Röviden – Mercedes-Benz EQC 400 4Matic
Mi ez? A patinás gyártó luxuskategóriás SUV-ja tisztán elektromos hajtással.
Mit tud? Erős, kényelmes és kiváló minőségű, ahogy egy igazi Mercihez illik.
Mibe kerül? Sokba, ahogy az szintén egy igazi Mercihez illik, 26,29 millió forint az alapára.
Kinek jó? Szinte mindenkinek jó lenne közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli autóval közlekedni, pláne egy Mercedesszel.

Elon Musk vásárolt egy Mercedes CLS-t, fanatikus mérnökeivel kivágatta az alját, majd beszögeltek a lyukba egy terebélyes akksicsomagot. Olyan 2010-et írtunk, a szuperálcázott fura jármű lett a majdani Model S egyik első közúti tesztpéldánya. Nagyjából egy évre rá megmutatta a leendő befektetőknek: íme, még nem a majdani saját ruhájában, de gurul a technika. A Daimler adott is 50 millió dollárt az extrém pénzszűkében lévő mágusnak, amivel akkor a Tesla 10 százalékát zsebre rakta. Upsz, ekkora szelet mennyit is ér ma…?

Innentől a németek a Mercikből ismert kapcsolóktól a levadászott fejlesztési igazgatójukig adtak ezt-azt a Teslának, ám – minő stratégiai hiba – villanyautó gyártásába nem kezdtek csillagos orral. Musk, a tank viszont zúzott előre, 2013-ban kijött a Model S, aztán az X, majd a 3, a tőzsdén szárnyaló cége 2020-ban eléri az egymillió legyártott személyautót. Brutális sikere – meg az Amerikából indított dízelbotrány gyilkos csápjai – kimozdították komfortzónájukból a prémiumgyártókat, fájóan sok esztendővel a Tesla termékei után útnak indítottak ők is egy-egy elektromos fecskét a 20-30 millió közötti ársávban: I-Pace, e-tron, és utolsóként az EQC.

Vajon az utóbbi csinál nyarat? A Jaguart nem veszik, az Audi félkésznek tűnik – no de ez egy Mercedes!

Külső

Sötétben akkorát üt, mint a Cybertruck, szemérmetlenül használja az EQC a következő esztendők leginkább hatásvadász megoldását, az orron – itt majdnem – vízszintesen végigfutó led-csíkot. A Škoda év végén érkező második villanyosától a ki tudja, mikor érkező sci-fi pickupig számosan ezzel gyűjtik majd be az éjszakai pillangók tekintetét. Pirosnál várakozva azt látom, hogy a zebrán átsétálók feje sorra a kocsi irányába csavarodik, parkolóhelyen szöszölve az autó körül pedig azt, hogy a járókelők bökdösik a párjukat, és a fejükkel a kocsi felé biccentenek. Sötétedéstől akkora pozőr, hogy pironkodtam benne.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 1
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 2

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 27
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 28
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 29
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 30
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 31
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 32
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 33
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 34
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 35
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 36
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 37
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 38
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 39
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 40
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 41
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 42
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 43
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 44
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 45
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 46
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 47
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 48
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 49
Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 50
Fotó megosztása:

Világosban? Sajnos nem olyan nagy szám. Kétségkívül az orra a legjellegzetesebb része: a lámpabúrák aljait lapított U-alakban összekötő széles, fekete műanyag csík a mellette futó vastag krómmal félkörben ölel át egy mezeinek tűnő álhűtőrácsot. Nem érzem akkora ötletnek, hogy mostantól ez jelenjen meg a villanyos Merciken, mint valami közös dizájnelem, márpedig nagyon úgy tűnik, hogy ez lesz a nagy szexiség a márka elektromos autóinál.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 51

Innen nézve hiányzik belőle a villanyautók jelentős részére jellemző különcség

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 52

Nem csak optikai tuning a fekete műanyag borítás alul, nagyjából éppen az a 20 centi az aksi-csomag

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 53

Ezen ülünk, ez (is) drágítja jelentősen. 50 kilométerre csökkent hatótávnál töltőkeresésre ösztönöz

