Fejedelmi a térkínálat a tavalyi Párizsi Autókiállításon bemutatott Renault-ban. Hosszirányban a legtágasabb középkategóriás kocsik közé tartozik a Laguna II, a méltatlanul alulértékelt Renault 21-eshez hasonló a hátsó lábtér.

Kíváncsiságból két 190 centis embert ültettünk egymás mögé. A hátsó vidáman konstatálta, hogy két ujjnyi hely marad térde előtt. Annak már kevésbé örült colos próbázónk, hogy a fejtér hátul csak átlagos. Rakodórekesz található az ajtókban és a hátsó kartámaszban, az ülések formája igen kényelmes hátul.

Az elődmodellnél 20 literrel kisebb csomagtartó literre nézve nem kiemelkedő, 430 literes. Előnyös tulajdonsága, hogy remekül kihasználható. Padlója sík, az ülések osztottan előre hajthatók.

Könnyen kezelhető a hatalmas ötödik ajtó, az alapterület igen nagy. Magas a csomagtartó pereme, ami rontja az áttekinthetőséget hátra. Ezzel kapcsolatban elnézőbbé tett bennünket, hogy a Laguna talán hátulról a legszebb. Tetszettek az élek, szépnek találtuk a hátsó lámpák formáját és a légterelőt.

Az 1.8 literes motor árnyoldala, hogy bizony nem veti meg a benzint. A 9,8 literes átlagfogyasztás nem mondható alacsonynak, még azt hozzátéve sem, hogy sem országúton, sem pedig városban nem poroszkáltunk az autóval.

Kiegyensúlyozottan és egyenletesen húz az 1783 köbcentis benzines. Szépen forog, a leszabályozás (6300) környékén sem válik bárdolatlanná futása. A százra gyorsulás 10,8 másodperce jó adat, a 203 kilométer/órás végsebességet hozta a tesztautó. Ezek az értékek kétezres motorú középkategóriásoktól sem volnának rosszak. A jól megválasztott áttételek közül az egyes majdnem hatvanas tempóig ér, hármasba 95-nél, négyesbe legkésőbb 140-nél kell váltani.

A motorzaj nem tolakodó, 140 felett erősödik csak fel. Országúton esős időben, nagy tempóval haladva tűnt fel, mennyire csendes a futómű. Zaját igazán jól rekesztették ki a Renault mérnökei a finoman rugózó autóból. Hasonlóan csekély a gumik zaja, amire megint csak rossz időben derül fény. A Cw érték 0,30, ami nem elhanyagolható tényező a szélzúgás távol tartásában.

A futómű viselkedése rossz úton kifogásolható. Kimondottan rossz minőségű úton kanyarban elpattoghat az autó, bizonytalanná válik az úttartás. A széles kerekeket megvezetik a nyomvályúk. Normális útburkolaton, ahová az autókat tervezik, ebből semmit sem érezni.

Az útfekvés sportosan vezetve is biztonságos, amiben a 17 colos, kiváló tapadású Michelin gumiknak is jelentős szerepe van. Túl messzire merészkedve az alapfelszereltségbe tartozó elektronikus menetstabilizáló rendszer előzi meg a nagyobb bajt. Dicséret illeti a kormányzást. Pontos, kimondottan élvezhető vele a Laguna vezetése. Ütközéstől ütközésig hármat fordul a volán. Többen is bejegyeztük tesztnaplóba, milyen jó fogású a kormánykerék. Anyaga és vastagsága is tetszett.

Kézre áll a ferde síkban beépített kézifék, jobban, mint az autó hossztengelyével párhuzamosak. Szép, biztonságot sugalló hanggal csukódnak az ajtók.

Az első ülések hosszában magas utasoknak is kényelmesek, széltében a combban vaskos embereknek szűkké válhat a sportos ülés. A derekat jobban is támaszthatnák. Összességében jó komfortot nyújtanak, aminek szerepe volt abban, hogy a tesztelő mindig nagy örömmel ült a Laguna II volánja mögé.

A Lagunát nem beindítja, hanem életre kelti az ember. A slusszkulcsot leváltó kártyáról megoszlottak a vélemények. Voltak, akik szerint a hitelkártya méretű eszköznek egy hétig örül csak az ember és ugyanez a helyzet a motort beindító gombbal. Mások szerint sokan csak a középkategóriában unikális kártyás zárrendszer miatt is megvennék a Lagunát.

A tesztelés ideje alatt jottányit sem csökkent az első alkalommal érzett örömünk, amikor a kártyát a középkonzoli nyílásba helyezve halk zizzenéssel oldja magát a kormányzár és a start/stop feliratú gombot megnyomva életre kel a motor. Az autózás hőskorát idézi az indítógomb, ami a Laguan II-re jellemző hipermodern elektronika tükrében különleges varázzsal jár.

