Röviden – Toyota Proace City Verso 1,2 
Mi ez? A PSA öt- és hétüléses változatban is kapható tolóajtós, kocka-egyterűje ezúttal Toyota-emblémával
Mit tud? Hét teljes méretű embernek nyújt élhető teret utazás közben, de teherhordásra is remekül használható
Mibe kerül? A Toyota Proace City árlistája 6 590 000 forinttól indul – ez az ötszemélyes kivitel ára – a legolcsóbb hétüléses pedig 7 485 000 forintos listaárral startol
Kinek jó? Aki a hétszemélyes autójában tényleg hét embert kíván utaztatni, annak valami ilyesmi kell. Ráadásként ezen Toyota-embléma díszlik.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 1

Dobozforma, tolóajtós, egyterű-jellegű autót a PSA-tól a Fordon, Dacian keresztül a VW-ig elég sok márka kínál. Aki viszont hétülésest venne, mert van hozzá kellő számú gyereke, és nem hagyná veszni az autóvásárláskor igényelhető 2,5 milliós állami támogatást, annak már valamivel szűkebb kínálatból kell kinéznie a megfelelőt, de még így is bőven van miből válogatni. A PSA nem bízza a véletlenre, tőlük szinte ugyanazt megkaphatja az érdeklődő Citroën-, Opel-, Peugeot-, vagy éppen Toyota-emblémával is. Mi most a japán álca mögé bújt változatot próbáljuk ki, hosszú tengelytávval, alap benzinmotorral, kézi váltóval, hét üléssel.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 2
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 3

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 38
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 39
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 40
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 41
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 42
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 43
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 44
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 45
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 46
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 47
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 48
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 49
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 50
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 51
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 52
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 53
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 54
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 55
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 56
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 57
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 58
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 59
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 60
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 61
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 62
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 63
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 64
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 65
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 66
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 67
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 68
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 69
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 70
Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 71
Fotó megosztása:

Külső

Családja többi tagjához hasonlóan a Toyota-emblémás hétüléses is egy célszerűnek formatervezett, guruló családszállító doboz, oldalain tolóajtóval, hátul pedig felfelé nyíló csomagtérajtóval. A forma, kialakítás adott volt, a toyotás hangulatot legfeljebb a lámpák és a hűtőmaszk formájával tudták rácsempészni az autóra, de hátul már ezzel sem vesződtek, onnan nézve csak a márkaembléma segít beazonosítani, hogy éppen Toyota megy elöl.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 72

A rövid kasztnis változatból is készül hétszemélyes

Kétféle tengelytávval kapható a Toyota Proace, a rövidebb 4403 milliméter hosszú, a tesztben is szereplő hosszított változat pedig 4750 milliméteres. Szélességük sem egyforma, a rövid 1841, a hosszú 1880 mm széles a tükröknél mérve. Magasságuk egyaránt 1848 milliméter, amihez 259 mm-t még hozzá kell számolni, ha tetősínes kivitelről van szó, a tengelytáv 2785, illetve 2975 milliméteres. 

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 73

Rokonaihoz hasonlóan kétféle tengelytávval kapható a Toyota emblémás változat is

Belső

Beszállás után még nagyobb bajban lennénk, ha a kormány közepén lévő logót leszámítva bármiféle toyotás építőelemet kellene felkutatni a belsőben, ami a PSA építőkockáiból áll össze, az ablakemelő gombjaitól a klímapanelen, műszerfalon át az égvilágon mindenig. Így nem meglepő, hogy a belső sem  otthonosabb, mint azokban.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 74

Olcsó, de legalább könnyen takarítható műanyagok

Nagy, egybefüggő műanyag felületek borítják az ajtókat, amikben óriási zsebek várják a holmikat, és ugyanebből a plasztikból készült a középkonzol redőnyös, mindent elnyelő doboza is. Rekeszből, pakolóhelyből van számtalan, ott a két, nagyméretű kesztyűtartó, a kis és nagy polcok, pohártartók és a műszerfal fölött is van egy üreg. Aki itt nem talál helyet minden vackának, az már szinte orvosi esetnek számít. 

