Nem is olyan régen, még elszörnyedve néztük a Mercedes-emblémás pickup-tanulmányt valamelyik autószalonon. Valami fura vonzalom mégis volt bennünk az autó iránt, szerettük volna elhinni, hogy ezt komolyan gondolják és tényleg lesz belőle valami. Hát most itt van, tessék:

Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 1

Terepjárástól, áruszállításon át családi autónak is jó lehet az X-osztály

A Mercedes Nissan-technikára épülő, 5340 milliméter hosszú, 1920 mm széles és 1819 mm magas pickupja a képek alapján meglepően jól néz ki. Ha pont szemből nézzük, simán összetéveszthető egy pofásabb szabadidő-autóval. Megvannak a jellegzetes mercedeses formajegyei is, amiket a hatalmas csillag tesz teljessé. Egyedül talán hátulról nem lett túl erős a formaterv, bár a keskeny, LED-es lámpák nem néznek ki rosszul. Csak mégis valahogy üres a feneke.

Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 2
Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 3

Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van

Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van

Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 11
Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 12
Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 13
Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 14
Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 15
Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 16
Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 17
Fotó megosztása:

Mivel valószínűleg munkagépként is használják majd az új modellt, a kényelmesebb pakolás érdekében a lökhárítóban beépített lépcső is van, a plató ajtaja pedig 90 fokban nyílik. Rendelhető hátsó lökhárító nélküli kivitel is, ott a plató ajtaja 180 fokban lenyitható, egyáltalán nincs útban. Az alapáron világítással és csomagrögzítő fülekkel is ellátott platót úgy tervezték, hogy az EUR raklap hosszában pont beférjen a kerékdobok közé. A rakodótér 1,1 tonna terhelhetőségű, az autóval legfeljebb 3,5 tonnát lehet vontatni.

17, 18 és 19 colos felnikkel rendelhető a platós Mercedes, az alapfelszereltségű változat acélfelnis, a többihez alumínium keréktárcsák járnak. Természetesen pickupos kiegészítők is szép számmal rendelhetők az autóhoz, a bukórácstól a fellépőn keresztül a zárt platófelépítményig, terepcsomagig tengernyi extrára verheti el a pénzét a leendő Mercedes pickup-vásárló.

Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 18

Tekintélyes tengelytáv, rövid túlnyúlásokkal

Az 1920 mm-es szélesség és a nagy, 3150 mm hosszú tengelytáv kényelmes, tágas teret kínál a hátsó utasoknak is. 1,5 literes palackból minden ajtóba el lehet rejteni egyet, és a kisebb-nagyobb úti holmik elhelyezése is megoldható a középkonzolban, könyöklőben. Mivel sokféle célcsoportja van az új Mercedesnek, a farmerektől az üzletembereken át a városban közlekedő családokig, így bármilyen X-osztályt össze lehet állítani, valódi terepjáró munkagépet, vagy éppen puccos, városi járgányt is.

Pickup Mercedes? Igen, már ilyen is van 19

1,1 tonnát bír a plató

Kezdetben kétféle motorral lehet rendelni a modellt, a 2,3 literes turbódízel rögtön kétféle teljesítménnyel is elérhető, 163 és 190 lóerővel, míg a benzines változat 165 lóerős. A későbbiekben – várhatóan 2018 közepén – V6-os motorral bővül majd a választék. A motorokhoz hatfokozatú kézi vagy hétfokozatú automatikus váltó választható, illetve simán hátsókerék-hajtású, és kapcsolható összkerekes kivitel is készül belőle. Az elöl-hátul tekercsrugós futómű még rossz úton is komfortos utazást kínál, a terepképességeknek pedig a felező és a teljesen zárható hátsó differenciálzár tesz jót.