Röviden – Mazda CX-5 CD175 aut. AWD Rev. Top, 2017-es modell
Mi ez? A Mazda második generációs kompakt szabadidő-autójának fullextrás változata
Mit tud? Nagyon szerethető, élhető, tágas, erős, gyors, csendes univerzális autó. Egy kicsit többet eszik, mint egy BMW vagy VW-csoportos autó enne ugyanilyen műszaki paraméterekkel, de ezt meg lehet neki bocsátani
Mibe kerül? A tesztautó 12 millió forintba kerül. Az árlista másik végén a kétliteres, benzines, kézi váltós, fronthajtású alapmodell (Emotion) található, 7,57 millióért
Kinek jó? Mazdát általában azért vesznek manapság az emberek, mert beleszeretnek a formába. Aki esetleg így járna és hirtelen felindulásból megrendeli a 12 millás CX-5-öt, alighanem boldog is lesz vele. Minőségben ugyan nem üti meg a prémium színvonalat az autó, de egy ennyire jól felszerelt prémiummodell nem is ennyibe kerülne

Úgy alakult, hogy amíg nálam volt ez a bordó Mazda, folyton olyan kollégákba botlottam különböző sajtórendezvényeken, akiknél szintén járt már tesztautó az új CX-5-ből. Sőt: amikor kimentünk Augsburgba Mazda-múzeumot nézni, ott is ugyanilyen autó volt a transzferjármű, így még olyan kollégákkal is válthattam pár szót róla utazás közben, akik addig itthon nem találkoztak vele.

Két dologban kivétel nélkül mindenki egyetértett, akinek volt már dolga az új fullos, dízel CX-5-tel. Egyrészt senki nem hiszi el, hogy ez valóban új modell, ahogy a gyártó állítja – hisz kiköpött úgy néz ki, mint az elődje, csak egy kicsit morcosabb. Másrészt ez a kocsi mindenki szerint egy nagyon jó autó, minden hibája ellenére. Öt év gyártás és egy modellváltás után úgy összeállt az egész, mint egy kellő ideig készített és kellő ideig érlelt jó töltött káposzta.

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 1
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 2

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 43
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 44
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 45
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 46
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 47
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 48
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 49
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 50
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 51
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 52
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 53
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 54
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 55
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 56
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 57
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 58
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 59
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 60
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 61
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 62
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 63
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 64
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 65
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 66
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 67
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 68
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 69
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 70
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 71
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 72
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 73
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 74
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 75
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 76
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 77
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 78
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 79
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 80
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 81
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 82
Fotó megosztása:
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 83
Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 84

Külső

Egy kicsit olyan ez az autó, mintha a saját maga korai dizájnvázlata lenne, egy skicc, amiből majd valami sokkal szürkébb, egyszerűbb lesz, mire sorozatgyártásba kerül. Szerencsére a CX-5 elkerülte ezt az autóiparban gyakran látott észszerűsítést. A kész kocsi, ahogy ott feszít a 19-es csúcs-felniken (ami a Revolution Top kivitelben szériatartozék), valahogy a valóságosnál is jelenvalóbbnak, hiperrealiszikusnak látszik. Pláne abban a Soul Crystal Red nevű bordóban, ami valósággal elözönlötte az utakat az utóbbi időben, szinte nem is látni másmilyen színű új Mazdát mostanság.

Tök jók a részletek is. Helyenként hajszálnyira van a nevetségestől egy-két megoldás, a hatalmas lyukakkal áttört hűtőmaszk, rajta az óriási króm szárnymotívummal, a terepjárós fekete szegély, ami körbefut a kocsi alján, a hatalmas rés a motorháztető elülső pereme és a lökhárító közt – vékony jég, nagyon vékony jég, de a Mazda nem szakadt be rajta. A végeredmény cseppet sem komikus, hanem agresszív, menő, látványos, kívánatos.

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 85

Méretek: 4550x1840x1680 mm. Tengelytáv: 2700 mm

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 86

A leghatásosabb formai részlet az új CX-5-ön

Belső

Az új CX-5 széltében-hosszában nem változott, a tengelytáv is a régi (2700 mm), viszont három centivel alacsonyabb lett. Ettől paradox módon nagyobbnak, szélesebbnek látszik, és ez az optikai csalódás beülve is megmarad. Nem lett több a hely, de többnek tűnik, pedig, ugye, elvileg közelebb van a fejünkhöz a plafon.

A műszerfal szimmetrikus, szépek rajta az új szellőzőrostélyok, a krómszegélyes gombok. A kormány is jól néz ki és a fogása is kellemes, a küllőkön a gombok hüvelykujjal tapogatva is jól megkülönböztethetők. A műszeregység nem változott: három nagy analóg óra, mellettük egy kis felbontású, egyszerű kijelző a fedélzeti számítógép adatainak. De ha közvetlenül a kormány mögött nem is, kicsit távolabb nagyon is menő módon kommunikál a sofőrrel a Mazda: egy olyan Head-Up Display-jel, amilyet eddig csak a legjobb prémiumkocsikban láttunk. Na jó, egy kicsit kisebb a szélvédőre vetített kép, mint a BMW-Audi-Mercedes trióban, de az élesség, a színek, a megjeleníthető információ bősége példátlan a nem prémium mezőnyben.