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 75

Rekeszek, üregek még az ajtón is

Hagyományos, mutatós műszeregységek mutatják a sebességet, motor fordulatszámát, a kettő között pedig egy változtatható információkat mutató kijelző található, fölötte pedig a hűtőfolyadék hőmérője és az üzemanyagszint-jelző. Semmi faksznis virtuális műszeregység, mégis majdnem mindent tud, amire szükség van. 

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 76

Klasszikus, mutatós műszereke

A Proace csomagtartóajtaja felfelé nyílik, de ha csak hátra kell bedobni valamit az autóba, akkor elég a külön nyitható üveget felnyitni, ami szűk parkolóhelyeken klassz lehetőség, ahol a termetes ajtó már nem férne el.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 77

Felhajthatók, vagy akár el is távolíthatóak a plusz ülések

A rakodótér hatalmas és három üléssorral, hét emberrel is marad belőle valami, nem úgy, mint a rövidebb tengelytávú változatnál, ahol hét ember mögé már reménytelen betuszkolni bármit, mert a hátuk mögött azonnal kezdődik a hátsó ajtó. Sok más hétülésessel ellentétben a Toyota-emblémás tolóajtós valóban élhető helyet kínál mind a hét ülésen. Ezek közül már a második sor ülései is különálló darabok, sínen tologathatóak előre-hátra, a leghátsó kettő pedig még aránylag messze is van egymástól és mindenhol van elég láb- és fejtér.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 78

Balra a rövid, jobbra a hosszú tengelytávú változat helykínálata hétszemélyes üzemmódban

Csomagtartójának befogadóképessége hét személlyel 209 és 322 literes is lehet, annak függvényében, hogy tologatható, vagy fix – ez a kisebb térfogatú – második üléssor került-e az autóba. Öt üléssel 1050, vagy 1900 liter, előbbi a kalaptartóig, utóbbi a plafonig pakolt autóban mért eredmény. Akinek ez is kevés, az még ledöntheti a második üléssor háttámláit is, – ezek ilyenkor elegánsan belesüllyednek a padlóba – és rögtön 2950 liter teret tölthet ki cuccokkal.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 79

A padlóba roskadnak, ha nincs rájuk szükség

Technika

A Toyota Proace motorválasztéka 1,2-es benzinesből és 1,5-ös dízelből áll. A háromhengeres, turbós benzines 110 és 130 lóerős teljesítményű lehet, hatfokozatú kézi, illetve utóbbi nyolcfokozatú automatikus váltóval van párban, a négyhengeres dízel pedig 100 és 130 lóerős lehet, a gyengébb csak ötfokozatú kézivel, az erősebb hatfokozatú kézi és nyolcfokozatú automatikus váltóval is rendelhető. 

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 80

110 lóerős, háromhengeres benzinmotor

Vezetés

Teljesen másfajta vezetési élményt kínál egy ilyen guruló hasáb, mint amit általában szeretünk átélni a kormány mögött. Itt már azzal elkezdődik a mosolygós autózás, hogy négy gyerekig mindegyik tud ablak mellett ülni – bár a sorkiosztásnál még lehetnek törzsi villongások – illetve a leghangosabbat tudjuk olyan messzire ültetni magunktól, ahonnan már csak hangfoszlányok jutnak előre. Ötüléses üzemben pedig a pakolódráma is megúszható, bili, felfújt gumikrokodil, tésztaszűrő, minden vacak belefér a hátuljába és még csak gondolkodni sem kell a rámolásnál, hogy mit hova feszegetünk be. 

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 81

Az érintőképernyős monitor jól látható, könnyen elérhető

Útközben a 110 lóerős motor nagyon barátságos arcát mutatja, a 205 Nm-es csúcsnyomatékot már 1750-es fordulatszámtól leadja, így már-már dízeles hangulatban lehet vele közlekedni, amire még rájátszik a háromhengeres motor is, amitől még alacsonyabbnak tűnik a fordulatszám, mint amilyen valójában. A hozzá kapcsolt hatfokozatú váltó komfortos darab, az ideálisnál talán leheletnyivel nehezebb kapcsolgatni, de igazából nincs vele semmi baj, teljesen jól passzol az autó kisbuszos, megfontolt karakteréhez.  Kormányzása, futóműve is hasonló, előbbi semleges, utóbbi pedig kényelmes még hitványabb burkolatú utakon autózva is. 

