Sz. 130-cal előzött, amikor feltűnt a tükörben a kocsijára nagy sebességgel szinte ráeső Audi. Szabályosan közlekedett az M7-es belső sávjában, de a fekete A6-os kombi életveszélyesen közelről követte, gyakorlatilag tolta le őt az útról, így amint tudott, azonnal jobbra húzódott. Az Audi meglepő módon nem előzte meg, hanem szorosan mögötte szintén jobbra sorolt az autópálya érdi bevezetőjénél a külső sávba.

Ahogy utolértek egy lassabb járművet, Sz. újabb előzésbe kezdett húzva maga mögött a kakaskodót. A manőver befejezése után ismét csak a külső sávba sorolt, amikor az Audi előzésbe kezdett. Olvasónk újabb megdöbbenésére ekkor a szlovák rendszámos autó sofőrje magyar rendőrigazolványt mutogatva, magyarázva elkezdte leszorítani Opeljét az útról.

Kattogott az ABS, a kis Corsa gumijai is megcsikordultak. Pár másodperc volt az egész, mindkét autó hirtelen megállt a leállósávban. Elöl a szlovák rendszámos Audi, mögötte az Opel a riadtan káromkodó sofőrrel, Sz. ekkor készítette a cikkindító fotót az ámokfutóról.

Mivel rendőrigazolványt mutattak neki, várta, hogy kiszáll valaki az őt életveszélyes manőverekkel útszélre kényszerítő autóból, és magyarázatot ad a viselkedésére, de csak teltek a másodpercek, a sofőrök fújtattak, senki nem szállt ki egyik autóból sem. Aztán elindult az Opel, egyből az Audi is, amely hirtelen ráfékezett, amikor is a közben videófelvételre állított telefon kiesett B. kezéből.

Megállt, azonnal hívta a 107-et.

Meggyőződése, hogy rendőr volt

“Csak a lélekjelenlétemen múlott, hogy elkerültük a tömegbalesetet” – emlékszik ma is feldúltan, indulatosan Sz., aki értetlenkedve meséli, hogy autóján “baby on board” felirat virít hátul, a hátsó ablakokon meg macis napellenzők jelzik a kiskorú utast. Ezúttal csak a véletlennek köszönhetően nem ült a kocsiban a kisfia, azonban a gyerekszállításra utaló jelek sem tartották vissza a kötözködőt.

Többször rákérdeztünk az előzményekre, volt-e bármi inzultus a két sofőr között a leszorítást megelőzően, de B. határozottan állítja, semmi ilyen nem történt. Épp ezért nem is érti az egészet.

A 107-en keresztül elmondta az ügyeletesnek a történteket, kitérve arra is, hogy magyar rendőrigazolványt mutogatott neki az audis, akinek szlovák azonosító volt a kocsiján. Az ügyeletes kérdezte az Audi rendszámát, Sz. megnézte a fotót, majd bemondta.

Fegyvert fogtak a Vezess.hu újságírójára

Csütörtökön rendszám nélküli Audi A4 garázdálkodott az M7-esen. Az egyik kútról fizetés nélkül távozott, útközben pedig – mivel nehézkesen előzte meg – fegyvert fogott kollégánkra. Az idióta autós végül az osztrák rendőrök fogták el némi lövöldözés után, munkatársunk pedig több más tanúval a rendőrségen kötött ki, ahol kihallgatták. Izgalmas nap volt, részletekért kattintson ide.

Útban a kihallgatás felé

Útban a kihallgatás felé

Sz. ma sem érti, hogy akkor és ott miért történt meg vele mindez. Szóhasználatából kiderül, meggyőződése, hogy rendőr élt vissza a hatalmával, de hogy ez valóban így volt-e, azt hetekkel a történtek után sem tudja. Ő sem, a sajtó sem. Sajnos a rendőrség nem segít információkkal az eset megértésében, már ha van neki egyáltalán ilyen. Nem tudni.

Rendőrség: nem áll módunkban válaszolni

A rendőrségi bejelentést követően Sz. ügyvédhez fordult, aki szerint “felmerülhet a közúti veszélyeztetés tényállása”. Mi a sértett jóváhagyásával, neve használatával és a fotóval (amit mi küldtünk el a rendőröknek) az ORFK sajtóosztályához fordultunk tájékoztatásért, ugyanis jó pár kérdést felvet a leszorítás mellett az állítólagos rendőrigazolvány használata is.

Kérdésünkre, hogy a konkrét Audihoz van-e bármi köze a rendőrségnek, azt az eddig is tudott információt válaszolták, hogy nincs szlovák rendszámos kocsijuk. Arra a kérdésünkre pedig, hogy elképzelhető-e, magyar rendőr mutatott fel az autóból magyar rendőrigazolványt, ugyanezt mondták, vagyis erre nem adtak érdemi választ.

