Mi ez? A 2014 óta piacon lévő negyedik generációs Mercedes-Benz C-osztály ráncfelvarrott változata kombi kivitelben
Mit tud? Mindent, amire egy józanul álmodozó német polgár kívánhat
Mibe kerül? 22,1 milliót kérnek a tesztautóért, de ez a dízel 194 lóerővel már 13,2 millióért elvihető, összkerékhajtással
Kinek jó? Úgy tűnik, sokaknak, akik a prémium alsó középkategóriában keresnek autót, mert sok C-osztály talált gazdára a 2014-es bevezetés óta

A 2014 óta piacon lévő Mercedes-Benz C osztályt 2018-ban érte utol az iparági kötelező frissítés. A németeknek nem kellett izzasztó kihívással megküzdeniük, csak a kötelező reszelés terhe nehezedett rájuk, hiszen a típus kitűnően szerepelt eddig is, és nincs olyan része az autónak, amit éles kritika ért volna.

Az átdolgozott típusból a legpraktikusabb és észérvek mentén gondolkodva legvonzóbb kivitelét teszteltük, a négyhengeres, kétliteres dízelmotorral szerelt 194 lóerős kombit. Márkakedvelők kedvéért: a T modellt.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 1

Méretei nem változtak a frissítés során

Külső

A karosszériát vizsgálva nehéz lenne megtalálni azt a 6500 pontot, ahol változás történt a C-osztályon, a külső méretek milliméterre megegyeznek, az autó még mindig 4702 mm hosszú (+16 mm a szedánhoz képest), 1810 mm széles és 1457 mm magas. A tengelytáv szintén változatlan 2014 óta, 2840 mm.

Az A-osztállyal induló, majd az S-osztállyal igazán berobbanó formai forradalom óta a Mercedes új ösvényen halad, és erről a frissített C-osztály sem hajlandó letérni.  Kíváncsian várom, mi lesz ezek után, hiszen annyira egységes, azonos formanyelv jellemzi már az összes Mercedest, hogy nem lesz egyszerű feladat a váltás.

Mindenesetre a C-osztály maradt, ami volt, még mindig egy kitűnő arányokkal rendelkező modell, hosszú motorháztetővel, rövid túlnyúlásokkal és optikai trükkökkel szűkülő farrésszel.

Izmos hatást kelt a hűtőrácstól és első fényszóróktól induló vaskos domborítás, üdítő a nagy üvegfelület, ami szinte a C oszlop csücskéig kitart.  Aki mindenképp be akarja azonosítani, hogy facelift utáni C-osztályt lát-e, annak a fényszórókat, a hűtőrácsot és a lökhárítót kell közelről megvizsgálnia. Lehetőleg az előzőről készült fotóval a kézben, mert másképp hazárdjáték kijelenteni, mivel állunk szemben.

A legbiztosabb pont, ha a lámpában már ott a Multibeam LED felirat, ez a nagy hatótávolságú mátrix-LED-rendszer csak az új kivitelekhez elérhető, de természetesen nem széria, tehát ez sem minden esetben mérvadó.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 2

A ma elérhető legjobb fényszórók dolgoznak a C-osztályban

Belső

A beltérben már könnyebb a dolgunk, új a kormány, a műszerfal akár teljes képernyőként is rendelhető 12,3 colos méretben, és a központi kijelzőként funkcionáló “táblagép” is szebb, nagyobb (immár 10,25 colos), modernebb.

Aki mindenképp lecserélné a hagyományos órákat, annak 299 720 forintot kellene fizetnie az 1920 x 720 pixel felbontású műszerfalért, csakhogy ez kizárólag a nagyobb központi képernyővel együtt, az Advantage csomag részeként érhető el 675 ezerért.

A leköszönő verzió apró szépséghibája volt a kulcs nélküli verzióban is kulcszerű kulcs, illetve az indítógomb, ami tulajdonképpen egy műanyag kupak volt a gyujtáskapcsolón. Mindez eltűnt a ráncfelvarrással, az E-osztály dizájnos nyomógombja és kulcsa került a C-osztályba is.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 3

Három megjelenési stílust és rengeteg információt ad a teljesen digitális műszerfal

Mindezek mellett megmaradtak az ősi Mercedesekre emlékeztető, különutas megoldások. A jobb oldali bajuszkapcsoló helyén találjuk a váltókart, az elektromos kézifék gombja pedig bal oldalon, a műszerfal alsó részén található, akárcsak a klasszikus, lábbal oldható rögzítőfék.

A minőség kifogástalan, mind a felhasznált anyagok, mind az összeszerelés terén, igaz, a tesztautóban tobzódott a lakkozott fekete műanyag, ami már így, pár ezer kilométer után is rondán karcos volt a kézhez, nadrághoz közeli helyeken. Nyilván ez az alapáras kivitel, de ebben az esetben megéri áldozni 135 000 forintot valamelyik nyíltpórusú fa dekorbetétre, hosszú távon hálásabb a természetes matt felület, mint az ujjlenyomat- és karcgyűjtő lakkozott rémség.