Oldalról teljesen átlagos szabadidő-autó formát mutat a 4761 mm hosszú, 1567 mm magas és 1884 mm széles kaszni, enyhén lefelé ívelő tetővel hátul. Unalmasabbak az oldallemezei a márka SUV-jain megszokottnál, nekem hiányzik az a néhány hullám, amely annyira ügyesen szoborszerűvé varázsolja az évtized Mercedeseinek többségét. Hátul klasszikus szappanforma, természetesen itt is faltól falig futó led-csíkkal, amit az autók farán már olyannyira sokan használnak ma is, hogy nem sorolom.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 54

Sorra jelenik meg a villanyos Merciken ez az orr. Elsőként a nyáron egy kisbuszon

Kívülről közel sem annyira egyedi, mint az i-Pace, nem annyira vagány, mint az e-tron, és – hogy a BMW-sek kommentjeit megelőzzük – még a 2013-ban bemutatott i3 formája is izgalmasabb 2020-ban, de őt ne annyira emlegessük ebben a cikkben, mert kisebb, feleannyiba kerül, nem konkurens. Számomra az EQC dizájnja a „szép-szép, de mi ebben az extra”-kategória. Pláne Mercedes-mércével nézve. Különösen villanyautós szemmel. A Model X langyos víz szintje, de az legalább sirályszárnyas hátsó ajtókkal kelleti magát, amelyekről persze tudjuk, melyik márka tette híressé.

Belső

Végre van mit nézni, tapogatni és kapcsolgatni, bőven van mivel elbűvölni a kedves barátainkat. Izgalmasan változatos az anyag- és színhasználat: középkék velúrszerűség szalad körbe fehér cérnával varrva, szálra húzott fémszerűség az ajtókon, fél méter széles képernyő tűhegyes grafikával elöl, rézszínű szellőzőrostélyok többfelé. Az elmúlt 6-8 évben magasan emelkedett minden más fölé a Mercedesek exkluzív belső világa, annak minősége és harmóniája, talán egyetlen kritikája lehet az EQC-interiőrnek, hogy nem lépett szintet innen. Baromira nehéz lett volna, ez igaz, ehelyett az A/CLA műszerfal-kialakításán csavartak párat, érdekes, hogy nem az árban az EQC-hez közelebb eső E/S koncepcióját használták. De magyarázható: előbbi fiatalosabb és modernebb, utóbbi fényűzőbb.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 55

Már-már túlzás, de van olyan funkció, amit négyféle módon el lehet érni: a hagyományos kapcsolón felül a tapipadról, az érintőképernyőről és a kormány finom kis érintőgombocskáiról

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 56

Szépséges a rácsozat az ajtón, gyöngyvászon-huzat a bőrpótlék. A fejtámla is motorosan mozgatható

Kezelhetőségben már csak négyes, fiatal Mercedest napi szinten használóként egyszerűen nem bocsátom meg, hogy a központi tekerentyűt a körülményesebben használható tapipad váltja (itt is). Trendibb, tudom. Rosszabbul kezelhető, ugye, tudják? Szerencsére a középkonzolon megmaradt a klimatika vízszintes gombsora, alatta, külön csíkban a rádió/navi/telefon egykapcsolós elérhetősége. Mindkettő jól ismert, bevált kezelősor. Gyorsan megszerettem az A-osztályban bemutatkozott, és egyre több modellben megjelenő központi képernyőt, az érintős része könnyen kezelhető, csodálatosak a rajzai, történelmi épületek közelében a navija látványos grafikával kényezteti az utasokat.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 57

Az EQC 12 féle kárpitozással választható

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 58

Hősök tere, Városliget

Hamar megkedvelteti magát az első ülés, kényelmes és éppen jó az oldaltartása. Elöl kiváló a térérzet, hátrafelé tájékozódni azonban már nem annyira példás a szűkülő ablakok miatt, ám a tolatókamera fantasztikus. Átlagos testmagasságú felnőttek hátul is komfortosan elférnek, rendben van a lábtér és a kilátás, remek a hangulat, már ha nem nézik az első ülések hátának műanyag borítását. Villanyautós a csomagtartó, amely széles, de magas a padlója: a gyári adatok szerint alapból 500 liter, az ülések lehajtása után 1460. Nem villanyautós ugyanakkor, hogy az EQC orrában, az ún. motortérben nincs plusz tároló a kábeleknek, teszkós szatyroknak.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 59

Elkelne ide pár komolyabb akasztó és sín. Kicsit magasan van, de jól pakolható

Technika

Egy-egy aszinkron villanymotor forgatja az első és a hátsó tengelyt, amelyeket a 384 cellából álló, bruttó 80 kWh-s lítiumion-akkumulátor táplál energiával.

