SK, D, USA: van súlyosabb

Nem jó autósnak lenni itthon. Van az a regisztrációs adós marhaság, drága az autópálya-matrica, és ha nem figyel eléggé az ember, seperc alatt megbírságolja a parkolási társaság, a közteresek vagy a rendőrök. Pedig van megoldás, ami nemcsak hogy tökéletesen illegális, de még nagyon vastag bőr is kell hozzá.

Igen, ez a főváros
A vezess.hu ajánlata, csak haladóknak

A vezess.hu ajánlata, csak haladóknak

A vezess.hu ajánlata, csak haladóknak


A szlovák, német, amerikai rendszám már bevett dolog a hazai utakon. Ritkábban lehet látni nigériai, vanuatui és más offshore paradicsomból származó jelzéseket, de ezeket is megszokta mára a magyar szem. Az elmúlt időszakban azonban feltűnt egy érdekes újdonság. Cayenne-eken, Hummereken, nagyobb BMW-ken, ilyesmiken láttuk; Swifteken, Astrákon valahogy még nem.

HRP: melyik ország ez?

HRP az országjelzés és Hutt River Principality az ország neve. Ugye nem cseng ismerősen? Nem szégyen, ilyen ország ugyanis nem létezik. A HRP-s plakett tulajdonképpen ugyanolyan, mint ha egy disneylandes rendszámot szerelnénk a kocsinkra. A hely egyébként annyira kamu, hogy még offshore cégalapítással és Cook-szigeteki rendszámokkal kereskedő cégek netes oldalai is óva intenek tőle.

Királyi család a semmi közepén
Őfelsége és a royal family

Őfelsége és a royal family

Őfelsége és a royal family


Ausztrália nyugati felén fekszik Hutt River, gyakorlatilag a semmi közepén. 1970-ben kiáltotta ki „függetlenségét” Leonard George Casley, aki azóta I. Leonard hercegnek hívatja magát. A lázadás oka prózai: az ausztrál kormány korlátozni akarta a búzatermesztést a megyében, ami néhány farmert (köztük Casley-t) nagyon érzékenyen érintett.

A körülbelül húsz (igen, kétszer tíz) állampolgár mindegyike komoly ranggal büszkélkedhet, ugyanis mindenki a királyi család tagja.

A vezess.hu ajánlata intermediate fokozatú csalóknak

A vezess.hu ajánlata intermediate fokozatú csalóknak

A vezess.hu ajánlata intermediate csalóknak


A függetlenséget persze nem kell komolyan venni, sem Ausztrália, sem más nemzet nem ismeri el Hutt Rivert. (Ausztrália hivatalos álláspontja szerint a HRP egy gazdasági vállalkozás.)

A nagyjából Budapest méretű farm rendelkezik fővárossal, hadsereggel (!), saját pénznemmel (Hutt River Dollar, árfolyama az ausztrál dollárhoz kötött, 1:1), viccből kiadnak rendszámokat és útleveleket is. Ezek nagyjából annyit érnek mint a gimiben hordott FBI pólóm vagy a piacon vásárolt Police jelvényem, amivel még általánosban voltam menő.

Riasztó perspektíva

Ha van képünk felszerelni, egy ilyen sohaország által kiállított rendszámmal a lehetőségek határtalanok. Ezzel a rendszámmal nem kell semmilyen adót fizetnünk, se biztosítást, nem kell parkolódíjat becsengetni, autópályamatricát venni.

 Büntetés? Küldjék, ahova tudják!

Leérhetünk fél óra alatt a Balatonra (ha olyan autónk van), 250-nel indexelve le mindenkit, gondosan ügyelve arra, hogy a telepített traffipaxoknál a középső ujjunkat jól láthatóan vegye a kamera. Fotó? Bírság? Büntetés? Küldjék, ahová tudják!

A következő oldalon az ORFK és a VPOP válaszát is megtalálják HRP-ügyben, mert a szélhámosság őket is foglalkoztatja


Tetszik a dolog?