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 87

A Head-Up-Display színes, informatív: tudása a prémium gyártókéval vetekszik

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 88

Még a vezetéstámogató rendszerek is a HUD-on üzengetnek

A csodás HUD sem bírja viszont feledtetni a következő kijelzőbéli hiányosságot: a főképernyő kicsi, a grafikája fantáziátlan, ráadásul valamiért a Mazda úgy gondolja, menet közben biztonságosabb a váltókar mögötti tárcsával kitekergetni egyesével minden betűt és számot, mint simán odanyúlva megbökni a megfelelő karaktert. A menürendszer kezelhetősége közepes, a rádió, navi ergonómiája szintén. A Bose audiorendszer szépen szól, a klíma csendesen, hatásosan működik.

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 89

Meglepően apró a főképernyő

Mi van még egy kocsiban: ülések! A CX-5 ezen a téren is felemás egy kicsit. Szó se róla, szép a mindössze 60 ezer forintos feláras fehér bőrkárpit, de az már nem szép, hogy az ülőpárna nagyon rövid (elöl is, hátul is), kihúzható combtámasz nincs. És oldaltartás sincs; ezek tipikus amerikai piacos ülések, sok száz kilométeres kanyarmentes utakon kényelmesek, de az első sodrósabb íven kicsúszik belőlük az ember.

A csomagtér fedelét immár motor nyitja-zárja, de láblendítős nyitás nincs, mindig kulcsot vagy gombot kell nyomni. A Mazdától megszokott kis finomságoknak a CX-5-ben is örülhetünk: a támladöntés gyorsan, könnyedén működik, az ötödik ajtót felnyitva a kalaptartó felhúzódik, de végig takarja a nyílást az utastér felé, így a bent ülők tarkóját óvja a jeges/forró széltől.

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 90

Csomagér: 506-1620 liter

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 91

Az ülés hátul csúszkálós, még annyi oldaltartás sincs itt, mint elöl. De a látvány, a hangulat mesés

Technika

A motorháztetőt felnyitva megint egy kis nem prémiumsággal szembesülünk: teleszkóp helyett beakasztós pálca tartja fenn a fedelet. Alatta egy 2,2 literes, láncos vezérlésű, kettős megfúvású turbófeltöltővel lélegeztetett Skyactiv dízelmotor lakik. Ez továbbra is a világ legalacsonyabb kompressziójú dízele (1:14) és SCR-katalizátor nélkül teljesíti az Euro-6-ot. Érdekes viszont, hogy a tanksapka fedelét felnyitva mintha ott lenne a helye az AdBlue-betöltőnyílásnak: lehet, hogy a Mazda még a modellciklus folyamán valamikor, mondjuk egy facelift során mégiscsak beépíti a CX-5-be az SCR-katalizátort is?

A 420 Nm-es nyomaték a Mazda saját fejlesztésű, hatfokozatú, hagyományos automata váltóján át jut az első kerekekre. És, ha kell, a hátsókra. A CX-5 összkerékhajtására már az előző generációban is büszke volt a Mazda: az osztómű elektronikája a kormányszöget, a kerekek egymáshoz képesti elfordulásait folyamatosan vizsgálva dönti el, hova mennyi erő szükséges az optimális tapadáshoz.

A futómű elöl MacPherson, hátul független, többlengőkaros. A dízel CX-5 tömege ebben a méretosztályban az átlag alatti: 1595 kg. (Egy 4×4-es dízel Ford Kuga 1640 kiló.)

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 92

130-nál ennyit forog hatodikban. A 7,5 literes átlagfogyasztás egy kicsit magas

Vezetés

A motor nagyon nyomatékos, de nem igazán szeret pörögni. A váltó hagyományos automata, nem DSG, inkább támogatja a nyugis vezetést, mint a sportosat. A 4×4-gyel nem lehet játszani, mindig aktív, mindig automatikusan teszi, amit kell. A futómű ugyan nem jön zavarba kanyarban sem, de inkább azon lehet álmélkodni, mennyire jól csillapítja a kátyúkat, úthibákat. Segíti ebben a nem túl alacsony profilú, /55-ös gumi is. A kormányzás direkt, de nem zavaróan ideges. A CX-5 csúcs-dízel változata sokkal inkább komfortos utazóautó, mint sportkocsi. Tud gyorsan menni, de nem igényli folyton, hogy kinyomják a szemét.

