Nagy hagyománya van a Volvonál a Cross Country modelleknek, az elsőt, a V70 CC-t még 1997-ben mutatta be a gyár. Most, 15 évvel később az új Volvo V40-ből is készül terepes variáns.  

Míg az XC modellek (XC60, XC90) formailag is terepjárók, addig a Cross Country-k a már meglévő személyautók “terepjáró-verziói”.  Az egyedi kialakításuk és a megemelt üléshelyek másnak mutatják őket, de a közúti vezetési élmény megmarad.

a videó a hirdetés után indul

A V40 Cross Country esetében elöl sötét műanyag résszel és fényes fémbetéttel díszített lökhárító, méhsejt mintázatú hűtőrács és függőleges nappali menetfény jelenti a különbséget a többi V40-hez képest. Hasonló elemekkel változtott meg a hátsó lökhárító és a küszöbök is. Emellett a V40 CC egyediségéhez tartoznak fényes fekete keretek az ablakok körül, a visszapillantó tükrök fekete háza, valamint a tetősínek.


A V40 CC utastere ugyanúgy prémium jellegű, mint a többi V40-é, a különbség a 40 milliméterrel magasabban álló vezetőülésben keresendő. A hátsó ülések és az anyósülés ugyanúgy lehajtható a praktikusság jegyében, míg az eleganciáért a többféle bőrkárpit felel. Ötletes megoldás, hogy a jégkaparó mindkét első ajtóban egy különleges kialakítású, folyadékelvezetéssel rendelkező rekeszben tárolható.

Dízel- és benzinmotorokkal egyaránt készül a V40 CC. A kétliteres turbódízel 177 lőerős, és 400 Nm nyomatékú, 4,4 literes fogyasztási átlagot ígér a gyár. Ennél is takarékosabb az 1,6-os 115 lóerős dízel, amely állítólag 3,8 liter gázolajjal beéri.

A jármű választható ugyanakkor 1,6 literes, 180 lóerős, turbófeltöltéses benzinmotorral, de rendelhető 2,5 literes 254 lóerő teljesítményű öthengeressel is. Utóbbihoz összkerékhajtás is jár.  A csak automata sebességváltóval készülő T5 változat 6,1 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára.  
Terepes családi Volvo 3
Valamennyi motorváltozathoz tartozik Start/Stop és fékezésienergia-visszanyerő rendszer, míg a terepezést visszagurulás-gátló funkció, illetve az összkerékhajtású T5 verziónál lejtmenet-vezérlés segíti.

A Volvo évente 17 ezer V40 Cross Country értékesítését tervezi. A teljes darabszám mintegy 50 százaléka európai, és mintegy 30 százaléka kínai vevőkhöz kerül. A V40 Cross Country változata a Volvo Gentben található gyárában készül, a gyártás 2012 novemberben indul.