A németországi Berlinben készülő Tesla Model Y 97%-os felnőtt utasvédelmi és 98%-os vezetőtámogatási eredménnyel egyértelműen a 2022-es szezon eddigi legjobb teljesítményét mutatja, de abszolút értékben is a legjobbak között van. 2019-ben három típus is magasabb értéket ért el ugyan a felnőtt utasvédelem terén (Mazda CX-30 99%, Mazda 3 és Tesla Model X 98%), ám pont 2020-ban sokat szigorítottak a teszteken, így az akkor elért eredmények nem összevethetők a mostaniakkal. Az elmúlt három évben azonban nem történt változás, így mostani teljesítménye alapján nyugodtan nevezhetjük minden idők legbiztonságosabb autójának a Tesla Model Y-t.

Ez minden idők legbiztonságosabb autója 1
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 2

Ez minden idők legbiztonságosabb autója

Ez minden idők legbiztonságosabb autója 17
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 18
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 19
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 20
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 21
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 22
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 23
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 24
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 25
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 26
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 27
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 28
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 29
Ez minden idők legbiztonságosabb autója 30
Fotó megosztása:

Az autó hatékonyan óvja utasait frontális és oldalirányú ütközésben, utóbbi esetben ügyel, hogy ne fejeljenek össze az elöl ülők, és még arra is van gondja, hogy ne a balesetben részt vevő másik autóra terhelje át a lassulási erőket – magyarul, kedvező az ütközési kompatibilitása. A fejtámaszok hatékonyan óvnak az ostorcsapásos nyaksérülés ellen, az ütközést követő automatikus vészfékezés pedig enyhíti a veszélyes másodlagos ütközés kockázatát.

Ez minden idők legbiztonságosabb autója 31

Pusztán a pontszámokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a gyerekekre nem vigyáz megfelelően az autó, de ez nem így van: a 6 és 10 éves gyermekek tökéletes biztonságban vannak az autóban, 100%-os teljesítményt ért el a tesztek során a Model Y. Sok pontot veszített viszont azzal, hogy az első utasülésre, illetve a hátsó, középső ülésre sem Isofix-rendszerrel nem rögzíthetünk gyermekülést, sem gyárilag integrált megoldás nem támogatja a gyermekek szállítását. Az autó saját biztonsági övével ettől függetlenül az összes ülésen rögzíthető tetszőleges gyerekülés, az első utaslégzsák kikapcsolható.

Ez minden idők legbiztonságosabb autója 32

Ami a gyalogosokat illeti, a szélvédő töve, valamint a két A oszlop ugyanolyan kritikus ütközési pont, mint bármely más autóban; a motorházfedél és a lökhárító azonban hatékonyan csillapítja az erőket, a gázoláselkerülő automata fékrendszer pedig 100%-on teljesített.

Ez minden idők legbiztonságosabb autója 33

A Model Y 98%-os vezetőtámogató eredménye nem igényel kommentárt, minden lehetséges elektronikus rendszer tökéletesen működik. Minimális levonást csak a ráfutásos balesetet megelőző automatikus vészfékrendszer működésért kapott az autó, de a hiányosságot a szóbeli értékelésben nem taglalták, így nem tudni, mivel volt elégedetlen a zsűri. Ettől eltekintve a rendszerek mindig a helyzetnek megfelelően, gyengéden vagy agresszívan avatkoznak be, az adaptív tempomat kamera és GPS segítségével képes magától betartani a sebességkorlátozásokat, de csak ha a vezető is így akarja.

a videó a hirdetés után indul