10. Meseautó

A ciki kategóriában bizonyára első lenne, és nem 10., listánkra is csak a dicső múlt miatt került fel a ’90-es évek hazai slágerfilmjeire jellemző módon reklámokkal teli love story. Meg a címszereplő miatt, amit a filmbéli állapotában mindannyian elfogadnánk 2017-ben.

9. T.I.R.

Olasz-magyar filmsorozat a ’80-as évek első feléből a kamionosok életéről. Egyesek szerint semmi különlegeset nem nyújtott, mégis nagyon sokak által szeretett széria volt, amelyet a mai napig játszik egynémely tv-csatorna. Jövő kedden és szerdán is például.

Wartburg rabláshoz, Mustang csákány alá 1

8. Linda

Ha jármű, sokaknak elsőre nyilván Görbe Nóra sárga Jawája ugrik be, de a vicces udvarlóját alakító Szerednyei Béla Kadett Caravanja is emlékezetes lehet. Azzal taxizott „Tomikám” egy osztrák kereskedésnek köszönhetően.

7. A Kenguru

Ugorjunk vissza egy évtizedet az időben, az IVECO-kat cseréljük Zilre, a szakállas, megtermett kamionost pedig hosszú, szőke hajú, hetyke legényre. Aki történetesen pont kamionos akar lenni ebben az 1975-ös filmben, ám megismerkedik egy csinos lánnyal. Kevesek által ismert film, érdemes megnézni.

Wartburg rabláshoz, Mustang csákány alá 2

6. Pogány Madonna

Természetesen nem a lengén öltözött, ezt-azt villantó Hernádi Judit miatt került be összeállításunkba a híres Bujtor-Kern film, hanem több autós jelenete miatt. Nem kell neki több reklám.

5. Szomszédok

Taki bácsi piros Ladája miatt természetesen nem maradhat ki összeállításunkból minden idők leg-leg-leg magyar szappanoperája, amely Zenthe Ferenc figuráján keresztül finoman betekintést engedett a taxisok rendszerváltás környéki problémáiba is. Pl. hogyan csökkentsük a fogyasztást?

4. Parkoló

„A pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken áll a Parkoló. Ura Légiós, aki télen-nyáron itt él a lakókocsijában, és csak egyetlen cél vezérli: nem akarja, hogy a külvilág káosza betörjön az általa kialakított nyugalom szigetére. Egy nap azonban olyan vendég érkezik, akinek feltűnése alapjaiban változtatja meg az életét. Imre, a gazdag üzletember 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolóhelyet” –így ajánlja a 2014-es kemény mozit a port.hu.

3. Dögkeselyű

Nem, nem a Dögkeselyű lett az első helyezett, pedig a mostanában éppen lábadozó Cserhalmi György egyik legjobb, legkeményebb filmje remek autós üldözéssel. Tessék csak tovább olvasni, máris kiderül, hogy miért a harmadik hely. A művész úrnak pedig jobbulást kívánunk!

2. Wartburg

Alig ismert alkotás a pár éve készült, és Aranytojást nyert mozi. A vicces nevű fődíjat egy Emir Kusturica által alapított szerbiai fesztiválról hozta haza Borbás Dávid rendező, akinek filmje egy 2010-es postarablás abszurd eseményeit idézi föl. A történet szerint két tisztességes apuka – miután megnéznek pár akciófilmet – egy Wartburggal rabolni indul, de lerobban a kocsi. Éppen a tököli börtön előtt.

Wartburg rabláshoz, Mustang csákány alá 3

1. Kár a benzinért

Bájos humorral átitatott kötelező mozi mindenkinek, akit a négykerekűek valamelyest érdekelnek. Alfonzó, Garas, Kállai és más egykori színészóriások a ’60-as években játsszák el, hogy akkor az autózás mennyivel volt több, vagy éppen kevesebb, mint manapság. Társaik Warsawák, DKW-k és Rekordok – tényleg érdemes rászánni az időt, gyönyörű. Örök életű alkotás.