Röviden – Opel Corsa 2019
Mi ez? Az Opel kisautójának hatodik generációja, PSA alapokon
Mit tud? Könnyen vezethető, dinamikusabb formájú autó háromhengeres motorral, autópályára is elegendő teljesítménnyel
Mibe kerül? A Corsa alapára 4 330 000 forint, a legerősebb, 130 lóerős kivitel széria automata váltóval 6 810 000 forintba kerül
Kinek jó? Azoknak, akik egy fürge és jól vezethető kisautóra vágynak, és hosszabb távokra is merészkednek vele.  

2019 év végén mutatkozott be a vadonatúj Opel Corsa, a márka népszerű kisautójának hatodik generációja. Az új tulajdonos miatt a még GM színekben elkészült eredeti utód nem jelenhetett meg, ez a modell annak a rekordsebességgel, két év alatt újratervezett változata. A francia alkatrészekből szerelt német kisautó megőrizte egyéniségét, de a korábbinál jóval több kényelmi és biztonsági extrát tartalmaz.

Dodzsem három hengerrel 1
Dodzsem három hengerrel 2

Dodzsem három hengerrel

Dodzsem három hengerrel 23
Dodzsem három hengerrel 24
Dodzsem három hengerrel 25
Dodzsem három hengerrel 26
Dodzsem három hengerrel 27
Dodzsem három hengerrel 28
Dodzsem három hengerrel 29
Dodzsem három hengerrel 30
Dodzsem három hengerrel 31
Dodzsem három hengerrel 32
Dodzsem három hengerrel 33
Dodzsem három hengerrel 34
Dodzsem három hengerrel 35
Dodzsem három hengerrel 36
Dodzsem három hengerrel 37
Dodzsem három hengerrel 38
Dodzsem három hengerrel 39
Dodzsem három hengerrel 40
Dodzsem három hengerrel 41
Dodzsem három hengerrel 42
Fotó megosztása:

Külső

Hű, mekkora! Többször is hasonló reakciót váltott ki az új, hatodik generációs Opel Corsa azokból, akik először látták az autót. Tényleg nem kicsi, de ez optikai csalódás is részben. A 406 centiméteres hossz 3,9 cm növekedést jelent elődjéhez képest, ami a közel 5 centivel csökkentett magassággal együtt nyúlánkabbnak láttatja a karosszériát. A tengelytáv 2,8 centiméterrel 253,8 centire nőtt, az első túlnyúlás pedig alaposan lecsökkent – ezek együtt egy eltérő arányokkal rendelkező autót írnak le.  

A kéttónusú fényezés még laposabbá teszi az összhatást, de a sportosságot az autó 0,29-es alaktényezője is mutatja, ami a forma mellett a zárható és nyitható hűtőlamellák eredménye is. A GS Line felszereltség elemei szintén a dinamikus összhatást erősítik, a dupla kipufogóvégződés, a sportosabb első lökhárító, a LED főfényszóró és ködlámpa tartozik a csomaghoz a 16 colos könnyűfém kerekek mellett.

Belső

A GS Line szint az utasteret legalább ennyire feldobja az alapmodellhez képest. Innentől kezdve jár a 7 colos középső érintőkijelző és a bőrkormány, a fémpedált pedig csak itt kapjuk meg, akárcsak a piros csíkos, kényelmes, de jól tartó üléseket.

Dodzsem három hengerrel 43

A kormány könnyen forog, de egész jó visszajelzést nyújt

Dodzsem három hengerrel 44

A lábtérnél csak a fejtér szűkösebb

A csökkentett magasság, sajnos érződik a hátsó sorban, ahol szokatlanul szűkös a fejtér. A megnövelt tengelytáv pozitív hatása ellenben nem érzéklehető, a magasabb felnőttek felejtsék el a hátsó sorban való kényelmes utazást.

