Terepezésről szó sincs 1

Terepezésről szó sincs


Helyettünk fékez

Jó hír, hogy a megbízhatóság mögött a biztonság a második legfontosabb szempont autóvásárláskor. Ezt a mi kedves olvasóink mondták, és ugyanez a dobogós felállás jött ki a SEAT importőr hazai felmérésében is. Ezek szerint sokan örülnek majd, hogy a Honda az új CR-V-vel pont a biztonságra gyúrt rá nagyon. Az aszfaltterepjáró szinte mindent megkapott, ami a Legendben vagy az Accordban nagy szám.

Amikor a CR-V azt érzékeli, hogy vesztünkbe rohanunk, a CMBS rendszer megrántja az övet és kicsit fékez helyettünk. Még épp mielőtt telibevernénk az előttünk haladót, megfeszíti az öveket és keményen lassít, hogy jusson már eszünkbe satuzni. A CMBS nem egy új amerikai tévéadó, hanem az ütközés erejét mérséklő fékrendszer angol rövidítése. A mérséklést vegyük szó szerint! Arra jó, hogy kisebb sebességgel csapódjunk be, amit lefordíthatunk temetés helyett kórházi kezelésre, vagy sérülés helyett pléhkárra.

Feláras az arzenál

Követési távolságból háromfélét tud tartani az ACC nevű távolságtartó rendszer, a kicsit rámenőstől a feltűnően óvatosig. Ebben ugye az a nagy szám, hogy egy radar figyeli a forgalmat előttünk és önállóan fékez vagy gyorsít, mikor mit köll.

Van fineszes fényszóró, amely utánafordul a kanyar ívének és bevilágítja a sötét foltot, ahová egyébként tartunk. Mivel a csúcstechnika csak a legdrágább modellben lesz alapáras, sok tulajdonos semmire nem megy vele. Azért van más is, ami jó az autóban.

Elfér Csubakka

Egy közepes egyterű nem tudna mit kezdeni a CR-V belsejével. Minden részében bőven van ötlet és figyelmesség. Menjünk elölről hátra! A váltó jól elérhető, mert fent van térdmagasságban, a sok tárolóhely benyeli a női retikülök legendásan bőséges tartalmát, a kormány hosszirányban is állítható, a tömzsi kézifék alig foglal helyet.

Egy sorral hátrébb elfér Góliát és Csubakka, mert az ülés sínen csúszik, a csomagtér beállítástól függően tágas vagy még nagyobb lehet. A bőröndöknek, babakádnak vagy bicikliknek fenntartott hely középső polccal osztható ketté, amelyet besuvaszthatunk a hátsó üléstámla mögé, ha útban van.

Elköltözött a pótkerék

Látva a tengersok helyet, azt hinnénk, hogy valami böszme nagy gép. Pedig nem. Tüntetni direkt praktikus vele, mert kis helyre kell csak területfoglalási engedélyt kérnie. Parkoláskor is jól jön, hogy a CR-V az állandó hízás és növekedés ellenére jóval rövidebb lett a modellváltással, mivel a pótkerék a hátsó ajtóról a csomagtér padlója alá költözött. És végre nem kifelé fordul az ajtó, hanem felfelé, ideje volt letudni ezt a vizsgabeugró feladatot.

Amerika szava

Az helyzet, hogy a tavaly gyártott 334 000 CR-V egyhatoda jut csak Európára, ezért itt az amerikaiak mondják meg, mit akarnak. A bedugott slusszkulccsal ajtónyitásra rázendítő bimbamozást például az ő nyakukba varrhatjuk.

Kérjük, a következő gombra történő kattintással ellenőrizd, hogy működik-e a lapozás funkció.


Belső téri anyagminőségben a jenkiknek kevesebb is elég, a műszerfali anyagok a 7-9,3 millió forintos ársávba pottyanó autóban gyatrák. Ezzel együtt a CR-V csak annál bukik el helyből, aki sportos autót keres. Persze aki szabadidő-autóban akar a szerpentinen 10 évet fiatalodni, az eleve tévedésben van.

Terepen idegen

Bár terepezésről szó sincs, a lamellás kuplung a fronthajtású kocsiból gyengéd 4×4-est farag, ha kipörögnek az első gumik. Maximum az erő harmada megy hátra, a koreai vetélytársakkal vagy a Suzuki SX4-gyel szemben itt nincs fixre zárható hajtás. Annyira nem cél a terepjárás, hogy a sík tengerparti fövenyről is visszatessékelt minket egy gyári ember, mondván az autó aszfaltra való.

Mindössze kétféle motor lesz. A lényeg a 140 lóerős dízel, amelyet inkább csendje, finom járása és főleg a 340 Nm-es nyomaték miatt becsül az ember. Pont olyan, mint eddig is, tehát apró letargia után felszívja magát és nagyjából 1800-as fordulattól szépen lohol a CR-V-vel. A tesztúton sok hegyi szakasszal, némi földúton kapaszkodással és másfél óra dugóban toporgás után 8,3 literes fogyasztással emeltük fel tomporunkat a kényelmes ülésekből.

Maradt a dízel, új a benzines

Aki majd CR-V-t vesz, ne lepődjön meg, ha a kereskedő a benzinesre akarja rábeszélni. A Hondának momentán egyfajta dízelmotorja van, ami úgy fogy a Civicben, az FR-V-ben és az Accordban, hogy nincs belőle elég. A benzines motor is meglepően használható. A 150 lóerő maradt, de a Civicben 1,8 literes benzines került a szabadidő-autóba, kicsit több köbcentivel. A benne meglévő életet letompítja a kocsi másfél tonnája, de nem tragikusan.

Érkezés: még idén

Tulajdonképpen elviszi az autót és a hatfokozatú váltóval 8-8,5 literes átlagfogyasztást láttunk a kijelzőn, ami alig több a dízelénél. A reális különbség persze nagyobb, mert az egyikkel zuhogó esőben, a radarokban gazdag elővárosi autópályákon csorogtunk, a dízelnek viszont sokkal jobban ki kellett tennie magáért.

Nem kérdés, hogy a dízel CR-V sokkal erősebb és jóval kevesebbet fogyaszt. De ekkora autókban ég és föld szokott lenni a különbség a dízel javára, most pedig azokat sem nevezném ostobának, akik beérik a benzines motorral. Itthon december közepétől tipródhatunk a két motor között, de az új CR-V tényleges rajtja áttolódik januárra.