízelítő magaséletből 29
Ízelítő magaséletből 30
Ízelítő magaséletből 31
Ízelítő magaséletből 32
Ízelítő magaséletből 33
Ízelítő magaséletből 34
Ízelítő magaséletből 35
Ízelítő magaséletből 36
Ízelítő magaséletből 37
Ízelítő magaséletből 38
Ízelítő magaséletből 39
Ízelítő magaséletből 40
Ízelítő magaséletből 41
Fotó megosztása:

Kifejezetten szimpatikus, hogy a megfizethetőbb kategóriába tartozó, 17 colos kerékkel is készül még prémiumautó, másrészről a fekete színű, 18 colos, vékony küllős, opciós felni is pont arra jó csak, hogy lássák a leendő vevők, ilyet nem szabad venni. A ballonos gumival jóval kisebbnek hat ránézésre, de a karosszériát körbeölelő fekete műanyag is vékonyít valamelyest. 

Belső

Kezdjük a legrosszabbal. Alaphelyzetben csak egy kisebb méretű műszerfali és középső kijelző jár, ami önmagában még elfogadható lenne, de a körülötte lévő óriási fekete műanyagborítás nagyon olcsónak hat. Fájdalmasan tudatja velünk, hogy megspóroltunk egy extrát, ami egyébként elég húzós árban van: hogy összeérjen a két 10,25”-os képernyő, ahhoz egy 1,3 milliós csomagot kell megrendelni. 

A 46 ezer forintos műbőr kárpitozás sem árul zsábkamacskát, nem mutatja másnak magát, mint ami, de alapvetően jól illik a masszív benyomást keltő műszerfalhoz. Utóbbit azért keményebb anyagok burkolják, mint amit a Mercedes magasabb kategóriájú autóiban megszokhattunk. Praktikumban jó a GLB, van helye az apróságoknak, a tapipad előtti két pohártartó elé is lehet pakolni az USB-C csatlakozó mellé, de a könyöklő is tágas. 

Ízelítő magaséletből 42

Jól mutat a belső, de a nagyobb kijelző sokat dob az összhatáson. A két 10,25″-ös képernyő felára csomagban 1,3 millió Ft

Az utastér nagy varázslata, hogy három üléssor is elfér benne, amiből az első kettő kifejezetten tágas és kényelmes helyet nyújt. A számok nem hazudnak, a GLB jelentősen tágasabb, mint például a GLA.

A fej- és lábtér még a második sorban is tisztességes méretű, bár utóbbi főként addig, amíg a 140 milliméteres sínen nem húzzuk előrébb az üléssort. Ekkor válik jobban használhatóvá a csomagtér síkjából kinyitható két hátsó ülés a harmadik sorban. Ide felnőttek ne próbálkozzanak beülni 170 centiméteres magasság felett, de rövidebb utakra, családi, baráti eseményekre való szállításra abszolút használható hétszemélyes családi autóként a Mercedes GLB. 

Ízelítő magaséletből 43

A harmadik sorba az előző üléssor előrehúzásával lehet nagyobb lábteret varázsolni

Alaphelyzetben 560 literes a csomagtér, amit még további 179 literrel bővíthetünk az ülések mozgatásával, a második sort is ledöntve pedig 1755 liter a raktér maximális térfogata.

Technika

A GLB két benzinmotorral és egy dízellel – három teljesítményszinttel választható. Míg benzines oldalon egy mindössze 1332 köbcentis motor a belépő, addig a dízel egy kétliteres common-rail. A Renault-tól származó, 1461 köbcentis, OM608 kódjelű dízelmotort a Mercedes tavaly kivette kompakt autóiból. A hosszmotoros E-osztályból ismert, kétliteres turbódízelt a Mercedes itt keresztben építi be, erre utal az OM654q kódnévben a q (quereinbau). A 116, 150 és 190 lóerős kivitelből tesztautónkat a leggyengébb verzió mozgatta. Az erősebbnél opciós, a legerősebbnél kötelező összkerékhajtás esetünkben nem játszik, az alapkivitelű GLB csak elöl képes hajtani, és a 280 newtonméteres nyomatékkal ez jól is van így.

Alapáron jár viszont a csodatevő, nyolcfokozatú duplakuplungos sebességváltó, ami az 1300/perc fordulattól elérhető maximális nyomatékkal kifejezetten szerethetővé teszi a motor karakterisztikáját.

