Elszabadult árfolyam, bizonytalan megélhetés
A Skoda igen sokat veszített idén

A Skoda igen sokat veszített idén

A Skoda igen sokat veszített idén


Szigorított hitelfeltételekkel kiszorított ügyfelek, 320 forintot nyaldosó euróárfolyam, bizalomvesztett, munkahelyüket féltő magánvásárlók, beruházásokat elhalasztó cégek: 2009-ben túl sok minden jött össze, ami visszaveti az autóeladásokat.

Nem sokat segítettek a megújuló volumenmodellek sem, például a Renault Mégane, a VW Polo vagy Toyota Verso. Gyakorlatilag az összes márka rettenetes évet zár, amely a nulla vagy ahhoz közeli indulórészletű és 120 havi futamidős hitelekkel csinálta a darabszámokat. Név nélkül ilyen a Chevrolet, a Skoda és a Suzuki.

Járműeladások Magyarországon, 2005-2009*
20052006200720082009
222 791204 949195 645 176 862 71 500
Ötödik éve csökkennek az autóeladások hazánkban. Az értékesítések 2004-ben érték el a csúcsot 236 784 személyautóval és könnyű haszonjárművel, az esés drámai mértékűre nőtt az idei évben. A magyar piac természetes méretét mesterséges ösztönzők nélkül évi 150 ezer új személyautóra és nagyjából 30 ezer könnyű haszonjárműre becsülik iparági szakértők.Ebből kiindulva az egészséges mennyiség a 2008-as szint körül van a lakosság és a vállalkozások fizetőképessége alapján.

*Forgalomba helyezési adatok. Forrás: JATO Dynamics

Swift és társai: összeomlás után

Az SX4 népszerűbb a Swiftnél

Az SX4 népszerűbb a Swiftnél

Ilyen se volt még: az SX4 a népszerűbb  Swiftnél


Bár minden szegmensben esett a piac, a nullaindulós, tízéves kölcsönök eltűnésével a kiskategória egyenesen összeomlott, például a korábban Swiftre vagy Fabiára befizetők tömegesen kiestek az új autót vásárolni képes körből. A kiskategória élén nem is a hazai autópiac szinte örök elsője, a Swift áll, hanem az SX4, mögötte a Ford Fiesta.

A Ford megelőzte a Suzukit és az Opelt

A Ford kisebb visszaeséssel megúszta, mint konkurensei, ezért a könnyű haszonjárműveket is beleszámítva messze a legnépszerűbb márka 2009-ben itthon. A személyautók között a Suzuki vezet, a JATO forgalomba helyezési adatai alapján 7954 vs. 7777 autóval. Az Opel a harmadik, 6581 regisztrált autóval.

A Focus vezet hazánkban

A Focus vezet hazánkban

A Focus vezet hazánkban


A Mondeo pár darabbal marad csak el a Passat mögött, a Focus, amelyből idén 700, jövőre 800 rendőrautót ad át a cég, messze a legnépszerűbb kompakt autó, a Ranger pedig a pickupok között áll igen jól.

A Ford részben a nagy engedményeknek köszönhetően a flottapiac vezető márkája, a céges értékesítés a magánvásárlók visszaszorulásával meghatározóvá vált.

A folytatásban: bizonyos jelek arra utalnak, hogy többen vesznek autót egy év múlva. De mitől lenne több pénzünk? 


Minden márka sikere nagyban múlik a kereskedőhálózaton is. Tudomásunk szerint itthon a Ford importőrrel a leginkább elégedettek a márkakereskedők, a néhány megszűnő értékesítési pontot sikerült újakkal pótolni, míg máshol nem úszta meg ennyivel a hálózat.
Csődökkel sakkozó bankok

A márkakereskedőket érintő csődöknek még messze nincs vége. A bankoknak ugyanis nem érdeke, hogy egyszerre túl sok autókereskedő húzza le a rolót, mert ez erősen rontja hitelportfóliójukat, negatívan érinti megítélésüket. Úgy tudjuk egy bennfentestől, hogy egyes pénzintézetek taktikusan beosztják a csődöket: a bezárásra érett szalonok egy részét 2009-ben még finanszírozzák, majd év elején elzárják a hitelcsapot, hogy a megszűnő márkakereskedés inkább a 2010-es mérleget rontsa.


60 helyett 70 ezer autó?

Jövő év év végére javulhat a helyzet

Jövő év év végére javulhat a helyzet

Jövő év év végére javulhat a helyzet


Jövőre ennél mindenképp jobb évre számíthatunk. Tüttő László, a Citroën business igazgatója 72 ezer darabos személyautó-piaccal számol 2010-re.

A flottapolitikát irányító menedzser, aki több opeles év után a Hyundai importőr ügyvezető igazgatói székéből váltott nemrég a francia márkához, az év második felében vár keresletélénkülést. Ez a havi mintegy négyezer új autó helyett hétezer feletti darabszámot jelenthet.

Kivárnak a vásárlók, halasztják az autóvételt

Kivárnak a vásárlók, halasztják az autóvételt

Kivárnak a vásárlók, halasztják az autóvételt


Több ok miatt is nőhet az autóvásárlási kedv. Egyrészt megtudunk valamit a parlamenti választások után megalakuló kormány gazdaságpolitikájáról és előbb-utóbb talán a bankok is lazítani fognak a jelenlegi szigorú és kevéssé rugalmas hitelpolitikán, mert kell nekik a kölcsönökön termelt profit.

Készletezés, okosabban

A vállalatok idén elhalasztott autóbeszerzéseinek egy része jövőre vásárlássá érhet, mert egy bizonyos pont után nem éri meg az öregebb flottát javíttatni új járművek beszerzése helyett.

A Mondeo és a Fiesta is 2. kategóriájában

A Mondeo és a Fiesta is 2. kategóriájában

A flottaeladások is vitték előre a Fordot


2010-ben az autókereskedelmi szakma már profitálhat az idei tapasztalatokból, főleg a berendelendő készletek nagyságát és összetételét illetően.

“Egy autókereskedés jellemzően a két hónap alatt eladható készlettel működik ideálisan. Ezzel a mennyiséggel nem veszít vevőket hiányzó autók miatt, de a finanszírozás költsége is vállalható teher” – mondja Varga Zsombor, a Ford-importőr kommunikációs igazgatója.

Járműeladások Magyarországon, 2010-2014*
20102011201220132014
71 00090 000100-115 000 140 000 178 000

*Személyautók és könnyű haszonjárművek. Prognózis: Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft.

Folyamatos növekedés indulhat

Nyíl reklámértéke sem segített a piacon

Nyíl reklámértéke sem segített a piacon

Nyíl reklámértéke sem segített a piacon


A korábbi évek értékesítéseihez belőtt autókészlet az idén eladható mennyiségnek a két-háromszorosa lett, ráadásul alig eladható modelleket is tartalmazott. Ezért uralták az első félévet a készletkisöprő akciók, egyes márkáknál akár 30 százalékos engedményekkel.

Jó esetben az autóeladások 2014-re térhetnek vissza a 2008-as szintre. Ez a mintegy 180 ezer személyautó és kishaszonjármű már egészséges mennyiségnek tekinthető a magyar lakosság fizetőképességéhez mérten, szemben a 2004-2005-ös csúcsévekben 230 ezer körülire felpumpált darabszámokkal.