Röviden – Nissan NP300 Navara 190 LE aut.
Mi ez? 4×4-es, platós kisteherautó, tágas kabinnal, sok mindenben személyautós szolgáltatásokkal
Mi tud? Kényelemben dülöngélni rossz utakon is, akár nehéz cuccokat vonszolva közben
Mibe kerül? Nettó 5,97 millió a legolcsóbb duplakabinos Navara, a szürke kocsi listaára kb. 8,5 millió nettó
Kinek jó? Aki beáldoz százon 1-2 liter gázolajat az automata váltó komfortjáért, vagy aki sokat vontat a kocsival

Egy rövid lakókocsis kempingezéshez az optimális járművet sikerült megtalálnom az immár NP300 és Navara nevet egyszerre viselő új Nissan pickupban, egy automata váltós, 190 lóerős példány személyében.

Imád vontatni! 1
Imád vontatni! 2

Imád vontatni!

Imád vontatni! 41
Imád vontatni! 42
Imád vontatni! 43
Imád vontatni! 44
Imád vontatni! 45
Imád vontatni! 46
Imád vontatni! 47
Imád vontatni! 48
Imád vontatni! 49
Imád vontatni! 50
Imád vontatni! 51
Imád vontatni! 52
Imád vontatni! 53
Imád vontatni! 54
Imád vontatni! 55
Imád vontatni! 56
Imád vontatni! 57
Imád vontatni! 58
Imád vontatni! 59
Imád vontatni! 60
Imád vontatni! 61
Imád vontatni! 62
Imád vontatni! 63
Imád vontatni! 64
Imád vontatni! 65
Imád vontatni! 66
Imád vontatni! 67
Imád vontatni! 68
Imád vontatni! 69
Imád vontatni! 70
Imád vontatni! 71
Imád vontatni! 72
Imád vontatni! 73
Imád vontatni! 74
Imád vontatni! 75
Imád vontatni! 76
Imád vontatni! 77
Imád vontatni! 78
Fotó megosztása:
Imád vontatni! 79

Ideális törölközőszárító a platófedeles Navara

Külső

Divatos külsejű de elődeitől eltérően jellegtelen pickup az új Navara, ami tök logikus, hiszen ez egy badge-engineeringre, emblémacserével megoldott klónozásra előkészített modell. Ugyanezt az autót kaphatjuk meg hamarosan Renault Alaskan néven is, majd valamikor jövőre Mercedes-emblémával, X-osztályként is megismerhetjük, újra. Ugyanez a helyzet a Mitsubishi L200-Fiat Fullback párossal, aki igazi egyéniséget akar, VW Amarokot, Ford Rangert, Isuzu D-Maxot vagy Toyota HiLuxot kell vegyen, ezeknél a kocsiknál jobban igazodhatott az általános márkaarculathoz a dizájn.

Imád vontatni! 80

Méretek: 5300x1850x1840 mm, tengelytáv: 3150 mm

Imád vontatni! 81

Egy tonna feletti a dupla kabinos Navara hasznos teherbírása

Belső

Ha nem nézzük a műszerfalat, belül is egy Korszerű Általános Pickup a Navara. A tér elöl-hátul tágas, bár a hátsó traktus még őrzi a 2-3 generációval ezelőtti platós kisteherek sajátosságát, az alacsony ülőlapot, amin felhúzott térdekkel kell kucorogni. Széltében és felfelé viszont végtelen a hely. Az ülések puhák, tartásuk semmi, de plüsskárpitozásuk igényesebb, mint a legtöbb textilhuzatos személyautóé.

A szélvédő alatt egy tipikus mai, vagy inkább pár évvel ezelőtti kisautós-kompaktos Nissan-műszerfal húzódik. A kissé nőiesen lágy vonalú multikormány még csak-csak elmegy egy ekkora kocsiban, de a picike kétórás műszeregység egy kicsit komikusan hat a hatalmas kocsiban. A szűk színtartományú érintőképernyőt is megszólnánk már egy Golf-kategóriás kocsiban is – na jó, mondjuk a kétzónás automata klíma konzolja elmenne még középkategóriában is.