Más a helyzet elöl, ahol jobban elférni a korábbinál. Alacsonyabbra kerültek az ülések, így 3 mm-t gyarapodott a fejtér, széles tartományban állítható a kormány, és már találunk középső könyöktámaszt is. A műszerfal könnyen leolvasható és kezelhető, bár a sok színes és fényes betét a minőségérzetet nem erősíti igazán – ettől függetlenül kellemes az összhatás.

Az érintőképernyő olyan, mint egy ujjlenyomat-adatbázis, de kezelése egyszerű, és külön öröm, hogy van fizikai hangerőszabályzó, valamint az, hogy kicsit lejjebb a fizikai klímapanel is megmaradt. A csomagtér mérete és használhatósága rendben van, szélesebb a korábbinál, sőt 24 literrel nőtt is annak térfogata: most 309 literes.

Technika

Az Opel Corsa ügyesen megőrizte egyediségét, annak ellenére, hogy közeli rokonságot mutat a Peugeot 208 modellel. Ugyanazon CMP rövidítéssel jelzett padlólemezre épül a két autó, amit a PSA konszern nem csak kisautóihoz, de kompakt modellekhez is felhasznál (a változtatható tengely- és nyomtáv segítségével).

A padlólemez az egyik oka, hogy a Corsa jelentős tömegtől szabadulhatott meg, modelltől függően akár 108 kg is lehet a megtakarítás. Az elődjénél merevebb karosszérián 40 kilogramm a nyereség, de az ülések is könnyebbek, mint eddig. A Peugeot-eredetű, alumínium blokkal és hengerfejjel rendelkező 1,2 literes, háromhengeres benzinmotor szintén kiveszi a részét a fogyókúrából, ami tesztautónkba a legerősebb, 130 lóerős kivitelben került.

Ehhez a motorhoz kizárólag a japán, Aisin gyártmányú, nyolcfokozatú automata váltó párosítható, ami ügyesen teszi a dolgát. Az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű ugyancsak PSA-eredetű, de hangolása eltérő, akárcsak az elektromos szervokormányé.

Dodzsem három hengerrel 45

Furcsa a kar formája, de szépen teszi a dolgát a nyolcfokozatú Aisin váltó

Dodzsem három hengerrel 46

16 colos alaphelyzetben a kerék, tesztautónkon feláras 17 colost szereltek

A jelzőtábla-felismerő funkció és a kis sebességnél automatikus vészfék opció alapáron jár, az adaptív tempomat, a parkoló asszisztens, a vezeték nélküli telefontöltő, a tolatókamera, a holttérfigyelő, a LED Mátrix fényszóró, vagy a tesztautóban is helyet kapott 10 colos érintőkijelző extraként rendelhető. Ez így együtt 760 ezer plusz forintot ér még néhány egyéb opció kíséretében, mert csomagokban jönnek az asszisztensek, nem egymagukban.

Vezetés

A lehető legutálatosabb dolog az új Corsa esetében egyértelműen az indítógomb. A gombnyomásra való indítás és leállítás itt nem egy egyszerű érintést, hanem egy hosszabb, több másodperces nyomva tartást jelent. Nyilván megszokható, de a leállításnál ez kifejezetten időrablónak tűnik, még akkor is, ha ezzel csak két másodpercet veszítünk.

Miután sikerült életet lehelni az autóba, a háromhengeres különösebb zaj nélkül kel életre, és kellően kifinomultan jár alapjáraton. Az első meglepetés akkor éri a vezetőt, amikor a gázra lép, és automatához és turbómotorhoz szokatlan módon azonnal meglódul a Corsa: nem késlekedik a váltó, és mintha a turbólyuk se létezne. Ez máris nagyon szerethetővé és fürgévé teszi ezt a kivitelt, és tulajdonképpen minden más is hasonló könnyedségre utal.

