Röviden – Nissan X-Trail 1,6 – 160 LE

Mi ez?

Hétüléses, nagyméretű szabadidő-autó piciny benzinmotorral  

Mit tud?Pofás, nagy autó, tágas, okosan variálható belsővel
Mibe kerül?Az X-Trail árlistája hajszállal 7 millió forint alatt kezdődik és 10,9 milliónál végződik
Kinek jó? Aki csinos, nagy bendőjű családi autóra vágyik, annak tutira jó lesz

A Nissan X-Trail a kezdetektől leginkább baltával faragott vonásaival, tekintélyes belső terével, megbízható műszaki tartalmával és biztos tereptudásával lopta be magát a vásárlók szívébe. A legutolsó generáció azonban szakított a vidéki életmóddal, szépen felöltözött és beköltözött a városba. Az új élettérhez annyira jól alkalmazkodott, hogy a tesztautó már csak elsőkerék-hajtású, terepen legfeljebb az átlagosnál nagyobb hasmagassága segíthet valamit, más nem.

Külső

Formája, stílusa már inkább a Qashqai-t idézi, ami nem is véletlen, a két modell jóval közelebb került egymáshoz, mint korábban. Például aki hétszemélyes Qashqai-ra vágyik, már hiába keresi a +2-es változatot a kereskedésekben, neki már mindenhol az X-Trailt fogják ajánlani. A Nissan Qashqai-jal közös moduláris padlólemezen nyugvó X-Trail bő negyed méterrel hosszabb a rokonánál, saját maga korábbi verziójához képest pedig 76 milliméterrel nagyobb a tengelytáv és kapható hétszemélyes változatban, illetve szimplán elsőkerék-hajtással is.

Megjelenése teljesen európai stílusú, modern, tele van ívekkel, a nemzetközi bemutató tanúsága szerint még némi agresszivitást is megpróbáltak belevinni, szerintem sikertelenül. Az X-Trail egyáltalán nem ijesztő, sokkal inkább barátságos, mégis komolyan vehető külsejű jószág. Görbületekkel, gondosan kidolgozott apró részletekkel, és a jó ízlés határain belül maradó, mégis jellegzetes LED-es nappalifény-dizájnnal. Az extra odafigyelés nem véletlen, az új X-Trailtől jóval többet várnak, mint elődeitől. 
Jó kiállású, cseppet sem agresszív, de komolyan vehető autó a z X-Trail

Jó kiállású, cseppet sem agresszív, de komolyan vehető autó a z X-Trail

Vállalható mennyiségű króm, csinos nappalifény és jó arányok

Vállalható mennyiségű króm, csinos nappalifény és jó arányok

Belső

Adatlap

Nissan X-Trail Tekna 1,6 DIG-T

Motor1618 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény200 LE
Nyomaték240 NM
Gyorsulás (0-100 km/h)9,7 sec
Végsebesség200 km/h
Fogyasztás (vegyes)6,2 l / 100 km

Közel derékszögben nyíló ajtajaival az X-Trail belsejét könnyű megközelíteni. Az, hogy az első két ülés kényelmes és tágas az teljesen normális, nincs ebben semmi váratlan, de az X-Trail második sora is teljesen korrekt, hely is van bőven, emellett az ülések háttámlájának szöge, illetve a sínen csúsztatható foteleknek hála a lábtér is változtatható. 

Nem, mintha hátul bárkit is zavarna a túl nagy lábtér, sokkal inkább azért, hogy az utolsó, harmadik sorban is ülhessenek emberek. Na jó, inkább csak gyerekek, vagy hobbitok, kevés uzsonnával. A harmadik üléssor felára 300 ezer forint, és a hatalmas üvegtetővel párban is rendelhető, ilyenkor 500 ezer forintot kell még hozzácsapni az eredeti vételárhoz.
A két plusz ülés egy mozdulattal elővarázsolható az alapállásban 550, kreatív üléshajtogató öt perc után pedig durván két köbméteressé puffasztható csomagtartó padlójából, és a visszarendezéshez sem kell műszaki diploma. Bútorozása rendben van, a felhasznált anyagok ott puhák, ahol puhának kell lenniük, és ott olcsóbbak, ahol a kutya sem kopogtatja őket. Pár műanyag dekorelem talán már kicsit soknak tűnhet, de belefér, ez legyen a legnagyobb baj bent.
A belső dizájn is van olyan jó, mint a külső