A funkciókat természetesen naphosszat lehetne sorolni, amikor egy 10,4 milliós autó ára 22 millióra hízik, azért az nem történik ok nélkül. Van 64 színárnyalattal konfigurálható hangulatvilágítás, vezeték nélküli töltés, okostelefon-integráció, fűthető-szellőztethető ülések, aktív parkolásasszisztens, adaptív sebességtartó automatika, csupa hasznos és kényeztető apróság.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 4

Új a kormány, és nem csak a forma, de a vezérlőgombok is változtak

Hátul ülve sem mostoha a helyzet, minden irányban megfelelő a helykínálat, a komfortérzetet pedig külön zónán üzemelő klíma (hőfok- és befúváserősség-állítással) fokozza. Alaphelyzetben 490 literes a raktér, ami könnyedén 1590 literesre bővíthető.

A nyitás már alapáron elektromosan történik, akár a kulcsról, akár belülről, gombbal előidézve. Sőt, felár ellenében láblendítéses nyitás is rendelhető, amire már rengeteg típus képes, de ez mit sem von le a funkció praktikumából. A hátsó üléstámla hármas osztású (2:1:2), a lehajtáshoz pedig elég megnyomni egy gombot és az elektromos retesz oldása után magától előrevetődik a háttámla.

Csomagjaink rendszabályozását a padlókárpit alá rejtett összehajtható láda, illetve térelválasztó segíti, a kisebb apróságok pedig a kerékdob melletti hálóba kerülhetnek.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 5

Nem a méret a lényeg a Mercedes szerint, a csomagtartó csupán 490 literes, ennél akad bőven nagyobb teret kínáló kombi

Technika

A C-osztály is megkapta a nagytestvér E-osztályban már elérhető OM654 kódjelű négyhengeres, kétliteres dízelmotort. A tesztautóban szereplő 220d variációban 194 lóerőt és 400 Nm nyomatékot teljesít, de több szintet lefed, a 300d-ben is ez dolgozik, 245 lóerőt és 500 Nm nyomatékot termelve.

Ez egy modern, kicsi, könnyű motor, ami talán a dízelek fejlettségi csúcsát jelenti. Hozza az Euro6d temp kibocsátási normáit, negyedik generációs közös nyomócsöves befecskendezéssel, többutas kipufogógáz-visszavezetéssel és az AdBlue-adalékos SCR katalizátorral küzd a “légszennyező gyilkos” jelző ellen, méghozzá elég eredményesen.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 6

A dízel C-osztály annyira szégyelli a kipufogóit, hogy már kamu krómcsíkkal sem utánozza azokat. Pedig ez a motor megfelel a mai elvárásoknak

A 203 kilogrammos elődhöz képest csontsovány 168 kilogrammos alumínium blokk részletes jellemzőit Gajdán Miklós videón meséli el, érdemes végignézni, hiszen a dízelek általános jövőjéről is szó esik.

A motorhoz kilencfokozatú hagyományos automata váltó társul, ami 2013-ban világújdonságnak számított, mára viszont széles körben elterjedt darab, ráadásul a C-osztályban a kezdetektől fogva elérhető volt. A hajtáslánc része még a szintén bevált 4MATIC összkerékhajtás, ami 45-55 százalék arányban osztja el a nyomatékot alaphelyzetben, a hátsó tengely javára.

Vezetés

Egy ilyen kétszáz lóerő körüli, másfél tonnás Mercedest hajtsa bármi, mindig a nyugalom szigete marad. Emlékszem a C-osztály első, 2014-es nemzetközi bemutatóján még éles kommunikációval hirdették a típus sportos viselkedését, agilitását, már-már BMW-szintet emlegettek, pedig már akkor érződött, hogy ez a kocsi (leszámítva a valódi AMG kiviteleket) inkább a kényelemmel és a kifinomult, kiszámítható vezethetőségével fog hódítani.

Így is lett, és szerencsére ez ebben a T modellben sem volt másként. Hiába a választható Sport, Sport+ üzemmód, a legjobb örökké Comfortban hagyni a futómű, kormány, gázreakció érzékenységét szabályzó kis kapcsolót, az Eco módot meg elfelejteni örökre, mert nem tesz sokat hozzá a dízeles spórolás élményéhez.

A légrugó-acélrugó dilemmát csak közvetlen összehasonlítással lehetne eldönteni, a tesztautóban légrugós rendszer dolgozott, és ezzel 225/45 R18-as téli garnitúrával hozta az elvárt kényelmet, bár a C250 Coupéban ugyanez a felfüggesztés nagyobb kerekekkel tudott rázós is lenni.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 7

Az apró négyzet érintőfelület, ezt újjal fel-le tapizva vándorolhatunk a menüben

Már a frissítés előtt is mindent tudott, így az új C-osztály mindent tud, kicsit jobban. Már elérhető a zseniális Multibeam LED rendszer, ezt rendelve a két első főfényszóróban 84-84 darab, egyenként, hatékonyan vezérelhető LED található, a szembejövők, elöl haladók kitakarása tökéletesen működik. Elég egy fél óra ezzel éjszaka, és úgy érezzük, mindenki más helyzetjelzővel közlekedik, mert csak némi sárgás derengés látszik az autóik előtt, míg mi erős fehér fényben látunk el gyakorlatilag a Holdig.

