Két egyesült államokbeli balesetbiztonsági jelentésben is az élre került a Saab. Az egyik az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration – Szövetségi Közlekedés-biztonsági Hivatal) vizsgálata, amelyben idén bekövetkezett balesetek adatait elemezték. A tekintélyes szervezet vizsgálati eredményei alapján a Saab 9-5 a maximális öt csillagos értékelést kapta.

Ehhez hasonlóan jól szerepelt a GM-hez tartozó svéd márka a szintúgy amerikai Highway Loss Data Institute (HLDI) felmérésében. A közepes méretű négy oldalajtós autók között a kifutó 9-3 bizonyult a legjobbnak, a középméretű sportautók kategóriájában pedig a 9-3 Cabriolet került az élre. A HLDI ismertetett tanulmánya 1999-2001-es modellévű autókra vonatkozik. A HLDI a közúti balesetet szenvedett autósok sérüléseinek költsége alapján hasonlítja össze a különböző típusokat. Mérik azt, hogy egy-egy típus vezetői milyen gyakran válnak baleset részesévé, továbbá a biztosítók által személyi sérülésekre kifizetett összeget.

Laboratóriumi töréstesztek mellett a Saab erősen támaszkodik valós balesetek elemzésére is. A Saab fejlesztői, a Volvóhoz hasonlóan, számtalan közúti balesetet dolgoznak fel autóik biztonságosabbá tételéhez.