Ízelítő magaséletből 44

A kormányon lévő gombokat könnyű megszokni, a kis touchpad is jól működik

Ízelítő magaséletből 45

Kétliteres mindegyik dízelmotor, ez a 116 lóerős belépőváltozat

A multimédia-rendszer az alapmodellben nem tartalmaz túl sok beállítást, így a navigálás még könnyebb a menürendszerben, mint a több extrával megrendelt kivitelekben. Az irányítás ellenben ugyanolyan sokszínű, bár a középkonzoli touchpadnak továbbra sincs túl sok értelme, az érintőképernyőhöz képest sokkal körülményesebb a használata. A műszerfali kijelző tudása a kormányon lévő gombokkal és miniatűr tapipaddal szintén könnyen áttekinthető.

Vezetés

Pozitívan csalódtunk a leggyengébb GLB-ben, annak ellenére, hogy a műszaki adatok nem éppen bizalomgerjesztők. A 11,3 másodperces gyorsulás és a 188 km/órás végsebesség nem sok izgalmat sejtet. Az valójában is elmarad, városi forgalomban mégis olyan fürgén lő ki álló helyzetből a 180d jelzésű családi Mercedes, hogy nyoma sincs turbólyuknak.

A duplakuplungos DCT-váltó rántások nélkül, villámgyorsan végzi a feladatát, könnyedén képes velünk elfeledtetni a lóerőhiányt – amíg a megengedett sebességhatárok között mozgunk. A váltófüleknek sok hasznát nem vesszük, csodára azt piszkálva se számítsunk országúton vagy autópályán.

Ízelítő magaséletből 46

Visszafogott a forma, az AMG-hűtőrács dögösebben mutat. Az 5+2 üléses SUV 1,7 tonnás

Az összbenyomás a halovány teljesítmény ellenére annyira jó, hogy kimondhatjuk: hasonlóan gyenge autót még nem éreztünk ennyire erősnek. Ehhez a kényelmesre hangolt, erős oldaldőlést nem engedő futómű (elöl MacPherson, hátul több lengőkaros) is hozzájárul, azt pont a hazai utakra találták ki. A komfortszint tehát kellemes, egyedül a beszűrődő, kicsit kopogósabb futóműzajok árulkodnak arról, hogy egy olcsóbb Mercedesben ülünk.

A kormányzás jól eltalált a nem túl erős GLB-ben, kellően közvetlen irányításával olyan könnyedén mozog az 1,7 tonnás SUV, mintha egy felfújt kompakt méretű autóban ülnénk. Fékezésnél sem tűnik testesebbnek a valóságnál, jól adagolható a fékerő, amivel kellően hatásosan lassíthatunk.    

Költségek

Az olcsóbbat szó szerint lehet érteni, mert a 13,5 millió forintos alapár egészen vállalhatónak tűnik, akárcsak 14,7 milliós ár a hétszemélyes tesztautóért. A 180d jelzésű dízel a kúton is képes lesz örömet okozni, mert 100-on 6,5 literrel dinamikus használat mellett is eljártunk vele a belvárosból az agglomerációba ingázva.

A legolcsóbb, Style csomagos GLB-ben alaphelyzetben ne számítsunk eszement mennyiségű elektronikus segédre, de van tempomat, motoros csomagtérajtó, tolatókamera, aktív sávtartó és fékasszisztens, valamint okostelefon-integráció is – a legfontosabbak tehát adottak. A harmadik üléssorért 236 ezer forintot, az ülésfűtésért 91 ezret kell fizetni.

A Mercedes-Benz GLB és hétüléses konkurensei – Listaár, forint
BMW 2 Gran Tourer 216d (116 LE) 9 471 000 
VW Tiguan Allspace 2.0 TDI (150 LE) 13 290 930
Mercedes GLB 180d (116 LE) 13 492 999

Értékelés

Az igencsak rút műszerfali fekete keret és a papíron bágyadt dízelmotor okozta sokkot gyorsan elhessegette fejünkből könnyű és praktikus használhatóságával az alapkivitelű GLB. A magasabb üléspozíció és a méretosztályában legtágasabb helykínálatot nyújtó Mercedes-Benz modell kiváló családi autóként szolgálhat az opciós harmadik üléssorral.

Mellette – Ellene
 
  • Tágas utastér az első két sorban
  • Alacsony fogyasztás
  • Opciós harmadik üléssor
  • Nyolcfokozatú automata alapáron
 
  • Visszafogott teljesítmény
  • Olcsónak ható alapműszerfal
  • Nincs alternatív hajtású változat

Szavazás

Hogy tetszik a hétszemélyes családi Mercedes?
átlag
6.38
szavazat
474
Hogy tetszik a hétszemélyes családi Mercedes?