Pár egyszerű lépésben meg is valósítható. Először is rendelünk az interneten egy pár ilyen rendszámot, egy kevés felárért kaphatunk egyedit is, mondjuk legyen VEZESS. Kifizetjük a pár száz dollárt érte, és várunk türelmesen, míg megjön. Az izgatott várakozás alatt veszünk (esetleg lopunk) Amerikából/Németországból valami menő luxusautót. Ha megjött, nem foglalkozunk a vámmal, regadóval és más egyéb időrabló dolgokkal, felcsavarozzuk a VEZESS-es platnit és irány a szombat esti éjszaka.

Mit szól ehhez a rendőrség?

Igen, ez a főváros

Igen, ez a főváros

Igen, ez a főváros


És hogy mit tesz a VPOP vagy a rendőrség? Megkeresésünkre elég semmitmondó válaszokat kaptunk, bár a rendőrség állítólag rajta van az ügyön.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha megállítja a rendőr a Hutt Hummert, honnan kell tudnia, hogy ilyen ország létezik-e? Van nála egy lista, a világ 203, Magyarország által elismert államáról? Kötelező az angol/francia nyelvvizsga, hogy megértse mi van írva egy forgalmiba?

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az illetékeseket. Itt az ORFK válasza: „Az Országos Rendőr-főkapitányság előtt is ismert jelenség a Hutt River Principality és egyéb, állami szuverenitással nem rendelkező társaságok által kibocsátott nem valós rendszámok, vezetői és forgalmi engedélyek léte.

A probléma több olyan aspektussal is rendelkezik – diplomáciai, nemzetközi jogi, vámjogi -, amelyekkel kapcsolatosan a Rendőrségnek előzetesen tisztázni kell ezen járművek jogi státuszát, a magyarországi üzemeltetését. Az ehhez szükséges információkat jelenleg is gyűjtjük a megnyugtató eljárásrend alkalmazása érdekében.

Megjegyzésünk: honnan gyűjtenek vajon információt egy nem létező állammal kapcsolatos „diplomáciai aspektusról” Ha tényleg kirakjuk a DISNEYLAND-1-et a kocsinkra, akkor is megvizsgálják a diplomáciai kérdéseket, mielőtt lemeszelnek 200-zal az Üllőin?

A VPOP válasza: „Tájékoztatjuk, hogy a Vám- és Pénzügyőrség elsősorban a regisztrációs adó-csalások visszaszorítása érdekében folyamatosan ellenőrzi a külföldi rendszámú gépkocsik magyarországi használatának jogcímét.

Az ellenőrzések során felvett adatok megküldésre kerülnek az APEH-nek illetve a külföldi társhatóságoknak és az együttműködés során kerül megállapításra a járművek használatának jogszerű, vagy jogellenes volta.”

Megjegyzésünk: á, hagyjuk

A fő kérdésekre nem kaptunk választ, de igazából itt van a kutya elásva. Alapból nagy bátorság kell az Octaviából kikászálódó Kovács főtörzsnek, hogy megállítson egy olyan autót, ami többet ér sokunk egész családi örökségénél. Nemhogy még egy ismeretlen nyelven írt forgalmit elkezdjen vizsgálgatni. Amíg pedig ez nem változik meg, ne számítsunk arra, hogy a HRP-rendszámos emberek komolyan veszik a szabályokat.

Ez itt az?

Ez itt az?

A történetnek egyébként poénja is van. Nemrégen Hutt River honlapján hivatalos közleményben tudatták, hogy a tengerentúli rendszámvisszaélésekhez semmi közük, ők pont ezért jó ideje nem adnak már ki ilyet külföldre, forgalmit pedig soha nem is adtak. Akkor mi történt? Lehet hogy hamisak a gyakorlatilag eleve nem is létező Hutt River-i rendszámok? Ha igen, akkor a Kulcsár-ügy óta nagyjából ez az eddigi legviccesebb pofátlanság ebben az évezredben.

A szerzőből kitör az elfojtott Draskovics

Vasszigor kell ide, nem a szokásos töketlenkedés! Mondjuk, akit ilyen rendszámmal elkapnak, menjen tovább villamossal, az autóját azonnal kobozzák el, és a jogosítványát (ha eredeti), vonják be egy évre. Ez talán elrettentené a haverokat.