A hivatalos középár szerint jelenleg 344 forint egy liter benzin ára Magyarországon. Sok helyen tankolhatunk ennél persze olcsóbban, de akár 40 forinttal drágábban is idehaza, számos európai országban azonban a legkedvezőbb magyar ár is magasnak számít. Itt egy tízes lista a legolcsóbb államokról.

10. Litvánia – 330 forint

A legnagyobb balti államba Lengyelországon keresztül juthat el a magyar autós, ahol a főváros mellett érdemes a Kur-öböl lagúnáját is meglátogatni. Ha esetleg azt gondolná valaki, messze van ez Közép-Európától, annak eláruljuk: egyes számítások szerint nem is a mi térségünk, hanem Vilnius fekszik Európa földrajzi központjában.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 1

Vilnius

9. Bulgária – 322 forint

Az Aranypartot már senkinek nem kell elhelyezni a térképen, a rendszerváltás előtti évek magyar karavánjai után mostanában újra divatos a hazai turisták számára a Fekete-tenger bulgáriai partja. Szép és megfizethető.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 2

Szófia

8. Koszovó – 321 forint

Leginkább a szerbekkel vívott politikai, olykor erőszakos konfliktusok miatt került be a fiatal állam a hírekbe. A miénknél jóval alacsonyabb életszínvonal jellemzi, innen nézve a nagyrészt albán nemzetiségű autósok a fizetésükhöz képest többet kell hogy fizessenek nálunk a benzinért.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 3

Pristina

7. Románia – 319 forint

A csodaszép Erdélybe kirándulók idén nyáron is érdemben olcsóbban tankolhatnak Romániában, de a mostani nagyjából 25 forintos különbség azért messze van azoktól az áraktól, amik az elmúlt évtizedekben többször üzemanyag-turizmust indítottak el dél-keleti szomszédunk irányába.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 4

Bukarest

6. Macedónia – 315 forint

A Görögországot autóval megcélzók számára a hazai tankolás után érdemes Szerbiát hanyagolni, ahol újabban a hazainál magasabbak az árak. Az ouzo hazájában szintén, ellenben a kétmilliós kis macedón köztársaságban ajánlott teletölteni az autó tankját.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 5

Skopje

A világ legolcsóbb benzinárai

Kis vitát generált szerkesztőségünkben a kérdés: mennyibe kerül most egy doboz gyufa? 10 forinttól 75-ig jöttek a tippek, majd a gugli megmondta, e két összeg között valóban széles a választék. Innen nézve szinte hihetetlen, hogy egy doboz gyufa átlagos hazai áráért máshol egy liter benzint lehet venni. Itt van a világ öt legolcsóbb országa – nem meglepő módon nyersanyagban gazdag államok következnek:

5. Szaúd-Arábia – 66 forint

4. Kuvait – 59 forint

3. Algéria – 57 forint

2. Líbia – 39 forint

1. Venezuela 27 forint

5. Lengyelország – 311 forint

Őszintén szólva kicsit fáj leírni, hogy az egy főre jutó átlagos GDP-ben a magyarhoz (kb. 12.260 dollár) hasonló szinten lévő, tőlünk földrajzilag sem távoli országban (kb. 12.500 dollár) átlagosan 30-40 forinttal olcsóbb a benzin. Tapasz a sebre: Szlovákiában már drágább, mint nálunk. Igaz, ott sajnos az életszínvonal is jóval magasabb már (kb. 15.970 dollár).

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 6

Varsó

4. Ukrajna – 270 forint

„Ami úszik, gurul, repül, azzal csempésznek. Csak az elkövetők képzelete szab határt ennek” – mondta a Vezess munkatársának pár éve egy magyar vámos lefoglalt csempészjárművek között. Azokba cigit rejtettek, de láttunk már benzinszállításra átalakított autókat is plusztartályokkal itt-ott-amott. Sokak számára csábító lehet a literenként 170 forinttal olcsóbb benzin pár méterre a határtól.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 7

Kijev

3. Bosznia és Hercegovina – 268 forint

Horvátországgal vagy másik szomszédjával, Montenegróval ellentétben nem tipikus turistacélpont a magyarok számára. Tankolni azonban itt érdemes.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 8

Szarajevó

2. Moldova – 256 forint

A hazánknál nagyobb, de csak 3,5 milliós ország a kontinens egyik legszegényebb állama. Benzinje két szomszédjánál, a román, de még az ukrán üzemanyagnál is olcsóbb.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 9

Kisinyov

1. Oroszország 195

Kezd talpra állni a medve – írják a gazdasági elemzők, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezetői januárban megegyeztek a kitermelésük jelentős csökkentéséről, majd tartották is magukat ehhez. Márciusban már arról szóltak a hírek, hogy Oroszország átvette az első helyet Szaúd-Arábiától, immár ő a legnagyobb nyersanyag-kitermelő a világon, a kutakra kiírt benzin pedig Európa legolcsóbbja, ha nem olyan mesterséges szinten, mint a világelső Venezuelában.

Top 10: itt a legolcsóbb a benzin Európában 10

Moszkva