A Mitsubishi tavaly nyáron leplezte le a Lancer idén piacra kerülő ötajtós, kimondottan Európának szánt ferdehátú variánsát, a Sportbacket. Az autó megjárta az EuroNCAP laborját, és az új, szigorúbb értékelés mellett is elhozta a legmagasabb, ötcsillagos minősítést.

Oldalról ütős...

Oldalról ütős…

Oldalról ütős…


A frontális ütköztetésnél az utastér ép maradt, a vezető és az utas lába is biztonságban volt, de a maximális pontszámot nem kaphatta meg az autó, ugyanis a sofőr feje a légzsák nem tökéletes működése miatt így is lekoccolta egy kicsit a kormányt. Az oldalirányú, másik autóval történő ütközést szimuláló tesztnél a Lancer hibátlanul teljesített, az oszloptesztnél viszont a bábu mellkasának és hasi részének védelmére is csak gyenge minősítést kapott, és pontlevonással ugyan nem járt, de annak sem nagyon örültek az EuroNCAP-nál, hogy az ajtó zárja elengedte magát az ütközésnél, de nem nyílt ki.

A fejtámla az ostorcsapásos sérülések ellen csak részleges védelmet nyújtott.

A fejtámla nem remekelt

A fejtámla nem remekelt

A fejtámla nem remekelt


A tesztbábu eredménye alapján a Mitsubishi megkapta a gyermekutasok biztonságáért adható maximális pontszámot, azonban a szokásos hibák miatt – a kikapcsolható első utasoldali légzsák nem egyértelmű állapotjelzője, a bekapcsolva hagyott eszköz veszélyére való elégtelen figyelmeztetés, és a hátsó ISOFIX-rögzítőpontok nem egyértelmű jelölése – ebből még levontak néhányat.

Míg a benne ülőknek viszonylag nagy biztonságot nyújt a Lancer, addig a gyalogosokat nem kíméli, sem a lökhárító, sem a motorháztető nem védi értékelhető mértékben az elütött áldozatokat.

Az EuroNCAP új értékelési metódusa szerint csak az az autó kaphat ötcsillagos minősítést, amelyben szériafelszerelés a menetstabilizáló, ennek megfelelően a Mitsubishi a február közepétől piacra dobott verziók széles palettáján kínálja majd alapfelszerelésként a berendezést, a tesztelők azonban felhívják a figyelmet, hogy a korábbi modelleknél mindig tájékozódjon erről a vásárló. A tesztelt Lancer természetesen fel volt szerelve a japán gyártó által Mitsubishi Active Stability and Traction Controlnak keresztelt rendszerrel, és az első ülésekben működő, szintén alapfelszerelésnek számító biztonságiöv-emlékezetetővel is, így ezen a téren sem szerepelt rosszul az autó.

Mitsubishi Lancer Sportback
Felnőttutas-biztonság 81 %
Gyermekutas-biztonság80 %
Gyalogosvédelem 34 %
Biztonsági segédeszközök71 %
Összeredmény* * * * *

EuroNCAP – Új értékelési rendszer
Az EuroNCAP 2009-től megváltoztatta értékelési rendszerét. Míg korábban a törésteszteken három terület – a felnőtt utasok biztonsága, a gyermekutasok biztonsága és a gyalogosvédelem – külön-külön kapott csillagos értékelést, addig ezentúl egy összesített eredményt ad az autók biztonságát vizsgáló szervezet. A teszteken gyűjtött pontokat kategóriánként összesített százalékos értékre váltják, és ebből áll össze a végső, csillagokban kifejezett eredmény.

A korábbi három szempont mellé egy negyediket is beemeltek: mégpedig a vezetési és biztonsági segédeszközök – a menetstabilizáló (ESC), fékasszisztens és egyebek – hatékonyságát. Fontos kiemelni, hogy menetstabilizáló nélkül mostantól egyetlen modell sem érhet el ötcsillagos minősítést. Az EuroNCAP új értékelési rendszerébe az ún. ostorcsapásos sérülések kockázatát is beépítették.