Imád vontatni! 82

Kétzónás automata klíma és a megszokott nissanos HMI

Hiába, a teherautós szegmens egy fél lépéssel mindig a személyautós piac mögött jár. Így a nettó 8,5 milliós Navarában nem a sávelhagyásgátlónak vagy a követőradarnak kell örülni, hanem a körpanorámás parkolókamera-rendszernek és a kulcsnélküli nyitás-indításnak. Ezek a cuccok csak mostanában törtek be a haszonjárműpiacra, miközben már a legkommerszebb polgári kisautók körében sem számítanak különlegességnek.

A plató csak egy plató, semmi extra, csak a kilincsházba integrált tolatókemera kis objektívjét csodálja meg az ember. Amit a tesztautón érdekesnek találtam, az a bő félmilliós alumínium platófedél. Egy kicsit kisipari a cucc, de praktikus és könnyen eltávolítható, ha mégis kell az égig érő rakfelület egy-egy szállításhoz.

Imád vontatni! 83

Félmilliós extra az alumínium platófedél

Technika

A 2,3 literes közös nyomócsöves dízelmotor dupla turbóval 190 lóerőt tud, AdBlue-adalékkal képes az Euro 6-norma teljesítésére. A hosszában elhelyezett négyhengeres tesztautónk esetében hétfokozatú, hagyományos automata váltóhoz kapcsolódik, a nyomaték innen jut el a felezővel is ellátott osztóművön keresztül az első és hátsó tengelyre. A hátsó kerekek közti differenciálmű elektronikusan, nyomógombbal fixre zárható, így a Navara akkor is el tud indulni, ha az összes létező kereke közül csak az egyik hátsó talál maga alatt némi tapadást.

A pickupok nem különösebben jó terepjárók, a nagy tengelytáv és a hosszú hátsó túlnyúlás miatt. A 4×4-es Navara 22,4 centis szabad magasságával elért 32 fokos első és 25 fokos hátsó terepszög nem rossz érték, de a mindössze 22,2 fokos középső terepszög (az úgynevezett rámpaszög) miatt felülésre, felütésre bizony hajlamos a kocsi.

Aszfalton méretét meghazudtolóan jól mozog, határhelyzetekben gyorsan reagáló, a kitörő hátsó tengelyt azonnal megzabolázó kitörésgátló elektronika segít a pickupokra jellemző könnyűfenekűség ellensúlyozásában. Az ESP két jellegzetes terepes programja, a lejtmenetvezérlő és a visszagurulás-gátló a Navara alapfelszereltségének része.

Vezetés

A konkurens modellekhez hasonlóan mára a Nissan pickupja is hatalmasra nőtt. Jócskán öt méter feletti hosszával, mellmagasságban húzódó platószegélyével már-már a hétköznapi praktikum rovására megy a méret ebben a kategóriában. Könnyű kormányzásával, jól adagolható fékjével és nyomatékos motorjával azért nem nagy küzdelem a részvétel a városi forgalomban sem, csak a szűk parkolóhelyek, szűk fordulók jelentenek néha gondot.

A klasszikus vezetési élményt nagyban lerontja a nyúlós, kivárós automata váltó tompasága. Padlógázra ugyan már kisebb íveken is lelkesen elforog az ívbelső kerék (ha kikapcsoljuk az ESP-t), de a farkcsóválós játszadozást  nem támogatja a motor és a kerék közötti közvetlenséget elrontó váltó.

Imád vontatni! 84

750 kilóig sima B-s jogsival is húzható vontatmány, ennél nehezebb utánfutóhoz, lakókocsihoz már E-s jogsi is kell

Az automata Navara egyrészt akkor van igazán elemében, ha békésen, tempomattal utazunk hosszú távokat. Ilyenkor feltűnik a kabin csendessége és a csavarrugós futómű finom úthiba-kezelése: jó, ez is zötyögősebb autó, mint mondjuk egy X-Trail, de közel nem olyan csattogós gerincroppantó, mint a laprugós kisteherautók szoktak lenni.

