10.: Klímaprobléma

Kisebb baj, ha ordenáré mocsárszag kúszik ki a szellőzőrostélyok közül – ezt pár ezer forintos kezeléssel hosszabb-rövidebb időre meg lehet oldani –, de sokkal kínosabb, ha a klímakompresszor nem teszi a dolgát, vagy a gáz illant el a rendszerből. Ha egész télen, tavasszal nem volt szükség a klímára, vagy csak félárbocon pöfögött, de a tavaszi langymelegnek az is elég volt, akkor a 30 fokok megérkezésekor derülhet ki, hogy baj van. Izzasztó hőségben pedig nem jó kocsiban ülni. Aki nem hiszi, nézze meg ezt az emberkísérletes videót.

Top 10: A nyár veszélyei 1
Top 10: A nyár veszélyei 2

Top 10: A nyár veszélyei

Top 10: A nyár veszélyei

Top 10: A nyár veszélyei 6
Top 10: A nyár veszélyei 7
Top 10: A nyár veszélyei 8
Fotó megosztása:

9.: Állandó dugók

Hétvégenként péntek délután a városból kifelé, vasárnap este pedig befelé állnak be az autópályák. Ízlés szerint Horvátország, a Balaton, vagy éppen e keleti végek felé található hegyek felé. Bevált taktika nincs, ha csak az nem, hogy aki tud, melózzon hétvégén és hétköznap menjen vízpartra.

Image00031

8.: Perzselő ülések

A napon parkoló autókban vészesen fel tud melegedni a legártatlanabbnak néző alkatrész is. A forró kormányt, fém váltógombot nem érinti meg az ember, míg ki nem szellőztetett, de a fejtámla fémpálcikája is felforrósodhat, a fekete bőrülés pedig odaperzselhet a deréktáji zsírtartalékoknak. Persze az sem mindegy, milyen színű autót hagytunk a napon, a fekete jobban melegszik, mint a fehér. Ablakfóliázással, árnyékolóval védekezhetünk a durva felmelegedés ellen.

ThinkstockPhotos-78025959

7.: Nők, nők

A hőtágulásról tanultakkal dacolva a szoknyák nagy melegben egyre kurtábbak lesznek. És ez nem tesz jót a melegben úgyis nehezebben koncentráló sofőröknek. De ez nem új jelenség, régen is ismert volt:

ThinkstockPhotos-461499563

6.: Motorosok

Ahogy melegszik az idő, előkerülnek a motorosok, kerékpárosok is. Vigyázzunk rájuk. Szünidőben az utakon megszaporodnak a hebrencs, fiatal biciklisek, akik még nem feltétlenül vannak tisztában minden közlekedési szabállyal. A motorosok ugyan már képben vannak a KRESZ-szel kapcsolatban, de ők meg nem feltétlenül hisznek benne. Főleg hegyi utakon kell 300-zal szembejövő, szinte oldalán fekvő motorosokra számítani.

Image00029

5.: Pakolás

A nyaralás együtt jár a csomagolással is. Mármint bőröndök, gumikrokodil, medence, kerékpár, horgászcsónak, kutyaház, illetve egyéb lehetetlen kiterjedésű, szállíthatatlan szirszar autóba gyömöszölésével. Sok házasság futhatott már zátonyra a nyaralás előtti csomagtetriszen. Bölcs férfi nem izmozik, hanem nagyvonalúan ráhagyja az asszonyra a logikai játékot. A különösen életrevaló egyedek még meg is dicsérik a végeredményt, akkor is, ha tudják, még egy raklapnyi csempe is beférne hátra.

Image00033

4.: Autópálya-matrica

Autópályadíj fizetése nélkül szinte már Budapesten is megbénulunk, hiszen az M0 legtöbb szakasza is fizetős. Ha hozzászokunk az éves Pest megyei matrica által nyújtott biztonsághoz, a nyári, megyéken átívelő autózás könnyen sokba kerülhet. Külföldre menet már felkészültebb az ember, ott nem nagyon történhet meg, hogy matrica nélkül hajtunk fel egy fizetős szakaszra.

matrica

3.: Jégeső

Nyáron nemcsak a forróság viselheti meg az autót, hanem a hirtelen, jégeső képében érkező lehűlés is. Nincs annál kellemetlenebb, amikor tehetetlenül nézzük, ahogy a kékszilva méretű jegek formálják golflabdaszerűen horpadtra az autó lemezeit és fedezék látótávolságban sincs. A pokróc, szőnyeg jól jöhet, de a kocsitetőn melltempózást inkább hagyjuk.

Image00027

2.: Kulcsbaj

Mit csináljunk a kocsikulccsal a strandon? Ássuk el a méteres homokban? Rafináltan dugjuk el a pokróc széle alá? Tegyük a lábtörlő alá? Ha régi autónk van – vagy Lada Granta -, akkor nincs baj, a slusszkulcsot bátran megáztathatjuk a fürdőgatya zsebében, nem lesz baja. Ha kényesebb kulcs indítja az autót, arra érdemes jobban vigyázni, óvni a beázástól. Filléres, de komikus megjelenésű nyakkapszulába, vagy elegánsabb, könnyebben elrejthető tasakba. Mondjuk nyaraláskor vízbe veszteni a kocsikulcsot elég nagy szívás.

top-10vizallotosz

1.: Bogarak

Ha nem megy a légkondi, attól az ablakot még általában le lehet ereszteni. Igaz, ilyenkor nemcsak a meleg, hanem mindenféle ízeltlábúak is besurranhatnak a kocsiba. Amik csípnek, rúgnak, harapnak. Vezetés közben ez pedig zavaró lehet. Védekezzünk ellenünk karbantartott klímával. És akkor vissza is jutottunk az első ponthoz.

Image00026