A rendszerteljesítmény kereken 300 kW (408 LE), a forgatónyomaték maximálisan 760 Nm, amivel a papíron 2,5 tonnás össztömegű jármű hivatalosan 5,1 másodperc alatt lép fel 100-ra, a száguldást 180 km/óránál állítja meg az elektronika. Nagy vita volt a szerkesztőségben, amikor a Volvo közlekedés-biztonsági okokból bejelentette, hogy az összes autójánál ez a 180 lesz a határ, kész, vége, nincs tovább. Én egyértelműen támogattam az ötletet, senki ne mehessen közúton 200-zal, 230-cal, aki ennyivel autózna, nyissa ki a bukszáját, és irány a pályanap. Tapasztalatból mondom, jó móka. Mindezt csak azok kedvéért írom, akik kárognának, hogy „30 millás Merci, és csak ennyit tud…”

Sajnos nem a töltés bajnoka, a jobb hátsó keréknél lévő CCS-csatlakozón keresztül táplálkozik, AC-töltőn maximálisan 7,4 kW-tal, ami elég szerény. A DC gyorstöltés 110 kW-ja sem császár, ha pusztán a számokat nézzük, hiszen egyes Teslák a dupláját tudják. Más kérdés, hogy ha az enyém lenne, többnyire csurgatnám bele éjszakánként az áramot lassan, mint hogy gyorstöltőfüggővé váljak.  

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 60

Látszódik rajta, hogy gazdaságos a tervezése, alapjait a GLC adja, ezért nincs elöl 50-60 literes csomagtartó. Ugyanazon a soron készül, mint a hagyományos hajtáslánccal szerelt SUV-rokon (és a C-osztály egyes változatai), így olcsóbb az előállítása, mintha saját gyárat kapott volna. És rugalmasabb is, ezen a soron egyszerűen fel lehet futtatni a gyártását az egyéb modellek kárára, vagy be lehet állni minimális darabszámra, a sor akkor is termel, csak mást

Rengeteg klassz extra és vezetéstámogató rendszer segíti és kényezteti az EQC gazdáját, megpróbálok néhányat felsorolni. Valós idejű forgalmat figyel a navi, az aktív követésitávolság-tartó pedig a keresztirányú forgalmat, Apple Car Play és Android Auto kompatibilis az okosteló-integráció, van MBUX multimédiás rendszer hangvezérléssel, automata Multibeam led-fényszórók, önparkoló rendszer 360 fokos kameraképpel és így tovább. Csak repülni nem tud – vagy mégis?

Vezetés

Szinte forintra 30 millió a jármű, luxuskategóriás ár, márpedig ez a szint az autóknál az erőlködés nélküli sebességről, a Mercedesnél a kényelmes és fölényes suhanásról szól. Konstrukciójából adódóan mindezt tudnia kell egy testes, nagy teljesítményű villanyautónak.

Kezdjük az egyetlen igazán gyenge ponttal: a WLTP szerinti hatótáv 417 kilométer, nyáron akár el is mehet 350-et, ám a januári valóság 280-290 kilométer – városban, nyugisan. Sztrádázva 200-220 körül. Kevés? Az országban jelenleg futó kb. 7500 darab tisztán elektromos autó nagy többsége egyiket sem tudja fagyponton, ugyanezzel a tempóval az EQC sarkában, de nem is kerül ennyibe. A teli zsák forintot nem ezért fizetjük.

Hanem a fenséges élményért, amit az EQC nyújt. Miután kigyönyörködtük magunkat a bútorzatban, életre keltjük a 2495 kilónyi minőséget, és tökéletes csendben úgy és oda repít minket a 408 lóerő és 760 Nm, ahová és ahogyan szeretnénk. Urasan, mindig tökéletes csendben, minimális vibráció nélkül és magabiztosan? Vagy a piros lámpától kilőve egy vadiúj 330i-t legyorsulva? Egyik sem probléma. Kényelmes és nyugis is tud lenni, ám Sport módban akkorát ugrik, hogy megrándul mellettünk a rutintalan utas nyaka, és ez még csak nem is túlzás.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 61

Sokat sztrádáztam vele, többször hárman-négyen utaztunk benne, és kellemes melegre fűtöttük. Azaz éppen úgy használtuk, ahogyan a hagyományos hajtáslánccal szokás egy Mercedest, nem vettük fel a 16 fokban spóroló villanyautós figurát – így tudott területtől és sebességtől függően, átlagosan 240-250 kilométert

Nagyon finom az egész autó, a kormányérzet – helyesen – nem kihegyezetten éles, talán csak a fék furcsa. Satura beleáll az aszfaltba gond nélkül, de különböző sebességeknél más-más arcát mutatja a pedál viselkedése, ezen még állítanék. Meg kissé dől húzósan vett nagyobb kanyarokban a bódé, de stabil, talán ilyenkor lehetne kissé keményebb, pláne, hogy sok minden más parádés.

