Konnektoros hibrid 1

Konnektoros hibrid vagy más néven hálózatról tölthető hibrid, plug-in hybrid, PHEV.

A kettős üzemű (belső égésű és elektromos hajtást egyaránt alkalmazó) hibrid járművek egy alcsoportja, amelynek akkumulátorai külső áramforrásról is feltölthetők. 

A konnektoros hibridek jellemzően nagyobb kapacitású, modernebb (lítium-ion, lítium-polimer, stb) akkumulátorokat alkalmaznak, amelyek a hagyományos NiMH akkumulátoroknál nagyobb fajlagos kapacitással bírnak. Ez utóbbi lehetővé teszi a huzamosabb elektromos üzemet: a klasszikus hibridek egy-két kilométerével szemben jóval hosszabb (10-60 kilométer) út megtételére elegendő töltést képesek tárolni.

Ez a lehetőség indokolttá tette a külső áramforrás csatlakoztathatóságának megteremtését: a PHEV járművek képesek tisztán elektromos üzemben közlekedni, majd a kezdeti töltés kiürülését követően hibrid járműként folytatni útjukat.

A hálózatról tölthető hibridek jó kompromisszumot jelentenek a helyi emissziótól mentes közlekedés és a nagy távolságok megtételére alkalmas gépjármű iránti követelmények között. Gyakorlatilag kettő az egyben (elektromos és hibrid üzemű) járművek, ami azonban jellemzően igen magas vételárat is jelent. 

A PHEV sajátos változata a hatótávolság-növelő (range extender) rendszerrel felszerelt elektromos jármű.