A másik nagy királyság, amikor vontatunk. A tesz során volt is alkalmam elcibálni egy kis, papíron 750 kilós lakókocsit az autóval. Meg se kottyant a teher a nyomatékos motornak, az automata váltó finoman mosta el a kapcsolások közti határokat, a 4×4-gyel pedig még akkor sem volt gond, amikor egy ízben a navigáció valamiért ráküldött minket a Kiskunság pocsolyás, homokos földútjaira.

Imád vontatni! 85

A navigáció sem esett kétségbe ettől az úttól, simán ráküldte a Navarát

Imád vontatni! 86

A navigáció sem esett kétségbe ettől az úttól, simán ráküldte a Navarát

A hétköznapi autózásban legalább két, de talán három litert is jelenthet a kézi váltóhoz képest az automata kényelme (a modell bemutatóján tapasztaltak szerint), de ha vontatni kell, megfizethetetlen az az előny, amit a kuplungégetéstől és folytonos kézi kavarástól mentesítő automata kínál.

Költségek

A pickupoknál az a szokás, hogy vannak a normális modellváltozatok, ezek között van egy csúcskivitel – ilyen a mi szürke Nissanunk is, a maga Tekna felszereltségével. Ezek felett pedig szokott lenni még egy csúcs-csúcsverzió (ezt a Nissannál TREK-1-nek hívják, a Fordnál Ranger Wildtrak lenne). Az alábbi táblázatban néhány, a hazai piacon meghatározó, a Navara Teknának megfelelő, majdnem-csúcs kocsi árát vetjük össze a Nissanéval:

A 190 lovas, automata majdnem-csúcs-Navara és majdnem-csúcs vetélytársai – nettó listaárak
Fiat Fullback Platinum 2.4D 5AT 4×4 (181 LE) 7 790 000 Ft
Ford Ranger Limited 2.2TDCi AT6 4×4 (160 LE) 8 335 000 Ft
Isuzu D-Max LS Plus AWD aut. (164 LE) 7 590 000 Ft
Mitsubishi L200 Instyle Navi A/T 4×4 2.4DI-D (160 LE) 7 950 000 Ft
Toyota HiLux 2.4D-4D 6AT Executive 4WD (150 LE) 8 315 000 Ft
VW Amarok Highline V6 TipTronic (204 LE) 10 008 000 Ft
Nissan NP300 Navara Tekna 4WD 7AT (190 LE) 8 525 197 Ft

A Nissan árazását nagyjából a többi hasonló kocsi árszintjéhez lőtte be az importőr, plusz egy kicsi – ami jogos is, mert a többiekénél erősebb a motorja és a Tekna szint része jó pár olyan cucc (navi, parkolókamera, részlegesen önzáró diffizár), amiket a többieknél vagy plusz pénzért, vagy még azért se lehet megvenni.

Ezzel együtt sem az árkülönbség, sem a technikai tudás nem igazán mérvadó. Ha az ember pickupot akar és van rá 8-10 nettó milliója (vagy felvehet a “haszonjármű” megvásárlására valamilyen pályázati pénzt esetleg), a döntés ízlés kérdése. Egy dolgot azért még kiemelnék: ha valaki nem megy sokat a kocsival, a Nissan 5 év vagy 160 ezer kilométeres garanciája elég vonzó tud lenni, mégiscsak egy üthető-vágható fél-munkagépről van szó.

Imád vontatni! 87

Na jó, egy kicsit csalós a kép, de akkor is mutatja, milyen irdatlan nagy a Nissan homlokfelülelete; ez meg is látszik a fogyasztáson

Értékelés

Az új Navara kategóriájából kényelmes és tágas kabinjával tűnik ki – egy kicsit, mert a többi mai pickup is nagyon elment személyautós irányba az eltelt egy-két évtizedben.

Mellette – Ellene
  • Erős motor
  • Csendes, komfortos kabin
  • Hosszú garanciaidő (5 év/160 000 km)
  • Lomha, nyomaték- és gázolaj-zabáló automata váltó
  • Gyűrődő, hamar kikopó vezetőülés-kárpit
Hány pontot ér a tízből az automata Navara?
átlag
6.79
szavazat
243
Hány pontot ér a tízből az automata Navara?