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 82

Felfelé nyílik a hátsó ajtó, aminek az üvege külön is nyitható

Városban manőverezni sem nagy kihívás, a magas üléspozícióból a nagy külső tükrök segítségével a szögletes karosszéria minden sarka jól látható, érezhető, a problémásabb parkolásokhoz pedig ott a tolatókamera, ami tolatás közben szép lassan felülnézeti képet pakol össze a kamera által látott részletekből. Félmegoldás ugyan, de a semminél sokkal hasznosabb. 

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 83

Költségek

Listaáron 6 590 000 forint az ötüléses Proace belépőára, – ebből most 500 ezer forint kedvezményt is adnak – a hétüléses modell pedig 7 485 000 forintos árral szerepel a listán. Igaz, a félmilliós kedvezmény ebből is lejön, a 2,5 milliós igényelhető állami támogatáson felül, így a pénztárnál már csak 4 485 000 forintot kell kicsengetni. Az alapfelszereltségű modellben már megtalálható a kormányról vezérelhető rádió, a manuális klímaberendezés, az elektromosan állítható és fűthető külső visszapillantó tükrök, tempomat, elektromos ablakemelők elöl, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, jelzőtábla-felismerő és fáradtságérzékelő, valamint a radaros Pre‑Crash rendszer gyalogosfelismeréssel és a tolatóradar.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 84

A jobban felszerelt változatban kaptak szellőzést a második sor utasai is

A legdrágább változat az 1.2-es 130 lóerős benzinmotorral és nyolcfokozatú automatikus váltóval felszerelt hosszú karosszériás, hétüléses kivitel, amelyért 10,3 millió forintot kérnek. 

A Toyota Proace City Verso 1,2 (110 LE) – Listaár, forint
Citroën Berlingo XL PureTech (110 LE) 6 235 000
Peugeot Rifter 1,2 PureTech (110 LE) 7 280 000 (6 690 000 akciós ár)
Opel Combo Life 1,2 (110 LE) 6 690 000
Toyota Proace City Verso 1,2 (110 LE) 7 745 000

Értékelés

Bár az indokoltnál talán még nagyobb, tágasabb is a hosszú, hétszemélyes Toyota egyterű, de aki valóban hét emberrel kíván hosszabb utakat is lenyomni anélkül, hogy közben mindenki elátkozza, annak érdemes kipróbálni és valami ilyesmit választani. Vagy valamelyik klónját, Citroën-, Peugeot-, esetleg Opel-jelvénnyel, ízléstől függően. Aki a hétszemélyes autózást még csomagokkal is szeretné kiegészíteni, annak már muszáj elgondolkodnia tetőcsomagtartó, vagy síboksz vásárlásán, bérlésén, mert ennyi ember holmijának még a hosszúkasztnis kivitelben sem találni elég helyet.

Francia autó Toyota-emblémával – Proace City Verso 85

Teljes értékű ülések az utolsó sorban

Békés, kiszámítható vezethetőségével, hasáb alakja ellenére sem szélzajos kasztnijával igazán jól használható, nagycsaládos mindenes a Toyota Proace, amihez ráadásként még a Toyota 3+2 éves, vagy 250 ezer kilométeres extra garanciája is jár. 

Mellette – Ellene
 
  • Tágas, hét embernek is kényelmes utastér
  • Rengeteg rekesz, polc, óriási csomagtartó
  • Ügyesen variálható utastér
  • Toyota garancia
 
  • Rideg műanyag belső
  • Semmi toyotás nincs az utastérben
  • Szerény tudású fedélzeti rendszer

Szavazás

Hány pontot ér szerinted a Toyota emblémás PSA hétszemélyes?
átlag
6.84
szavazat
1075
Hány pontot ér szerinted a Toyota emblémás PSA hétszemélyes?