Újabb villanyautókat tesztelt az Euro NCAP, köztük a Ford Mustang Mach-E kompakt szabadidőjárművet is.

A karosszéria biztonsági utascellája stabil maradt a frontális félátfedéses ütközés során. Mindkét felnőtt tesztbábu térde és combcsontja jó védettséget élvezett, ahogy a teljes átfedéses ütközésnél is hatékony volt az utasok védelme. A balesetben részt vevő másik autóval szemben ugyanakkor nem megbocsátó a Ford, konstrukciója nem segít enyhíteni a másik félre ható negatív gyorsulást és annak hatásait.

Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 1
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 2

Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában

Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 13
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 14
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 15
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 16
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 17
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 18
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 19
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 20
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 21
Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 22
Fotó megosztása:

Oldalirányú ütközés ellen 100%-os védelmet nyújt a kocsi, akár nagy tárgynak, akár pontszerű oszlopnak csapódik. Ilyen esetben hatékonyan védi az utasokat az összefejeléstől a központi légzsák, ennek hiányában azonban messze átmozdul a szomszéd ülésre a vezető. A fejtámaszok hatásosak az ostorcsapás nyaksérülés ellen, jól működik a vészhelyzeti segélyhívó rendszer, és létezik a másodlagos ütközést megelőző, automatikus fékrendszer, amely az első ütközést követően megállítja az autót.

Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 23

 

A gyermekek védelme terén az abszolút maximumot nyújtja a Ford Mustang Mach-E, pontot csak azon veszített, hogy az egyik gyakori gyermekülést nem lehetett beszerelni a kocsi egyik ülésére.

A gyalogosoknak, kerékpárosoknak már nem nagy örömhír, ha az elektromos Ford gázolja el őket: habár a lökhárító óvja a lábszárat, és a megemelkedő motorházfedél is hatékonyan véd, a motorházfedél belépő éle a csípőt, a tetőoszlopok pedig a fejet veszélyeztetik. Az elektronikus akadályfelismerő rendszerek jól működnek, ám mivel a hátrameneti gyalogosérzékelő robotféket külön be kell kapcsolni, nulla pontot kapott.

Nem lesz bajod a Ford villany-terepjárójában 24

Szintén digitális hanyagság, hogy a vezető fáradását figyelő rendszert külön be kell kapcsolni, így vajmi keveset ér. A sávelhagyást gátló, ráfutást megelőző és sebességkorlátozásokról tájékoztató rendszerek hatékonyan, finoman működnek.

a videó a hirdetés után indul