Ha túl vagy két lavórnyi töltött káposztán, tucatnyi rúd bejglin, és már a szaloncukorpapír látványától is felfordul a gyomrod, akkor újabb rossz hírünk van: december 25.-én mi is karácsonyi anyaggal készültünk: megmutatjuk, mi mit kaptunk karácsonyra. Na, nem a privát ajándékokkal fogunk menőzni, a sokadik pár kínai piacos fehér zoknival vagy kínos bögrével, hanem inkább az utóbbi hetekben a céges postaládánkban landolt képeslapokból válogattunk párat. Azért autó lesz rajtuk.

Csapjunk is a sűrűjébe, itt a Ford képeslapja, amire rákattintva gyorsan egy szórakoztató kisautós videóba csöppenünk, aminek központi témája a hóban randalírozás. Hogy ne unjuk meg hamar, itt-ott beleszólhatunk, hogy a milyen irányba folytatódjon a történet. Választhatjuk, hogy gyökerek leszünk-e, vagy jó fejek. Tisztára, mint az életben:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 1

A Honda az adventi naptár témakört nézte ki magának, a piros, hópelyhekkel és számozott ablakokkal díszített lapról egy autó és egy motor néz velünk szembe. A bal felső sarokból kukucskáló vezeték nélküli Honda egérrel bajban voltam egy darabig, aztán rájöttem, hogy fűnyíró lesz az, nem számítógépes periféria. Mutatom:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 2

A Ladától csinos, gúlába halmozott személygépkocsi fenyőfát kaptunk. Az egész kupac alján a nálunk is tesztelt Vesta áll, bár grafikailag inkább tűnik az egésze gy vidám Merkúr telepnek – egymás mögött álló autók végtelen sorával – mint fenyőfának. De a lap tetszett, vidám, színes, jópofa és a negyedik emeleten pirosló háromajtós Lada Niva 4×4 biztos szórakoztatóbb, mint a kényszerből megtoldott ötajtós kivitel.

A Jaguar – Land Rover ezzel a mókás, rajzolt lappal lepett meg minket. Ezen egy rövid, 90-es Land Rover Defender húz gyönyörű dupla tengelyes tréleren masnival átkötött Jaguar E Type-ot. Semmi modern izé, igazi régi autók a feldíszített fák között:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 4

A BMW a karácsonyfa vonalra ment rá, amit valószínűleg egy roppant erős és nyilván xDrive-os BMW hátsó – LED-es – lámpái rajzoltak bele a hópelyhekkel megbolondított éjszakába. Szerintem ez is mókás, de a gonosz oldalam bele tudna kötni a képbe, ahogy a féklámpák fénye valahol a fák lombkorona szintjén halványul el örökre, az nem túl jó üzenet. Bár a költő biztos nem erre gondolt.

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 5

A Nissantól ezt az X-szárnyú és az X-Trailt ábrázoló művet kaptuk. Sok karácsonyi üzenet nincs a képen, legfeljebb annyi, hogy egy Star Wars-os bármi, jó ajándék lehet egy mai gyereknek is, ugyanúgy, mint ami nekünk volt harmincvalahány évvel ezelőtt. Ja, és mert az aktuális új részt, december közepén mutatták be.

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 6

Valahogy a Peugeot sem érzékenyült el nagyon a karácsonytól, látszólag ők szívesen át is ugranák ezt az egész téli kényszerpihenőt az év végi szilveszteri mókával egyetemben és már vadul szántanák a homokdűnéket a 2018-as Dakaron. A képre kattintva videós oldalra jutunk:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 7

A Magyar Suzuki is fenyőben utazik, bár ők nem az autós, hanem a hajós vonalat tolják. A fenyőformát is egy motorcsónak hasítja a vízbe, aminek a csúcsdísze a frissen szidolozott króm korláton megcsillanó napfény.

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 8

Az Oxxo Racing stílusosan egy karácsonyfát szállító nyergest ábrázoló képpel lepett meg minket. Vegyük észre, hogy a veszett tempótól kissé megferdült a fa a karácsonyfatalpban:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 9

Maradjunk még a teherautós vonalon, a Danubetruck képeslapján olyan legyezőbe álltak a haszonjárművek, hogy Szörényi kartárs megnyalná mind a tíz ujját, ha egy összehasonlító teszten ilyet tudnánk neki bemutatni. Amíg ez összejön, itt van ez a kép, sok Iveco-val:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 10

A Škoda Rally Team Hungaria fenyőfáját képtelen vagyok megfejteni. Gondoltam bowdenre, kábelkorbácsra, kilométeróra spirálra, de egyikre sem hasonlít igazán. Aztán simán lehet, hogy semmi autós jelentése nincs, és ez csak az Órarugógerincű Felpattanó nagyon távoli rokona van a lapon:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 11

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületétől ezt a szigorú mikulást kaptuk:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 12

Az Autós Nagykoalíció ezzel örvendeztette meg a postaládánkat:

 

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 13

A behavazott autós, buszos, teherautós képet pedig a Magyar Lízingszövetség küldte:

Mi ezeket kaptuk karácsonykor 14

Köszönjük mindegyiket!