Remek a hangvezérlés, amit a kormányon lévő kis kapcsolóval már a „Hey Mercedes” kimondása nélkül is aktiválhatunk (videó itt), az első kamera és a navigáció párosa pedig világelső. Térképről gyakran az első kamera képére ugrik utcaváltáskor, az élő képre grafikával kiírva a követendő utca nevét. Sőt, a navinak sem kell aktívnak lenni, sima közlekedés közben, megállva egy kereszteződésnél magától az első kamera képére vált a középső kijelző, ezzel mutatva a keresztirányú forgalmat. Sokadik Merciben látom mostanában, okos, nagyobb biztonságot adó megoldás.

Költségek

26,29 millió forintról indul az alapár, a képeken látható tesztautó 29,45 millió, és még nincs benne bőr, meg a vadászpuskatartó szegény állat elejtéséhez, de azért meglehetősen vastagon extrázott. Meg hát a közvetlennek mondható riválisok is szinte erről a szintről indulnak: az e-tron 28,47 millióról, az i-Pace 28-ról, a Model X érezhetően drágább, 34,4 millióról. Baráti ajándék ennyiért, hogy az EQC-re hat évig vagy 150 ezer kilométerig ingyenes Integrált Szerviz Csomagot ad az importőr, és a vásárló részt vehet egy vezetéstechnikai tréningen.

Köszönet érte Elonnak. Ez még nem veri földbe őt 62

Elegáns. finom forma, de semmi extra

Értékelés

Valójában nem is az EQC az első tisztán elektromos autója a Mercedesnek, ugyanis B250 e néven 2014-től 2018-ig ott lapult a kínálat legeldugodtabb sarkában egy elektromos egyterű tágas és jó minőségű beltérrel, a 36 kWh-s akksipakkja ellenére olyan 150 kilométeres hatótávval. Viszont ez az első villanyosa a márkának, amin talán keresne is pénzt a márka, amit éppen ezért már tényleg el akar adni, idén olyan 50-60 ezret. És itt jön képbe már megint a drága Elon.

Tavaly ősszel indult az EQC forgalmazása, és a Reuters minapi összefoglalója szerint 2019-ben a tervekkel ellentétben csak 7000-et sikerült értékesíteni, ráadásul idén sem lehet meg a félszázezer, nagyrészt állítólag azért, mert váratlanul akksihiánnyal kell(ett) szembenézniük. A Tesla ugyanis megvásárolta a céget, amit a Merci a saját akkumulátor gyártási kapacitásának kialakításával megbízott.

A Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC és vetélytársai – Listaár, forint
Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC (408 LE) 26 290 000 Ft-tól
Audi e-tron 55 (402 LE) 28 470 000 Ft-tól
Jaguar i-Pace (400 LE) 28 050 000 Ft-tól
Tesla Model X (417 LE) 34 400 000 Ft-tól

Ha viszont a terméket nézzük, és vetjük össze például a valamivel nagyobb és drágább Model X-szel, szinte mindenben komolyabb és – ami nagyon fontos – szerethetőbb az EQC. Autósabb, kívül-belül minőségibb, működőképesebb, jobban és szebben összerakott. Csak a hatótávja marad el fájóan attól, ami viszont sok vásárlónál erős szempont lehet. Amíg ezt nem duplázzák meg, ebből nem lesz diadalmenet.

Mellette – Ellene
 
  • Rendkívüli dinamika
  • Magas szintű utazási komfort
  • Szemet gyönyörködtető műszerfal és utastér
  • Rengeteg okos extra
  • Magas minőség szinte minden porcikájában
  • Valamivel olcsóbb a riválisainál
 
  • Kissé fantáziátlan kaszni
  • Pontatlan fékérzet
  • Alacsony hatótáv
Mennyire kellene az EQC?
1388 szavazat - átlag: 5.77 (10-ből)
Mennyire kellene az EQC?