Felesleges eltitkolni
Felesleges eltitkolni

Tanácsok nagyon kezdő fotósoknak

Tanácsok nagyon kezdő fotósoknak

Felesleges eltitkolni
Érdekes részletek
A susnyásból húzzuk ki
No comment
Mi lehet a retek alatt?
Vigyázzunk a nappal!
Fotó megosztása:
No comment

No comment

No comment


Összeszedtünk néhány olyan apróságot, amelyet ha megfogadnak, talán könnyebb lesz vásárlót találni a megunt, kiöregedett, vagy éppen csak lecserélésre érett négykerekűnek.

Van egy kis munka

Ha valaki gyorsan, és leginkább ingyen szeretne autót hirdetni – vagy éppen keresni – akkor a legkézenfekvőbb megoldást az internetes hirdetés jelenti. De ezzel mindig van egy kis munka. Arról, hogy mit érdemes leírni az autóról, már írtunk cikket korábban – sőt, a leendő vevőknek segítve arról is, hogy mire kell ügyelni, ha használtautót vásárolunk.

Most pedig abban segítünk egy kicsit, hogyan készítsünk olyan képet az autóról, amely jó eséllyel felkelti a potenciális vásárlók érdeklődését.

Kozmetika

Szereplés előtt van pár apróság, amit illik megcsinálni. Mossuk le a jószágot, a belsőt takarítsuk ki, de legalább a szőnyegeket igazítsuk el, és a kormányt állítsuk egyenesbe a belső fotókhoz. Ügyeljünk a szimmetriára, a vaku használata nem feltétlenül gáz, de ha tudjuk, inkább ne vakuzzunk.

Mutassunk meg mindent

Érdekes részletek

Érdekes részletek

Érdekes részletek


Nem feltétlenül kell tucatnyi képet készíteni, de próbáljunk meg minden lényegeset megmutatni. Kerülendő a művészkedés is, hacsak nem ebből akarunk a későbbiekben megélni. Általában elég hét-nyolc kép. Elölről, hátulról, kétoldalról, és pár belső fotót is érdemes feltölteni. Ezek mellé még betehetünk olyanokat is, amelyeket valamiért fontosnak tartunk – sérülések, extrák, stb.

Legyünk őszinték!

Felesleges eltitkolni

Felesleges eltitkolni

Felesleges eltitkolni


Bár biztosan vonzó a lehetőség, hogy az apró sérüléseket lehagyjuk a fényképekről, de a sunnyogás nem feltétlenül éri meg. Csak mások és a saját időnket herdáljuk el azzal, ha a rommá tört jobb oldalú autónkról csak balról készült fényképeket teszünk a hirdetésbe. Úgysem fogják elvinni.

A Photoshop nem mindig segít. Újságba, nekünk webre tökéletes társ, de eladás előtt nem ér a rozsdafoltokat, horpadásokat leretusálni a képről. Persze mi sem ezt csináljuk vele. A rendszám kikockázására – ha van ilyen becsípődésünk – a legtöbb képszerkesztő program alkalmas, de ha hadilábon állunk a számítógépes programokkal, akkor szedjük le a kocsiról fényképezés előtt, vagy egyszerűen takarjuk le egy papírdarabbal. Bár szerintem felesleges vele szerencsétlenkedni.

Helyszín:

A susnyásból húzzuk ki

A susnyásból húzzuk ki

A susnyásból húzzuk ki


Sokat segít, ha elvisszük a verdát valami rendes helyre. Tudjuk, hogy a szépen rakott trágyaprizma az udvar ékessége, mi mégis tegyünk kísérletet arra, hogy a képen ez ne látszódjon. Ugyanígy a cukorspárgán száradó, 6XL-es női kéjelhárítók sem adnak semmi pluszt az elkészült képhez. Jó nővel próbálkozhatunk ugyan, de könnyen lehet, hogy őt viszik, a kocsi meg a nyakunkon marad. Ne feledjük, a használtautó-hirdetés nem társkereső rovat.

Elég, ha valami többé-kevésbé homogén, de jellegtelen háttér elé állunk az autóval és ott kattintgatunk párat. Vihetjük nagyobb áruházak parkolóiba is a kocsit, de ott figyeljünk a háttérben látszódó többi járgányra is, és dolgozzunk gyorsan, mert csak idő kérdése és megjelenik egy rosszarcú és kellemetlen alak, aki az engedélyünk után fog érdeklődni.

Hogyan?

Jót tesz a képnek, ha nem állva, hanem leguggolva készítjük el, lehetőleg minél messzebbről, de alaposan belezoomolva, hogy az autó minél jobban kitöltse a képet. Természetesen a belső képeknél ez nem kivitelezhető. Figyeljünk arra is, hogy vízszintesen tartsuk a fényképezőgépet!

Bár a fényképezés elengedhetetlen kelléke a fény, az sem jó, ha túl sok van belőle. Így délben, amikor úgyis ezer fok van, inkább ne fotózzunk autót. Nappal szemben meg végképp ne dolgozzunk.

Vigyázzunk a nappal!

Vigyázzunk a nappal!

Vigyázzunk a nappal!


Nem érdemes olyan helyen sem kattintgatni, ahol valami árnyék vetődik a kasztnira. Vagy vigyük ki a napra, vagy legyen az egész autó árnyékban. Belső fotóknál az árnyékos terepet úgysem úszhatjuk meg, mert napon sosem tudunk használható belső képet készíteni.

Vannak ugyan még fontos szempontok, de egy használható kép elkészítéséhez már elég, ha ennyit betartunk.