A váltóról csak jót mondhatunk. Nagyon pontosan, ideális erővel kapcsolhatók a fokozatok. A fokozatok közel vannak egymáshoz, a hátramenet helyén más autókban a négyes kapcsolható.

A tervezőknek legtöbb fejtörést okozó feladatok közé tartozik, hogyan tegyék kezelhetővé és megfoghatóvá a mai autók ezernyi szolgáltatását. A Lagunában ez jól sikerült. Annak ellenére, hogy az autót majd szétvetik az elektronikus berendezések (17 kilométernyi kábelt említ egy Renault kiadvány), a műszerfalon alig van gomb vagy kapcsoló. A rádiót és a felette lévő rakodórekeszt alumínium hatású fedél mögé rejtették.

Jellemzően nem sok figyelem jut az ablaktörlőnek, de a tesztelés napjai alatt szinte állandóan esett az eső, így volt alkalmunk próbára tenni és nagyon megszeretni a Laguna II ablaktörlőjét. Éjszaka, országúton, nagy sebességgel autózva élményszerű volt, milyen alaposan és nagy felületet takarítanak le a lapátok.

Hátramenetbe kapcsoláskor a méretes hátsó lapát automatikusan töröl egyet, aminek értékéből nem von le, hogy ezt már az első Mégane is tudta 1995-ben. Tetszett, hogy lámpánál várakozva magától lejjebb veszi a törlés sebességét a Laguna. A tesztautót xenon fényszórókkal szerelték föl, amelyek a legsötétebb esős éjszakába is széles alagutat vájnak, megdolgozva a 200 000 forintos felárért.

A szűnni nem akaró esőben volt módja bizonyítani a párátlanító rendszernek. Gyorsan és hangorkán nélkül fújja le a párát az automatikus párátlanító funkció segítségével.

Dynamique felszereltségű tesztautónk a sportosságot képviseli a négy rendelhető változat között. Remekbe sikerültek a könnyűfém felnik, a ferdehátú Laguna különleges karosszériája ezekkel a kerekekkel érvényesül igazán. 225/45-ös gumikkal ragaszkodik az úthoz az autó.

A széles és száraz úton nagy kanyarsebességet lehetővé tevő gumik természetes velejárója, hogy egy kanyarba túlzott önbizalommal beszállva igen szűk a mezsgye a forduló még biztonságos bevétele és a széria ESP-t kapitulációra késztetően nagy sebesség között. A határhelyzethez közeledve, amit a síkos utakon nem volt nehéz előidézni, finoman és biztonságosan korán lépett működésbe a menetstabilizáló elektronika. Nagyobb tempónál erőteljesen érezhető, ha dolgozik az ESP.

Egy autó tényleges stabilitásáról sokat elmond, hogyan viselkedik nagy sebességről való vészfékezésnél. Sík, egyenletes felületű úton többször hajtottunk végre vészfékezést 120 kilométer/óráról. A Laguna II ebben is jól szerepelt, a vizes aszfalton kifogástalanul tartotta az irányt, a vészvillogót automatikusan bekapcsoló fékerő ellenére.

A fékek a földi nehézségi gyorsulást (9,81 m/s²) meghaladó lassulásra képesek. Kiemelkedően jó lassító képességüket a szükségesnél talán többször is igénybe veszi a vezető, szerintünk túlszervózták a féket.
A tükrökből normálisan áttekinthetők a mögöttes és az autó melletti történések. Gombnyomásra behajthatók a visszapillantók.

Aktív és passzív biztonsági elemek tárháza a Laguna II. Széria a hat légzsák, az ABS, az ESP, az ASR, az Isofix gyermekülés rögzítés. A hátsó ülésekhez 60 000 forintért kínált extra az oldallégzsák a függönylégzsák védelmét kiegészítendő. Széria a guminyomást ellenőrző rendszer. Ezt az utóbbi szolgáltatást a konkurensek egyike sem kínálja.

A kényelmi felszerelések közül egy lényeges tétel sem maradt ki. Alapáron jár a hővisszaverő szélvédő, az automatikus légkondicionáló, az első-hátsó elektromos ablakemelő, a tengelyirányban és magasságában állítható kormány, a fedélzeti számítógép. Nem spórolták ki a kormányról kezelhető, hat hangszórós rádiósmagnót sem a gazdagon felszerelt autóból.

A Laguna második generációjának különlegesen pozitív kisugárzása van. Akinek vannak receptorai erre és a középkategóriás Renault mellett dönt, akkor sem inog meg választása helyességében, ha tudja, hogy a Laguna hazai presztízse és várható értéktartása (még) nem éri el egyes német konkurens modellekét.