A kormány forgatása szinte leheletnyi erőt sem kíván tőlünk, elsőre úgy tűnhet, mintha egy városi parkolást megkönnyítő módban lenne. De nem, nincs benne olyan. A fék, vagy a gázpedál ugyanez, minden vajpuha. Mintha egy dodzsemet irányítanánk, olyan könnyűnek tűnik minden, ami feltehetően a hölgyek körében lesz igazán népszerű.

Dodzsem három hengerrel 47

8,7 másodperc alatt gyorsul százra álló helyzetből

Dodzsem három hengerrel 48

130 lóerő és 230 Nm – jól szalad a legerősebb háromhengeres

Városon kívül tudja bebizonyítani azt, hogy nem csak játékos oldala létezik. Nagyobb sebességnél is közvetlen marad a kormányzás, de csöppet sem ideges  a viselkedése, stabilitása egy nagyobb kategóriájú autó benyomását kelti. Komolyabb motorteljesítményhet is elegendőnek tűnő tartalékkal rendelkezik a futómű, ami kicsit doboz hangon kopog rossz úton, de abból mégsem jut el rázkódás a vezetőig, alapvetően jól csillapít. Hiába jár könnyen a pedál, jól adagolható a fékerő is.

A 230 newtonméteres nyomaték elegendő az országúton való könnyed előzésekhez, a 8.7 másodperces 0-100-as sprint és a 208 km/órás végsebesség pedig kellő dinamikát biztosít minden helyzetben. A nyolcfokozatú automata ehhez végig olyan fürge, amennyire elvárható egy ilyen modellben, és nem bőgeti feleslegesen a motort sem.

Költségek

Az Opel Corsa 4 330 000 forinttól indul, 1,2 literes 75 lóerős benzinmotorral, de választható 100 lóerős benzines és dízelmotorral is.. Ugyanakkor a teszten szereplő,  legerősebb benzinmotorral 6 810 000 forint a kezdő ára, ami közel sem mondható olcsónak. A magas ár részben a széria automata váltónak köszönhető – ami a gyengébb kiviteleknél 700 ezer forintos tételt jelent. A kellemes felszereltség kialakítása ezen felül kb. még egyszer ennyibe kerül.

Ami a fogyasztást illeti, a gyári 4 literrel kezdődő – szabvány szerinti – értékeket közel sem sikerült reprodukálni: belvárosban 8,5 liter körül fogyasztott az autó, tempós országúti szakaszon ennél 1 literrel kevesebbet mértünk. 

Az Opel Corsa és vetélytársai automata váltóval – Listaár, forint

Az Opel Corsa és vetélytársai – Listaár, forint
Opel Corsa 1,2 (130 LE) 6 810 000
Ford Fiesta 1.0 EcoBoost (100 LE) 5 715 000
Renault Clio TCe 130 EDC (130 LE) 5 749 000
VW Polo Comfortline 1.0 TSI (115 LE) 6 384 640

Értékelés

Az Opel legkedveltebb kisautója talán szerethetőbb, mint valaha, jól sikerült a francia alapanyagokat és a németes precizitást összepárosítani. A háromhengeres turbómotor 130 lóerővel városba feleslegesen erősnek tűnik, de valószínűleg ez kell ahhoz, hogy azon kívül is jól állja a sarat. Családi autóként a szűkös második sor helykínálata és magas ára szól ellene.

Mellette – Ellene
 

 

  • Jó helykínálat az első sorban
  • Kényelmes és jól tartó ülések
  • Pontos és visszajelzéseket adó kormányzás
  • Kis fordulókör
  • Erőteljes turbós benzinmotorok
  • Finoman kapcsoló automata váltó
  • Hatásos fék
 

 

  • Szűkös fejtér és visszafogott lábtér a hátsó sorban
  • Visszafogott mértékű zajcsillapítás
  • Nyomva tartást kívánó start/stop gomb

Szavazás

Hogy tetszik a legerősebb Corsa?
átlag
6.37
szavazat
600
Hogy tetszik a legerősebb Corsa?