Adagoló-porlasztó elem (pumpe-düse, PD TDI) 2 Az adagoló-porlasztó elem, olyan befecskendezési eljárás, amelyet egy időben a közvetlen befecskendezésű turbódízel motorokon alkalmaztak. Használatos neve még pumpe düse, PD TDI.

A PD rendszer a klasszikus dízel-adagolókhoz képest jóval nagyobb befecskendezési nyomást képes biztosítani (2000 bar a 900-1300 bar helyett), ráadásul a befecskendezés mágnesszelepes (elektronikus) szabályozással pontosabban időzíthető, mivel az adagolótól a porlasztókhoz vezető csövek elmaradnak.

Az adagoló-porlasztó elem az adagolóelem és a porlasztó egybeépítésével született. Hengerenként egy-egy ilyen elemet építettek be, az adagolóelem dugattyúját egy bütyköstengely (többnyire ez a vezérműtengely) működtette.

A befecskendezés időpontját és a dózis nagyságát elektronikusan vezérelt mágnesszelep határozta meg.

A modern adagoló-porlasztó elem képes az úgynevezett előzetes befecskendezésre is: ez azt jelenti, hogy még a fődózis előtt 1-3 mm3 gázolajat juttat az égéstérbe, ezáltal előmelegíti a levegőt és lágyabbá teszi az égés lefolyását.

Mivel a befecskendezési nyomás nagyon magas, a porlasztás rendkívül jó.

Hátrányai a magas költség (különösen nagy hengerszám esetében), a magas üzemi nyomás következtében fellépő fokozott zaj, illetve mechanikus igénybe vétel. Elterjedésüket mégsem ez, hanem az egyre szigorodó emissziós normák okozták, amelyek teljesítése terén a PD TDI rendszerek nem tudták felvenni a versenyt a közös nyomócsöves megoldásokkal.