Ötcsillagos az új Opel Zafira

Az EuroNCAP legutóbb az új Opel Zafirát vetette alá szokásos töréstesztjének. Az eredmény, egy újabb ötcsillagos a kompakt egyterűek kategóriájában. A pontok 100 százalékát szerezte meg a Zafira az oldalütközés- és oszlopteszt során, frontális ütközésnél viszont pontlevonás járt.

A 40 százalékos átfedéssel, 64 km/órás sebességgel végzett ütközés 88 százalékos eredményt hozott. A sofőr lába kismértékű sérülésveszélynek van kitéve a kormányoszlop és az állítókar miatt. Az utascella rendkívül merevnek bizonyult, a deformáció minimális, az ajtó könnyen nyílt.

Gyermekvédelemből is jól szerepelt a Zafira, a négycsillagos, 76 százalékos eredmény a legjobbak között van. Gázolás esetén a gyalogosok feje a motorháztető viszonylag lágy részébe csapódik, a kétcsillagos eredmény kielégítő.

Az előző Zafira, a 2001-ben elvégzett törésteszt alkalmával meglehetősen gyengén szerepelt, mindössze 3 csillagot szerzett 22 pontos összesítéssel. A mostani eredményével az Opel azonos pontszámot ért el a Seat Altea-val és a Volkswagen Touran-nal. Ennél egyel több pontot szerzett a Renault Scenic, és kettővel a Toyota Corlla Verso.