Gőz és mikroszálas kendő

Innen jön a gőz, belenyúlhatunk, nem éget

Innen jön a gőz. Belenyúlhatunk, nem éget


Nemrég az EZ Wash nevű franchise, egy gőzzel tisztító autómosó-hálózat bemutatójára kaptunk meghívást. A gőzös tisztítás menete egyszerűnek tűnik: a jómunkásember a kasztnira fújt gőz nyomában egy mikroszálas törlőkendővel felszedi a koszt, tehát fellazítja, majd letörli a szennyeződést.

Aki ezt kapirgálásnak tartja és félti tőle a fényezést, azt a cégvezetés igyekszik megnyugtatni: egyáltalán nem karistolják össze a dukkózást.

Bármilyen koszos autót elvállalnak

Elvileg bármilyen koszos autót elvállalnak


Ezért kell folyamatosan forgatni, illetve cserélni és mosni a kendőket. A műszak végén tényleg tucatszám lengenek a sima mosógépben tisztított kendők a fregolin. (Ha akad otthon gőzfújó masina, akkor érdemes lehet kipróbálni a speciális törlőkendőt, 1290 forintért mérik darabját.)

Nagyobb koszra nedvesebb gőz

A rendezvényen a kezünkre is kértünk egy adagot a Qashqait megtisztító gőzből: belenyúltunk, de gyakorlatilag száraz maradt a kezünk. Csak a nagyon koszos autókat kell nedvesebb gőzzel és sokkal több kendővel kell mosni.

Árak: pár száztól pár ezer forintig
Legolcsóbban: saját kezűleg

Saját kézzel a minimum 300 Ft

Saját kézzel a minimum 300 Ft


Legolcsóbban saját magunk moshatjuk az autót, például a benzinkutakon üzemelő készségekkel. Az autó szennyezettségétől függően 200 forintnyi habos vízzel és egy százasnyi öblítéssel már lehet javulást elérni.

Néhány töltőállomáson a kutasok a gépi mosó gőzborotvájával lemossák az autót, a gondos spriccelés és a szivacsos tisztogatás ellenértéke tapasztalataink szerint 500 Ft. Ár/hatékonyság arányban kiemelkedő, de korrupt megoldás.

Gépi mosó: gyors és felszínes

Gyors, de felületes a gépi mosatás

Nem valami alapos a gépi mosó


Benzinkutakon gépi mosást 700-1600 Ft közötti összegért vehetünk igénybe. Ezek a szárítással nyújtanak többet az eddig említetteknél, de a kefék karcolhatnak és az eredmény messze van a tökéletestől: a fényezésbe égett bogarakkal nem tud mit kezdeni a gépsor, a kerekek mögött, a rendszámkeret környékén is maradhat kosz.

Fővárosi kézi mosókban 1400-1800 Ft közötti díjakkal találkoztunk. Mi őket ajánljuk, gyors, alapos és szervezett, amolyan profi munkát végeznek. A kézi mosók nagy előnye a külső mosáshoz hasonló árért kínált, külön is igénybe vehető belső takarítás illetve az alapos tisztítás, szárítás. Felkapott helyeken, menő bevásárlóközpontok garázsában a kézi mosók szolgáltatásai ennél jóval drágábbak lehetnek. Az EZ Wash a fővárosban és környékén 2150 forintért végzi a külső mosást, 1750-ért a belső takarítást. Budapesttől távol alacsonyabbak a tarifáik.

Bár mi nem egy bevásárlóközpont parkolójában veretnénk le a talicskányi sarat a G-osztályról, a franchisepartnerek elvileg nem küldik el a legdzsuvásabb terepjárót sem. Mivel nincs csatorna, a leküzdött zaccot össze kell söpörni, hogy a következő ügyfél ne egy szemétdombra érkezzen.

Lapozzanak bátran, a második oldalon a módszer hátrányai és előnyei következnek


A plázák szeretik, mert nincs építkezés

Az egyébként szigorú hazai környezetvédelmi előírások ellenére a gőzös mosó megnyitásához nem kell külön engedély. A mosó kialakítása nem igényel építkezést, nem kell ülepítőmedencét elhelyezni, födémet átfúrni, vizet odavezetni. Nem csoda, hogy az ilyesmitől irtózó bevásárlóközpontok ráharaptak az ötletre, két év elteltével már 17 helyen működik gőzös mosó.