A belső dizájn is van olyan jó, mint a külső

A közlekedési jelzőtáblák nagy részét is képes elolvasni

A közlekedési jelzőtáblák nagy részét is képes elolvasni

Kormánya jó fogású, a kasztni tisztességesen átlátható a többi közlekedőnél kissé magasabban lévő ülésből. Ha ez a helyzeti előny mégsem lenne ez elegendő, akkor kamerák képeiből összeállított, sajnos nem túl részletes panorámaképen felülnézetből is megnézhetjük az autót, hogy kiderüljön milyen aljas virágládák, kiskutyák rejtőznek a holtterünkben. Vezetőtámogató rendszerekkel jól áll az X-Trail, vészfékasszisztens, éberségfigyelő, közúti táblafelismerő, sávelhagyásra figyelmeztető, holttérfigyelő, automata távolságifényszóró-kapcsoló, és mozgó objektumok észlelésére alkalmas berendezés is kerülhet bele igénytől és pénztárcától függően. 
Szabadidő-autóhoz illő módon tengernyi gyári kiegészítővel lehet javítani az X-Trail megjelenésén, használati értékén. Vásárolható hozzá csomagtér védő műanyag betét, síléctartó, tetőbox, akár 3 kerékpár szállítására alkalmas bringatartó, lecsatolható vonóhorog, kutyarács, kerékfellépő, és persze mindenféle külső kiegészítő is, felnitől a szélterelőig, műanyag karosszéria rátétekig.
Márka, modell:Motor:Teljesítmény:Ár:
Toyota RAV42,0 VVTI151 LE9 855 000 ft
Honda CR-V2,0i150 LE9 299 000 ft
Nissan X-Trail1,6 DIG-T163 LE9 290 000 ft

Milyen vezetni?

1,6 literes benzinmotort tenni egy ekkorára hizlalt autóba, nem feltétlenül tűnik bölcs dolognak. Hiába a turbó és a papíron 163 lóerő, alacsony fordulaton nem veti szét a motor ereje az autót. A kétezres fordulatszám környékétől aztán magára talál és innen szórakoztatóvá válik vele az autózás. Autópályán a hosszú hatodik fokozat tesz jó szolgálatot, így csendben és takarékosan lehet vele autózni. 

Váltója könnyen jár, egy kis határozottság, pontosság jól jönne neki. Futóműve a korábbi X-Trailtől eltérően egyáltalán nem terepre szánt, lágy, kényelmes valami, hanem kifejezetten feszes, sokkal inkább jó minőségű aszfaltra való. Ott viszont remekül úton tartja az autót, amely magas építésének dacára teljesen stabil, nem dülöngél, nem bólint nagyokat. Vezetni egész élvezetes, 4,6 méteres hossza és 1,8 méteres szélessége ellenére jól manőverezhető autó.
A második sor ülései előre hátra tologathatóak

A második sor ülései előre hátra tologathatóak

Kinek?

Aki európai külsejű, hatalmas és jól variálható praktikus belső terű, tágas szabadidő-autót szeretne, amelybe szükség esetén akár heten is be férnek, az X-Trailt mindenképpen nézze meg testközelből is. Az 1,6-os turbós benzinmotorral már 7 millió forint alatt is hazavihető.
Mellette – Ellene
  • Vonzó forma
  • Csendes benzinmotor
  • Tágas, jól variálható belső
  • Bizonytalan váltó

Tízből hány pontot adnál a Nissan X-Trailnek, Kéne? Nem?

123 szavazat - átlag: 8.37 (10-ből)

Tízből hány pontot adnál a Nissan X-Trailnek, Kéne? Nem?