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy érkezett-e mástól bejelentés a szlovák rendszámos Audival kapcsolatban, tud-e róla bármit a magyar rendőrség. “A kérdésre nem áll módunkban válaszolni.” Mivel a telefonhívásokat rögzíti a rendőrség (legalábbis reméljük), megkérdeztük, hogy egyáltalán mennyire gyakoriak a hasonló bejelentések.  “A kérdésre vonatkozóan információval nem rendelkezünk” – így az újabb, szokás szerint szűkszavú válasz.

Honnan tudjuk, hogy igazi rendőr, vagy bűnöző?

A kérdés indokolt, hiszen ha igazi rendőr mutatja fel a valódi jelvényét és igazolványát, akkor ő nyilván igazoltathat, ha viszont utánzatnak dőlünk be, könnyen bűnözők áldozatául eshetünk. Csak az elmúlt két évben 9 különböző büntetőeljárás indult álrendőrök által elkövetett bűncselekmények ügyében, a hatóság 15 embert hallgatott ki gyanúsítottként.

Balra lent a hamis igazolvány, amelyen a sorszám helyén Police felirat olvasható - ez lényeges különbség a valódi és az utánzat között

Balra lent a hamis igazolvány, amelyen a sorszám helyén Police felirat olvasható – ez lényeges különbség a valódi és az utánzat között


De itt van a múlt heti “Police” feliratos ámokfutó, vagy a Sz.-nek felmutatott rendőrigazolvány. Pár éve másik kollégánknak egy piros, teljesen civil külsejű Astrából mutogatott valaki rendőrjelvényt, mire kollégánk rosszat sejtve nem állt meg, az Astra csak erőszakoskodott, és kiderült, igazi rendőrök ültek benne.

Három különböző eset, három civil autó:
– az egyikben kiderült, hogy valaki visszaélt a felirattal (a kollégánkra fegyvert fogó audis)
– a másikban kiderült, hogy tényleg rendőr ült a kocsiban (az astrás eset)
– a harmadiknál, Sz. leszorításánál nem tudjuk ki mutogatott rendőrigazolványt

A KRESZ 6. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy menet közben milyen szabályok betartásával állíthat meg rendőr más járművet. Röviden a lényeg: fényjelzést használó kocsiból piros-fehér tárcsával vagy lámpával, illetve megállásra figyelmeztető felirattal vagy hangszórón keresztül kell jeleznie. Az 1994-es Rendőrségi tv. 19. és 20. §-a pedig azt szabályozza, hogyan kell kinéznie a hatóság emberének, és miként kell igazolnia valakit. A lényeg: az egyenruhája, és az azon lévő jelvénye azonosítja őt, vagy az igazolványa és a jelvénye, amit fel kell mutatnia.

2500 forintért árulják a jelvényt

Csakhogy honnan tudná az állampolgár, hogy milyen a valódi rendőrigazolvány és a jelvény? Szerencsés esetben nem találkozott ilyesmivel soha életében. Aki találkozott, az sem biztos, hogy különbséget tud tenni igazi és utánzat között, amelyből pár ezer forintért bárki vásárolhat.

Felhívtunk egy céget, amely 2500 forint alatt bőrtokos fémjelvényt árul, akár online is. Kiderült, hogy nagykereskedő, amelynek vezetője így nyilatkozott. “Fontos tisztázni, hogy akárki nem vásárolhat ilyen jelvényt. Kizárólag kiskereskedők vehetnek tőlünk, az online értékesítés kóddal védett, ők pedig csak rendőröknek értékesíthetik tovább a jelvényeket, miután a hatóság embere igazolta magát. Az már a kiskereskedő felelőssége, hogy betartja-e a szabályokat” – közölte Buzás Attila.

A bordiszmuvek.hu-n ezt a terméket vásárolhatják meg a kiskereskedők. De csak ők

A bordiszmuvek.hu-n ezt a terméket vásárolhatják meg a kiskereskedők. De csak ők

Lehet, hogy igazi rendőr volt?

Mivel az ORFK nem zárta ki kérdéseinkre adott válaszában, hogy a fekete Audiban valódi rendőr ült, ezért ezt mi sem tehetjük meg.

Sz. az egy hónapja történt eset óta természetesen érdeklődött a rendőrségen. Felhívta a Pest Megyei Rendőrkapitányságot, ahol a neve alatt nem találtak semmit. Megkereste ezt követően az érdi rendőrséget, ahol azt mondták, “így nem tudnak utánanézni, csak ha feljelentést teszek, akkor van róla információjuk. A bejelentésre kivonultak a rendőrök és, ha találtak volna valamit, akkor értesítettek volna, hogy mit kívánok tenni az ügyben. De nem értesítettek. 100 százalék, hogy feljelentem.”

Itt tart most Sz. ügye, akivel kapcsolatban vagyunk. Amint történik valami, megírjuk.

Akivel történt hasonló, írja meg az auto@sanomamedia.hu címre.