A fogyasztás meglepően magasnak bizonyult. 7,5 liter gázolaj vegyes üzemben, dinamikusan, de azért ésszel autózva: ennél azért egy VW-csoportos TDI-vel vagy egy BMW-dízellel hasonló méretű, erejű kocsival fél-egy literrel kevesebbet szoktam mérni.

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 93

Kisebb madarakat egyben nyelnek le ezek a hatalmas lyukak a hűtőmaszkon

Mindenképpen meg kell még említenem a CX-5 vezetéstámogató arzenálját. Szinte minden elérhető, ami a nem prémium mezőnyben létezik, és ami van, az jól is működik. A ráfutásgátló időben szól, ha tényleg élesedik a helyzet, de nem riogat túlzott elővigyázatossággal. A követőradar hirtelen beálló forgalomban akár megállásig lassít, nem dobja el az irányítást. A sávtartó automatika finoman, de határozottan segít tartani az ívet. Az automata fényváltó sosem vakított el senkit, de nem is kapcsolta le túl hamar a reflektort. Csak a fáradtságra figyelmeztető jelzés jön indokolatlanul sűrűn: teljesen véletlenszerűen szólt rám a legváratlanabb pillanatokban a kocsi, hogy most aztán már álljak meg pihenni.

Költségek

A CX-5 sosem volt olcsó autó. Az árlista 7,6 millióról indul, kétliteres benzinmotorral, kézi váltóval, fronthajtással, japán értelemben vett fapaddal. Ez a dízel viszont a szép festéssel, fehér bőrrel olyan simán 12 millió, mint a huzat. Ez pedig nem kevés pénz, már át lehet kacsingatni a prémiumtartományba is vele – persze ott ennyiért még se fehér bőr, se 19-es kerék, se Head-Up-Display.

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 94

Az ülések szépek, de az oldaltartás csekély, az ülőlap pedig rövid

Az alábbi táblázatban nem a 12 millás tesztautót, hanem a legolcsóbb 2,2-es automata 4WD dízel listaárát vetettem össze néhány méretben, erőben hasonló crossoverével. Mondjuk ezzel se lettünk sokkal előrébb, mert a 175 lovas dízel 4×4-gyel csak a sima Revolution felszereltséggel rendelhető, abban meg már sok minden ott van, de mindegy; valahogy így néz ki a CX-5 ára néhány hasonló kocsié mellett:

A 175 lóerős dízel, 4×4-es, automata CX-5 Revolution és vetélytársai – alapkivitel, listaárak, forintban
BMW X1 xDrive 18d (150 LE) 11.458.400
Ford Kuga 2.0TDCi Titanium Tech. 4×4 aut. (180 LE) 10 384 000
Skoda Kodiaq Ambition 4×4 DSG 2.0TDI (190 LE) 10 509 630
Mazda CX-5 (175 LE) 11.309.900

Azért ezeket az árakat senki ne vegye túl komolyan – egyrészt tudjuk, mit érnek itthon a listaárak, másrészt az előbb kíváncsiságból felextráztam a Skoda Kodiaqot Mazda Revolution szintre, és már meg is volt a 11,5 millió. Ez van – katalógusokból nem lehet összehasonlítani az árakat, el kell menni, meg kell kérdezni, kell alkudni!

Ez a Mazda mostanra nagyon összeállt 95

A világítás LED-es, adaptív, de nem a legmenőbb csodamátrix

Értékelés

Ugyanazzal zárom, amivel kezdtem: a Mazda CX-5 nagyon szép autó, nagyon izgalmas dizájnnal, és bár ezt az izgalmat menet közben már nem képes vezetési élményben is nyújtani, még pont elég jó ahhoz mindene, hogy az ember elégedett legyen vele. Műszakilag helyenként elmarad az élmezőnytől, másutt köröket ver mindenkire, de az árazás az extraszinthez képest reális. Meg lehet venni, na. És aztán, ha netán egy jobb ergonómiájú német crossoverben is megfordul a tulaj, és eltűnődik, nem lett volna jobb, ha mégis inkább mást vesz, úgyis rájön, ahogy kiszáll, és megpillantja ismét a saját Mazdáját, hogy nem. Mert aki beleszeret ebbe a formába, az úgyis elveszett.

Mellette – Ellene
  • Kiemelkedően jó minőségérzet
  • Japános precizitás, tartósságérzés
  • Tágas, szellős utastér
  • Jó futómű
  • Szemvillanás alatt vált komfortosból sportosba a kocsi, ha kell
  • Kényelmetlen a HMI kezelése
  • Kicsi, nyomi a központi kijelző
  • Kicsit sokat eszik a dízelmotor
  • Rövid ülőlapok elöl-hátul
Hány pontot ér a tízből a 4x4-es, automata dízel luxus-CX-5?
átlag
7.91
szavazat
654
Hány pontot ér a tízből a 4x4-es, automata dízel luxus-CX-5?