Lassan menthetetlenül megérkezik az igazi tél, előbb-utóbb a hó is biztos a nyakunkba szakad, így érdemes elgondolkodni, mivel is vesszük majd fel a harcot az utakra rakódott rémes kotvány, a hó ellen. Sorrendet nem könnyű felállítani a világ nagyon különböző céllal és anyagi háttérrel megvalósított hókotrói, hómarói között, de mi megpróbáljuk. 

10.: A legolcsóbb

 A legolcsóbb. A kerekes járókeretet néhány léc, deszka hozzáadásával low budget hókotróvá alakulhat a hozzáértő barkácsoló kezében. Hatásfoka csekély, de az öregek otthonának verandájára került hóval azért még ez is elbír.

9.: A semmire se jó

A semmire se jó. Biciklivel havat tolni annyira reménytelen vállalkozás, mint hollókat repülni tanítani a víz alatt. De a havazás miatt hőbörgő városi embernek biztos mosolyta csal az arcára ez a kis műszer, az tuti. Ne kerülje el figyelmünket a hókotró tolólapját mozgató, bonyolult, spárga alapú szerkezet.

8.: A patkány

A patkány. Végy két ajtót - lehetőleg egy jobbosat és egy balosat - néhány ácskapoccsal finoman rögzítsd egy termetes, hátsókerekes másra már nem jó járgányra és máris kész a szükséghókotró. A hó ellen vívott harcban legfeljebb elrettentésre jó, stratégiailag nem ér többet a felfújható, vagy papírból kivágott tanknál.

7.: A legcukibb

A legcukibb. Az amúgy sem túl nagy tengelytávú Kispolski megkúrtításával teremtett zsebhókotró roppant jópofa. A komolyabb tapadás miatt hóláncot is kaptak a hajtott hátsó kerekek, a hiányzó közepű szerkezeten. A képet elnézve azonban nem sok tippünk van, hogy hol, és milyen módon is kell bemászni a félelmetes munkagép vezérlőtermébe.

6.: A legelegánsabb

A legelegánsabb. Egy darabig bíztam benne, hogy ez csak a Photoshop műve, de nem. Angol parkok hókotrásához nem is illik más, és valószínűleg a sofőrje is jobban öltözött egyed, mint a legtöbb narancssárga gúnyában, borostásan havat toló szakember.

5.: A leginnovatívabb

A leginnovatívabb. A 6x6-os, akár helyben is megfordulni képes koporsó alakú szerkezet kocsibeállók és az utcafront előtt lerakódott hó eltávolítására született. A meleg szobából, habos kakaó mellől távirányítóval vezérelt gépezet elektromos hajtású, van rajta LED-es reflektor, és fedélzeti kamera is. És egész hatékonynak is tűnik.

Munka közben a Roboplow:


4.: A legszexibb

A legszexibb, csajjal pózolós. Anna Krivitszkaja a - ő a 2008-as Miss Fehéroroszország cím birtokosa - egy díszes, Uralra épített hómaró előtt illeg-billeg. A listán ez a hókotró - illetve hómaró - bír a legmenőbb reklámmal, így simán bekerülhetett a tízes listára. Nyilván a hölgy nagyot lendített az Amkodor 9531-es eladásán...

3.: A legdurvább

A legdurvább. Vannak olyan országok is a földön, ahol nem áll le a vasúti közlekedés egy leheletnyi zúzmarától. Ott ehhez hasonló rémségekkel tolják le a havat a pályáról. A cucc 1966-os születésű, 167 tonnás és 3000 lóerős. El is bánik az ártatlan kis hópelyhekkel röhögve, feltéve, ha van kéznél 3-4 mozdony, ami tolja.

2.: A leggazdaságosabb *

A gazdaságos. Ízlésesen felszerelt, szolid Mig 15-ös hajtómű került szerencsétlen, jobb sorsra érdemes Kraz orrára. Na nem azért, hogy a hangsebességnél gyorsabban tudjon tolatni, hanem inkább a mutáns zombihóemberek leverésére szerkesztették. Jobb, ha nem tudjuk, mennyi üzemanyagot fogyasztott el egy-egy mellékutca hó- és autómentesítésekor. Arról nem is beszélve, hányan rezzentek össze álmukban, amikor hajnali háromkor elsettenkedett egy ilyen az ablak alatt.

10.: A leggonoszabb

A gonosz. Swift termetű autókat reggelizik. Amúgy teljesen hétköznapi hómarónak tűnik, csak nehéz gyermekkora volt.

Pusztítás közben a leggonoszabb darab. Illetve nem a hómaró, hanem a gazdái bolondok, amikor a Suzuki Swift klón kisautót megetetik a traktorra szerelt hómaróval. Párszor neki kellett ugyan futni, de végül csak komposztálta a szerencsétlen kiskocsit a brutális szerkezet. Tanulság: ha az utcában hómaró jelenik meg, inkább hívjuk be a macskát. 0:30-ig érdemes beletekerni, mert odáig csak az “ezt ne próbálják ki otthon” szöveg megy.