A kasztni szép lett a gőzös tisztítás után

A kasztni szép lett a gőzös tisztítás után


Érdekes volt Poczkodi Andrea, a cég franchise üzletág igazgatójának érveit hallani, mert egy hölgynek más szempontjai vannak, mint nekünk. Fontos lehet, hogy a mosóban egységes ruházatú férfiak dolgoznak, a kocsiból nem egy rosszul megvilágított helységben, a pocsolya közepébe lépnek ki a 47 cipősdoboz egyikéből elővarázsolt lábbelijükkel.

Nem csorog végig a víz

Nemtől függetlenül jó a gőzös mosásban, hogy nem keni össze a lehúzott ablakot a víz és nem csorognak végig vízerek a tükörből, a kasztni réseiből, a rendszámtábla-keret mögül. Ezeket sűrített levegővel sem lehet teljesen kifújni.

Belépő: áfa nélkül 6,5 millió Ft
Az EZ Wash-hálózatba való belépés nettó 6,5 millió forintot igényel. Ezért a pénzért a vállalkozó rábök a vállalat listáján szereplő egyik bevásárlóközpontra, a cég szerződik a plaza vagy áruházlánc embereivel, majd kialakítja és berendezi a mosót az arculati elemeknek megfelelően. Parkoló esetén a mosás könnyűszerkezetes épületben, mélygarázsokban pedig egy fűtött, elválasztott helyen történik. A mosóban nincs csatorna, mert nem kell, az autós a kék műgyantára áll rá.

A kerékdob és az alváz koszos marad

A kerékdob és az alváz koszos marad


Ám a gőzös mosásnak is vannak hátrányai. A vállalkozónak fájhat a módszer lassúsága: az alkalmazottak számától függően óránként 2-4 autó tisztul meg kívül-belül. Egy kézi mosóban egy sűrű napon óránként hatnak bele kell férnie. A várakozás azonban ügyféloldalról elméleti probléma, mert működik bejelentkezés, az ember otthagyja a kocsit és elmegy közben moziba vagy bevásárolni.

Mi lesz az alvázzal?

Nagyobb gond az alvázmosás hiánya. Az autó meghálálja, ha télen az agresszív, sós szennyet hetente leszedetjük gőzborotvával. A kerékjáratok belsejének tisztításában is alaposabb egy kézi mosó a gőzölésnél.

Kézi mosással 80, gőzzel csak 5 liter víz fogy

Kézi mosással 80, gőzzel csak 5 liter víz fogy


Kérdéses, mi lesz a kendővel felszedett kosszal a mosás után? Messze nem biztos, hogy egy irodaház vagy pláza csatornájának zsírleválasztó rendszere alkalmas a kendőből kiöblített szennyeződések kezelésére.

Alig kell víz

A gőzös autómosás legnagyobb előnye a csekély vízfelhasználás. Átlag 5 liter víz elgőzölésével tisztul meg egy autó, ami környezetvédelmi szempontból verhetetlen, semmilyen más módszerrel nem lehet ennyi kincset érő ivóvizet megtakarítani értelmesebb célra.

Sűrűn kell cserélni és mosni a mikroszálas törlőkendőt

Sűrűn kell cserélni a mikroszálas törlőkendőt


Egy gépi autómosó elvileg 200 liter vizet használ el programonként, de ez így nem igaz, mert a gépek visszaforgatott vízzel működnek.

Igaz, a víztisztítás nem mindig alapos, ráadásul a kefék is karcolhatnak. Az általunk is preferált kézi autómosókban körülbelül 80 liter vízzel dolgoznak autónként.

Magyar ötletből

Mivel a gőzös mosószerkezet dél-koreai gyártmány, a zöld kendőket pedig a szomszédos Kínából importálja a cég, felmerülhet, mi a magyar az egészben.

Cégekhez házhoz megy a gőzös autómosó

Cégekhez házhoz megy a gőzös autómosó


A hardveren kívül minden, tehát az ötlet, az arculat és a név is itthoni agyszülemény. Az EZ wash feliratot én “ez vas”nak, maximum e-zé mosásnak olvasnám, mert nincs benne kötőjel.

Az elnevezés kiötlői az easy (könnyű) rövidítéseként használt angol EZ szóra gondoltak, amit itthon aligha ért meg az átlagember. Azt mondják, a partnerek egy része is ezvasnak hívja a céget, sebaj. A hálózat bővül, sőt, már Romániában is rendelkeznek partnerrel. Az angol név a külföldi terjeszkedés során kamatozhat.