Még okosabb a távtartó tempomat, továbbfejlesztett, akár 500 méterre ellátó kamera- és radarrendszerrel figyel helyettünk, kár, hogy az automata sávváltás ebben a konfigurációban nem volt elérhető. Dugóban viszont állóra fékez és finoman dolgozik, nincs darabosság, természetellenes lassítás, ami sokszor jellemzi az adaptív rendszereket, a C-osztály úgy követi a sort, ahogy azt nekünk is kellene.

Valódi terepe az autópálya, alig forgó motorral, kilencedikben, kitűnő zajcsillapítással haladhatunk a célunk felé, ahogy azt kell, egy tank gázolajjal 800-900 kilométert megtéve (7,6 literes átlagot hozott a teszt, főleg havas utakon, téli hidegben). Szerencsére az alap hifirendszer is kapott némi törődést, így az is kitűnően szól, csak igazi audiofileknek javallott a 340 ezres Burmester térhatású hangrendszer megrendelése, aki Spotify- vagy Youtube-diszkóval, alacsonyabb bitrátával, tömörített zenékkel indul útnak, maradhat a gyári rendszernél. Igaz, így fránya fekete rácsok éktelenkednek majd az ajtókon a csinos fém sajtreszelők helyett.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 8

Többet autótól nem igazán kívánhatunk, mint amit a Mercedes C-osztály T-modell ad

Költségek

Itthon nincs kisebb dízel, a 220d indítja a palettát 12,4 milliós vételárral, összkerékhajtással pedig már 13,2 milliónál tartunk. Ezt sikerült a tesztautó esetén 22,1 millió forintig feltornázni, ráadásul úgy, hogy az igazi luxust jelentő nyalánkságok kimaradtak a listáról. Valódi bőr ülések, a már említett fabetét, head-up display, panorámatető – sok mindent elbírt volna még ez a 194 lóerős dízel.

Azonban ezek nagy része tényleg a presztízst emelő luxus, a használhatóságot nem befolyásolják. Sőt, ha a meglévő listáról is lehúzunk pár tételt, a C-osztály akkor is kitűnő prémium kombi, aki maga szeret vezetni, és nem rajong a szórakoztatóelektronikáért, megkaphatja ezt a csendes, takarékos, fejedelmi kényelmet nyújtó autót a 14-15 milliós ársávban, áfával. Mellé pedig jöhet egy almás tablet szórakozni.

A Mercedes C 220d 4matic konkurensei:

A Mercedes C 220d 4matic konkurensei
A4 Avant 40 TDI quattro S-tronic 12 683 870 Ft
BMW 320d xDrive 12 951 000 Ft
Volvo V60 D4 4WD 11 925 000 Ft

A költségeknél kell visszakanyarodnunk a teszt címéhez, egy ilyen autó, amiben a fényszórókban csak 84+84 külön vezérelt LED található, ahol a motoron komplett alrendszer dolgozik a kipufogógáz tisztításán, az nem lesz piacozós, zöldségszállító, vagy taxi Afrikában. A régi Mercedes-kombik több életciklust tudtak, de arra kevés esélyt látok, hogy ezek a C-osztályok 15-20 év múlva épkézláb állapotban tűnnek fel a használtautó-piacon.

Ez a dízel kombi Mercedes sosem lesz lerúgott, olcsó rozsdakupac 9

Innen nézve Mercedes-rajongó legyen a talpán aki eldönti milyen évjáratból származik a kocsi

Értékelés

A Mercedes-Benz C-osztály dübörög tovább, a felszínen alig látható frissítés rekordot hozott 2018-ban. A legnépszerűbb Mercedes-termék lett a típus, 397 ezer darabot adtak el tavaly globálisan, főleg a kínai piacon futottak nagyot, ott is az exkluzív, csak nekik gyártott hosszabb tengelytávú modellek. Ezzel a lendülettel már kitartanak 2021-ig, a következő generáció érkezésééig, ilyen számok mellett őrülten sietniük sem kell a váltással.

Mellette – Ellene
  • Csendes, kifinomult működés minden téren
  • Modern funkciókkal bővült az extralista
  • Multibeam LED
  • Egy dízel, aminek még van jövője
  • A praktikum terén, ami mégis csak fontos egy kombinál, nyújthatna többet
  • Extrákkal együtt kimagasló vételár
Hány pontot érdemel a friss Mercedes C-osztály dízelmotorral?
292 szavazat - átlag: 8.12 (10-ből)
Hány pontot érdemel a friss Mercedes C-osztály dízelmotorral?